Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Navigation Blues

De belangrijkste roots-rockers van Denemarken, Thorbjørn Risager & The Black Tornado, hebben hun gloednieuwe album Navigation Blues aangekondigd, dat op 30 september zal worden uitgebracht via hun nieuwe thuis bij Provogue / Mascot Label Group. Om de aankondiging te vieren, hebben ze de video voor hun nieuwe nummer “Watch the Sun Go Down” onthuld, die je hier kunt beluisteren.

Het septet heeft de afgelopen twintig jaar een spoor achter gelaten door Scandinavië, Europa, Canada, de VS en Azië. Ze hebben menigten geboeid met hun dynamische aanwezigheid op het podium en een geluid dat soul, Chicago blues, boogie en rock ‘n’ roll combineert met een stem waar Ray Charles, Van Morrison en Billy Gibbons elkaar in het midden ontmoeten. Ze brachten de mensen aan het dansen op Europa’s grootste festivalpodia en low-light noir-achtige blues naar jazzclubs over de hele wereld.

De meermaals bekroonde band staat op het punt hun achtste studioalbum uit te brengen en zij hebben optredens geopend voor Bonnie Raitt en de Tedeschi Trucks Band, evenals voor Risager zelf, en deelden het podium met legendes als Buddy Guy, Doyle Bramhall II en Robben Ford.

Risager, opgegroeid in het kleine stadje Jyllinge, ongeveer 30 km van de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, zat dan in de haven van het vissersdorp en keek uit waar de zonsondergang de verre horizon van het gehucht ontmoette. Starend in de uitgestrektheid van wolken en het ongestoorde landschap aan de overkant terwijl een bries voorbij komt, waaiend naar het fjord die de Vikingverhalen uit het verleden verbergt, kijkend naar de zon die ondergaat, zit hij nadenken en zich verwonderen over de wereld daarbuiten .

De band is ontstaan ​​in Kopenhagen en zijn echte road warriors, die 9 a 10 maanden per jaar touren, maar het is iets dat ze nooit als vanzelfsprekend hebben beschouwd. “Elk concert is een unieke ervaring. Je hoeft alleen maar te kijken naar de glimlach en reacties van het publiek, en je weet dat het logisch is wat je doet.”

Hun vele reizen over de hele wereld hebben fans tot in elke hoek meegesleurd, waaronder niemand minder dan Elwood Blues zelf, Dan Aykroyd!, die hun “Hot Rhythm and Blues” prees, en zei dat Risager “een geweldige stem heeft, en de blues geweldige aanvoelt. De nummers zijn origineel, maar klinken alsof ze afkomstig zijn van een Stax-opnamesessie rond 1965.”

Navigation Blues opent met het titelnummer, een sepia-getinte vooroorlogse blues-stomp die Risager doet verlangen naar: “Vrachtwagenladingen vol duisternis hier, en mijn lucifers zijn zeiknat… zal deze zwarte nacht ooit eindigen.” Dit wordt gecompenseerd door de rollende ritmes en verschroeiende gitaarlicks van “Watch The Sun Go Down” – een zuidelijke rocker in ZZ Top-stijl die een glorieuze zonsondergang in de woestijn als soundtrack vormt met een bruisende koelte die zijn voet op het pedaal zet en wegrijdt in een Tarantino horizon.

Twee decennia op de weg hebben de band een ongelooflijk vermogen gegeven om te weten wat mensen beweegt – zowel met de voeten als in net hart. Op Navigation Blues gebruiken ze deze vaardigheid met volledige precisie, of het nu gaat om de veranda-blues van “The Way You Make Me Feel” tot ‘het dak moet er af’ rockers zoals “Fire Inside” of “Headed for the Stars” tot de zachte pijn van “Blue Lullaby” en “Heart Crash.” Maar hun showmanische gevoel voor avontuur is nooit ver weg, wat te zien is aan de rock-‘n-roller ‘Hoodoo Lover’ of de boogie van ‘Taking the Good With the Bad’.

Van het bescheiden begin, starend vanuit die haven in Jyllinge naar de bars van Kopenhagen tot nu, met regelmatig uitverkochte zalen met een capaciteit van 1000 in hun geboorteland Denemarken, Zweden, Duitsland en daarbuiten. Internationale onderscheidingen, nationale tv-optredens en lofprijzingen van een Hollywood-legende – Thorbjørn Risager & The Black Tornado hebben het gevoel dat ze nog maar net begonnen zijn.

“We hebben het op de ouderwetse manier vanaf de grond opgebouwd”, blikt hij terug. “Als je je brood wilt verdienen met het spelen van de blues, is het niet genoeg om maar in één land te spelen, dus we zijn heel blij dat we overal kunnen spelen.”

Na twintig jaar is de band in een super vorm en zal het zijn nieuwe materiaal de rest van 2022 in heel Europa tentoonstellen. “Live spelen voor een publiek geeft je het gevoel dat je leeft. Dat is de beste manier om het te beschrijven, zou ik denken. Het is goed om te voelen dat je leeft,” glimlacht hij.

The Black Tornado Band:

Thorbjørn Risager Vocal, Acoustic Guitar, Electric Guitar
Emil Balsgaard Piano, Organ, Wurlitzer, Clavinet, Farfisa
Joachim Svensmark Electric Guitar, Acoustic Guitar, Synthesizer, Piano, Viola, Drums, Percussion, Glockenspiel, Mandolin
Kasper Wagner Alto Sax, Tenor Sax, Baritone Sax, Flutes, Clarinet
Hans Nybo Tenor Sax, Bass Clarinet
Peter W Kehl Trumpet, Flugelhorn, Trombone, Perc
Søren Bøjgaard Bass, Moog Bass, Baritone Guitar, Synthesizer, Piano, Percussion
Martin Seidelin Drums, Percussion

Plaats een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE