Jadea Kelly – Roses

Beschreven door CBC als “een van de stralende juwelen in de kroon van Canadese songwriters”, Jadea (spreek uit als Jay-da) Kelly brengt haar tijd door met schrijven en wonen tussen het landelijke Ontario, Canada en Los Angeles, CA.

Ze heeft meegeschreven en toerde (als opener en achtergrondzangeres) met onder meer Justin Rutledge, Whitehorse, Judy Collins, Catherine MacLellan, Royal Wood, Kelly Prescott, Peter Katz, The Digging Roots, Leela Gilday en Joey Landreth. Ze heeft ook opgetreden en haar muziek tentoongesteld in Canada, de Verenigde Staten en Europa, met optredens als Americana Fest (Nashville TN), Winnipeg Folk Festival, Calgary Folk Festival, Edmonton’s Interstellar Rodeo, Metal Toronto en Peterborough Folk Festival. Ondanks haar Americana invloed, was zij ook van 2004-13 de zangeres bij de met JUNO bekroonde metalgroep Protest the Hero.

In 2016 werd Jadea bekroond met ‘Contemporary Singer of the Year’ op de Canadian Folk Music Awards voor haar 2016 release Love & Lust. De alom bewierrookt single ‘Beauty’ werd geplaatst op de Lifetime Network feature ‘No One Would Tell’ en de 2017 CBC Rio Paralympics, een virale openingsmontage die het leven en de strijd van Terry Fox uitbeeldt. Haar EP uit 2019, MWI, ontving ‘Best Score & Music’-onderscheidingen van de Hollywood Independent Documentary Awards. MWI is de officiële soundtrack voor ‘Met While Incarcerated, the Film’, die in maart 2019 werd uitgezonden op Documentary Channel en CBC.

Foto: Nathaniel Siri

Jadea stond ook aan het hoofd van het 2018-collectief ‘Canada Covers Tom Petty’, met een indrukwekkende verzameling eerbetonen van Matt Mays, Terra Lightfoot, Dwayne Gretsky, Molly Brown en de Redhill Valleys. Jadea organiseert ook een halfjaarlijkse Canadese songwriter-showcase in Los Angeles via het gevierde Hotel Cafe ‘Monday Monday’-concertserie.

Jadea werkt ook als een hedendaagse glas-in-loodkunstenaar (fairyglassmother), waarbij ze gerecyclede instrumenten hergebruikt in verlichte instrumentenlampen; moderne, creatieve en eigentijdse verlichting die in verschillende muziekpodia, galerijen en studio’s in Noord-Amerika hangt.

Na een pandemische pauze keert Jadea Kelly triomfantelijk terug in 2022 met haar langverwachte vierde studioalbum, Roses. Het album werd geproduceerd door een verzameling artiesten, waaronder Aaron Goldstein, Joel Schwartz, Rich Jacques en Joe Morález. Een voorschot op het album met de singles, ‘Driveway’, ‘Any Old Boat’, ‘Happy’ en ‘When I Fly’ hebben indrukwekkende afspeellijsten van Spotify, Apple Music en Amazon Music opgeleverd, evenals frontcoverfuncties op ‘Folk and Friends’ (Spotify), ‘Renegade Folk’ (Spotify) en ‘Fresh Folk Acoustic’ (Amazon Music), met meer dan 3,5 miljoen streams.

“Ik heb uiteindelijk het grootste deel van het album in Toronto opgenomen met mijn Canadese vrienden en bandleden, persoonlijk en virtueel. Na 4 verkennende jaren in de VS voelde het alsof de cirkel rond was om in Canada op te nemen. Ik hou van Californië met heel mijn hart. Het is mijn nieuwe thuis geworden en het voelde als een speeltuin wat mijn zelfvertrouwen opvijzelde, mijn vrijheid, mijn stem en een verzameling liedjes te herontdekken die echt mijn reis naar gezondheid weerspiegelen.”

Met 13 nieuwe eigen nummers toont Roses perfect Jadea Kelly’s hartverscheurende songwriting, allemaal
benadrukt door haar prachtige zang. Nummers als ‘Driveway’ roepen meteen een gevoel van verlangen en nostalgie op, terwijl ‘Any Old Boat’ en ‘Happy’ reflecteren op liefde, verbinding en de vrijheid om te doen wat je vreugde brengt – thema’s die door de hele plaat lopen.

Format: CD, LP, DL & Stream
Label: Darth Jadea Music/Tonetree
Release: 26 augustus 2022

Plaats een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE