Nathan Johnston & The Angels Of Libra

Voor hun debuutstudio-album werkte de Hamburgse band Angels of Libra samen met de Ierse singer-songwriter Nathan Johnston nadat ze bekendheid verwierven door singles met Shawn Lee en Maiiah. Hier kwam uit voort een soulvolle mix van analoge old-school sounds en groovy, moderne twists. De opmerkelijke, meeslepende zang van Johnston wordt begeleid door een sterke ritmesectie en oogverblindende hoorn- en strijkersarrangementen, terwijl de teksten een brug bouwen tussen oude mythologieën en diverse thema’s van de hedendaagse wereld.

Het project kwam tot stand in een Deens vakantiehuis, waar producer & gitarist Dennis Rux, toetsenist Chris Hartel, bassist David Nesselhauf en drummer Lucas Kochbeck twee weken samen door brachten met het schrijven van instrumentale nummers en met één TASCAM 388 8-track bandrecorder uit de jaren 80. Het was oorspronkelijk bedoeld om als een soort soulrevue op een schijfje met verschillende zangers naar voren te komen. Op zoek naar geschikte stemmen, herinnerde Rux zich Nathan Johnston van een sessie in de Clouds Hill Studios in Hamburg, waar ze allebei aan hun eigen projecten werkten en hem vroegen of hij een nummer zou willen zingen. Hij zag het als een bijzondere uitdaging voor zijn songwriting skills, aangezien er geen instructies op de tekst of melodie stonden en gaf hem volledige vrijheid. Een paar maanden later stuurde hij een demo van de nieuwe titel – “Angel of Libra”. Na het nummer te hebben gehoord, besloten de bandleden enthousiast om zichzelf er zelfs naar te noemen en vroegen de zanger om een ​​heel album op te nemen, dat uiteindelijk in Dennis Rux’ Yeah! Yeah! Yeah! Studio’s gebeurde waar net daarvoor in een bijbehorend gebouw het slachtoffer werd van een grote explosie. Gelukkig hebben de opgenomen banden het overleefd.

De liedjes onderzoeken thema’s als moed en doorzettingsvermogen bij het omgaan met persoonlijke worstelingen en twijfel aan jezelf. .Johnston deelt zijn ervaringen als muzikant en artiest en de uitdagingen die daarbij horen opgroeien in dit nieuwe tijdperk van kunst waar iedereen de glorie wil proeven terwijl het vaak voelt alsof de authenticiteit en integriteit steeds meer opzij worden geschoven ten gunste van materiële zaken. Het basisthema van Angel of Libra is hoop – dit is gebaseerd op het verhaal van Aartsengel Joseph die je zou begeleiden als je je verward of verloren voelt. En niet dat hij precies uitlegt hoe het moet, maar door te helpen bij het oplossen van problemen door zelfreflectie.

De opener “Curtis”, waarvan de titel ook een eerbetoon is aan de invloed van Curtis Mayfield, gaat over belangrijke levensbeslissingen en wat het betekent om kunstenaar te zijn. Terwijl “All Your Love” en “The Nine Angels Choirs” klassieke thema’s hebben van liefde, lust en omgaan met passie, vraagt ​​Johnston zich in “In A Different World” af hoe het zou zijn om in de schoenen van anderen te staan die het vast moeilijker had in het leven: “What would it be like, if I’d never heard the blues?” – een ode aan het leven waar je apprecieer wat je hebt. “Curtis (Reprise)” pakt het thema van het eerste nummer weer op en becommentarieert het vanuit ander hoeken terwijl de band zich nestelt in een aangrijpende groove die de soundtrack kon zijn van een filmische achtervolging.

De tweede kant van de plaat begint met het al genoemde “Angel of Libra”, een eveneens filmisch nummer over de angst om te vallen. Geconfronteerd met de toekomst en je comfortzone te moeten verlaten als sommige dingen en relaties veranderen. In de moderne tijd” het gaat verder met de desillusies van de samenleving en wat eerlijkheid eigenlijk betekent. Het lied werd vocaal en lyrisch geïnspireerd door de dood van Charles Bradley en ook een eerbetoon aan zijn werk en leven. Het wordt minder introspectief
echter, in het volgende nummer “Jericho”, waarin Johnston ons vermaant om op het duistere pad van complottheorieën en nepnieuws te gaan, waarbij hij het bijbelse verhaal van de val van de muren van Jericho als metafoor daarvoor wordt gebruikt. “Icarus” als het enige overgebleven instrumentale op het album combineert groovy upbeat met een donkere, spookachtige sfeer door het geluid van een oud Philicorda-orgel. Het laatste nummer “Euphoria” gaat over de normalisatie van A-drugs onder
jongeren en wat dat met hen kan doen in een tijd waarin zogenaamde ‘cool kids’ meer dan ooit ‘influencers’ zullen worden. Uiteindelijk gaat het er echter om om persoonlijk sterk en rechtop te blijven, want het is aan iedereen zlef te bepalen om zijn eigen pad te volgen.

Angels of Libra bracht als band hun eerste nummer uit in maart 2021 met de digitale single “Kung Fu Noir”, een filmachtige single Instrumentaal met mysterieuze vibes. Hun eerste fysieke release kwam iets minder dan een jaar later, in februari 2022, met de dubbele 7″ single “Bless My Soul” / “Souvenir” op Légère Recordings, twee moderne souldansnummers met muzikaal genie Shawn Lee (Young Gun Silver Fox). Met de Duits-Kroatische zangeres Maiiah brachten ze onder meer de single “Obey” uit, die door Radio Eins werd erkend als een “Retro Soul Catchy Tunes van het Jaar”. Nathan Johnston is voornamelijk bezig geweest met soulvolle pop onder de naam Sion Hill on the road, heeft een album uitgebracht op onder meer Clouds Hill en een single op onder meer Warner en stond in 2020 op Free European Song wedstrijd op ProSieben. Voor hun liveshows nemen Angels of Libra nu hun oorspronkelijke idee van de soulrevue over en presenteren pakkende sets met een 10-koppige band en diverse gastzangers. Voor 2023 staat een tour gepland.

Het titelloze album, Nathan Johnston & the Angels of Libra, komt uit op 22-11-22 op vinyl, cd en digitaal via Waterfall Records. Een tweede album met instrumentals en diverse features staat al gepland voor het voorjaar van 2023.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE