LISAS – Etiam

Op 3 februari 2023 bracht het Zweedse duo LISAS hun 2e album uit, “Etiam”, een album dat werd gemaakt ondanks de pandemie en bijbelse overstromingen in de studio die bijna alle opnames vernietigde.

Gelukkig kon er veel gered worden en uit de as mocht tijdens een periode van bezinning het vervolg “Etiam” herrijzen. De interactie is geïntensiveerd en de nieuwsgierigheid naar elkaars muzikale invloeden heeft geresulteerd in 11 nieuwe composities die volksmuziek, barok, tango en hedendaagse kunstmuziek met elkaar verweven.

“Etiam” is een album dat alle potentie heeft om ook nieuwe luisteraars te bereiken, zowel in Zweden als in het buitenland, waar LISAS al een zeer goede respons heeft gekregen voor eerdere albumreleases en live optredens in de VS en Europa.

Toen LISAS de prijs voor beste volksmuziek van het jaar 2018 ontving op het Manifest Gala, was de motivatie van de jury: “Ervaar LISAS’ muzikale conversatie waar twee instrumenten één worden en één persoon twee worden in een dialoog die een vredige sfeer, mooie harmonie, ontroerende diepte en vederlichte sensualiteit”.

Het 1e album “Fiddle & Accordeon Conversations” uit 2017 werd door de critici geprezen met een 5 uit 5 in de grootste ochtendkrant van Zweden, Dagens Nyheter, en het werd ook uitgeroepen tot een van de belangrijkste folkmuziekalbums van de eeuw in het Zweeds tijdschrift Lira.

Lisa Långbacka en Lisa Rydberg zijn beiden opgeleid aan de Royal Academy of Music en twee van de meest gewilde muzikanten van Zweden. Ze zijn te zien en te horen geweest in pop, jazz, barokmuziek en theater. Toen ze in 2011 het duo LISAS vormden, wilden ze een eigen ruimte creëren voor gevoelige muzikale gesprekken.

LISAS werkte samen met artiesten als First Aid Kit, Lena Willemark, Sofia Karlsson, Staffan Hellstrand, Sofie Livebrant en het Noorse strijkorkest Trondheimsolistene, en speelde op verschillende grote evenementen zoals op de uitreiking van de Rolf Schock Prize, Expressen’s Culture Award en de feestelijke bijeenkomst van de Royal Academy of Music, evenals speciaal gecomponeerde muziek voor het Gävle Symphony Orchestra.

In verband met de albumrelease van “Etiam” zal er een releasetour worden gehouden en zal een geanimeerde video van de 1e single release, “Sarafour”, worden uitgebracht, geregisseerd en geanimeerd door David Giese, die onder andere al de illustraties, animaties voor Jason “Timbuktu” Diakité’s performance ”A Drop Of Midnight” maakte, die de wereld rondreisde, evenals alles van Markus Krunegård tot Jenny Wilson en Johnossi.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE