Matthew Check – Without A Trone

De 41-jarige Matthew Check komt uit Newtown, Pennsylvania, in de buurt van Philadelphia, en woont sinds 2006 in New York City. Aanvankelijk verhuisde hij daarheen om afstudeerlessen te volgen aan het Jewish Theological Seminary, maar hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het spelen van bluegrassbanjo in jams in het centrum Manhattan.

Uiteindelijk zou hij zijn liefde voor bluegrass en het jodendom combineren in iets dat hij ‘jewgrass’ noemde, wat een album opleverde met de kleurrijke titel “The Bluegrass Kabbalat Shabbat Experience”. Hij was ook de eerste banjospeler voor Gangstagrass en speelde in 2010 op het voor een Emmy genomineerde nummer “Long Hard Times To Come”. Vervolgens sloot hij zich aan bij de Grammy-winnende Joanie Leeds voor een set organische folkrock uit 2019, toegeschreven aan “Joanie & Matt”.

Dit alles leidde tot het jaar 2020. Zoals veel mensen had Matt tijd en maakte van de gelegenheid gebruik om voor het eerst in decennia origineel materiaal te schrijven. Het resultaat was “The Condesa Queen” in december 2020. Hij besloot om nog 2 onuitgebrachte albums uit te brengen in 2021, gevolgd door een EP met 3 nummers in februari 2022, en tot slot zijn laatste bijdrage, die net is uitgebracht, “Without A Throne”.

Check’s aantrekkingskracht op de rootsy, eerlijke pop, folk, introspectieve rock van midden tot eind jaren 70 heeft vat gekregen op de nummers van “Without A Throne”. De resulterende hybride van het geluid, met zijn authentieke zang, ergens tussen Jakob Dylan en Mike Scott van de Waterboys, domineert en geeft energie aan zijn nieuwe werk.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE