Andrew Hawkey – Hindsight

In navolging van zijn veelgeprezen en veel gedraaide cd’s What Did I Come Up Here For? (2015) en Long Story Short (2020), markeert de ervaren multi-instrumentalistische songwriter uit Cornwall zijn vierentachtig jaar met Hindsight, een chronologische compilatie van 73 minuten met 17 nummers, gebaseerd op vijftig jaar als actief deelnemer aan de muziekscene, als schrijver / soloartiest / bandlid / producer / promotor, sinds 1973 gevestigd op het platteland van Midden-Wales. Het album brengt zijn ontwikkeling als songwriter in kaart, vanaf het prille begin dat dateert uit 1969/70 tot de rustig gepolijste zekerheid van zijn meest recente opnames, die folk, blues en Americana versmelten met meer dan een hint van de Keltische invloed van zijn Cornish roots en zijn gekozen hooggelegen thuisomgeving. Andrew heeft geput uit een persoonlijk archief van opnames, waarvan vele wonderbaarlijke overlevenden op cassettes van talloze verhuizingen en langdurige opslag. Andrews medewerker en vaste producer Clovis Phillips (Addaband Studio, Newtown, Powys) heeft wonderen verricht door te restaureren, remixen en remasteren; Andere recente credits van Clovis zijn touren in Europa en het opnemen van een prima duo-album met Jeb Loy Nichols, de goed ontvangen nieuwe cd van Michael Weston King, een avontuurlijk folk/jazz-album met harptovenaar Harriet Earis, en nog veel meer. Hindsight is een boeiende reis door Andrews leven in de muziek, en presenteert zijn liedjes, waarvan vele eerder ongehoord en nog niet uitgebracht, opgefrist en stralend van nieuw leven.

Hindsight wordt uitgebracht in een exclusieve oplage van 500 genummerde exemplaren, in een fraaie gatefold-verpakking. Het artwork en ontwerp geven het curatoriële gevoel van het project weer en zijn het werk van Andrews goede vriend (en mede-vinyljunkie) de productieve songwriter Jeb Loy Nichols. Het wordt geleverd met een boekje van 20 pagina’s met een autobiografisch essay van 5000 woorden waarin Andrew zijn invloeden onthult en zijn vorderingen als songwriter in kaart brengt. Het ontstaan ​​en de context van elk nummer wordt in detail beschreven, samen met de opnamegeschiedenis en de betrokken muzikanten, waardoor de luisteraar een uniek inzicht krijgt in de reis van één man door vijf decennia hoogland van Wales’ muzikale omgeving: het is een belangrijke geschiedenis, prachtig verteld.

Foto: Zoe Spencer

Stilistisch gezien is Hindsight, op een paar uitzonderingen na, een klassieke singer-songwriterplaat. De vijf zorgvuldig gerestaureerde openingsnummers maken hun incidentele gebrek aan audiogetrouwheid ruimschoots goed door een stilistisch sjabloon voor de toekomst te vormen. Openingsnummer ‘Between Two Horizons’ (1969/70) verwijst naar Andrews enthousiasme voor de Amerikaanse folk/country songwriters van die periode. “Ik was vergeten wat een goed liedje het was,” geeft Andrew toe, “dus Clovis en ik hebben het vorig jaar opnieuw opgenomen, en het is nu ook het slotnummer.” Dus, twee versies van hetzelfde nummer, opgenomen met een tussenpoos van 52 jaar, ‘verhalen’ de plaat… ‘As Frightened as the Next Man’ (track 2) en ‘Clipper Line Pirates’ (track 7) neigen beide naar folkterritorium: liefhebbers van wat losjes sixtiesbrug en vooruitziende milieuwaarschuwingen, terwijl de laatste een epische solo-saga is van illegale activiteiten op volle zee. Track 4, het fijn uitgekozen pastorale ‘Columbine’ verwijst naar Commedia dell’arte, terwijl het country-getinte ‘Always Treat Me Right’ (track 9) de geest weergeeft van een geliefd afgelegen huis op een heuvel.

Elders gaat het tempo omhoog, niet in de laatste plaats op ‘Just One Night of Love’, afkomstig van Andrews debuutalbum Halfway Alone (1982) – in primitieve omstandigheden opgenomen door progressieve/alt-folkrocklegende Nigel Mazlyn Jones. ‘Poor Jane’ is een van de vele nummers die rond 1977 in een Londense studio zijn opgenomen en bevat top-percussionist Phil David: het was met deze uitgeklede duo-opstelling dat Andrew de legendarische Racing Cars in The Marquee en andere Londense locaties ondersteunde. ‘Waterloo’, uit 1983’s 12-inch EP … And This, raakt een vrolijke slingerende groove en profiteert van het vloeibare leadgitaarwerk van John Holburn. Bij wijze van compleet contrast legt ‘Help Me’ (track 14) op spannende wijze Pat Grover’s Blue Zeros vast, waarin Andrew meer dan twintig jaar lang keyboards en mondharmonica’s speelde, in volle glorie live in 1994, waardoor het tijdloze nummer van Sonny Boy Williamson heel goed te zien is. Niet voor niets werden de Blue Zeros destijds meer dan eens aangeprezen als de beste bluesband van Wales.

De afwisseling van het album wordt geglazuurd door een sfeervol filmisch instrumentaaltje, ‘Desert Moon’ (track 12), waarop Andrew alle instrumenten bespeelde en dat niet weinig doet denken aan Ry Cooder. Misschien wel de meest intrigerende indringer van het album is een studio-samenwerking uit 1983 met een mysterieuze Zuid-Waliaanse songwriter, Jane Gilbert: het gewaagde ‘Take Me’ doorbreekt conventies en tart categorisatie, maar is al “mooi en obsceen” genoemd. “Als ik het niet vrijgeef, wie zal het dan ooit doen?” haalt Andrew zijn schouders op …

Hindsight is het audio- en tekstuele verhaal van de reis van een autodidactische muzikant en songwriter door vijf tientallen jaren. Andrew Hawkey is nog steeds actief aan het schrijven en spelen en zijn muziek heeft door de jaren heen velen geraakt. Hier krijgen we voor het eerst het hele verhaal te horen – en te lezen. Met ironische bescheidenheid suggereert Andrew dat zijn werk “middle-class hippie/settler field recordings” zou kunnen worden genoemd, maar het is veel belangrijker dan dat… iedereen heeft het voordeel van Hindsight nodig.

Format: CD, DL & STREAM
Label: Mole Lodge Records
Release: 23 juni 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE