Arlen Roth And Jerry Jemmott – Super Soul Session!

Het is zo’n geschenk en een zwaarbevochten voorrecht wanneer een artiest het punt in zijn carrière bereikt wanneer hij kan, kunst maakt omwille van de kunst. Het nieuwe album Super Soul Session! van Arlen Roth en Jerry Jemmott reflecteert die vreugde en status. Gitaarheld en muziekeducatiepionier Roth, ook bekend als ‘Master of the Telecaster’, en Grammy-winnende bassist Jerry Jemmott, ook bekend als “The Groovemaster”, waren zowel de hoofdsessie als de toer muzikanten uit de late jaren ’60 en vroege jaren ’70, die samenwerkten met veel van de bekende rock-, pop- en Soul-, blues- en jazzartiesten. De oude vrienden bundelen hun krachten in de tientallen iconische tracks uit de bakken van hun carrièrediscografie ter ere van meer dan 50 jaar geweldige muziek maken. Het paar nodigde spelers uit de A-lijst uit om hen te vergezellen voor de sessies in New York waarbij de talenten van toetsenisten Bruce Katz & Alex Salzman worden ingezet, ritmegitarist Tom Gage, drummer Chris Parker, The Uptown Horns en speciale gasten Joe Louis Walker en Afrikaanse zanger Mukamuri. De verzameling coversongs is niet alleen een trip down memory lane, maar ook een liefdevolle verkenning en diepe duik in enkele van de favoriete nummers van het duo, waarvan er vele een hand had in het maken van het oorspronkelijke.

Het album komt gemakkelijker binnen met een tedere en zacht swingende lezing van “I’m Just A Mortal Man”, een weerspiegeling van de titelnummer van het eerste soloalbum van soulzanger Jerry Lawson van de Brooklyn a capella-groep The Persuasions. De eerste van twee klassiekers van Aretha Franklin “(Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone,” is gebaseerd op de instrumentale versie van Booker T. en de M.G.’s van de Memphis Soul-klassieker met Roth die het spelen van de melodielijn accentueerd door pittige hoornstoten. Opgedragen aan James Jamerson, misschien wel de beste bas speler aller tijden, is het vaak opgenomen “Dancing In The Street” een rockende viering van soulvolle slide-gitaar en diepe groove.

Joe Louis Walker stapt naar de microfoon voor een Latijns-Amerikaanse versie van ‘The Thrill Is Gone’ en speelt vervolgens vlijmscherp gitaar samen met Roth terwijl het nummer vervaagt. Merk op dat Jemmott deel uitmaakte van de bemanning van de jonge New York studiomuzikanten die de single uit 1969 opnamen waarmee B.B. King de popmarkt betrad. Liefdevol in Zuid-Afrikaans getinte stijl van “(Your Love is Lifting Me) Higher and Higher”, en aan de Swampers van Muscle Shoals op een dodelijke versie van ‘Chain of Fools’. Parker heeft plezier met zijn rommelende tomtoms op ‘Shake’ en Mukamuri leeft zich uit op de hit “Drift Away” uit 1973 van Decca Records.

Roth neemt de hoofdrol op het moeraspopprototype “Down Home Girl” van The Stones en speelt vervolgens de melodie op een sublieme instrumentale versie van ‘The Weight’, een nabootsing van de sessie waar Jemmott tussendoor sloop om mee te spelen Duane Allman voor Aretha’s versie uit 1970 van het geliefde lied. Roths telecaster-vaardigheden schijnen op country cross-overtrack “Good Time Charlie’s Got The Blues.” Jemmott vertelt het recept voor de beroemde Stax Geluid op een vrolijke reproductie van ‘Memphis Soul Stew’, als eerbetoon aan zijn eerste bandleden King Curtis & The Kingpins.

In de albumfinale levert Roth opnieuw de melodie voor een opzwepende vertolking van ‘America The Beautiful’ in navolging van de beroemde versie uit 1972 van het genie dat de soulmuziek uitvond, de heer Ray Charles. – Rick J Bowen

Release: 16 juni 2023
Label: Blue Heart Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE