Erobique – No. 2

Vakantie. Een rugzakreis door Australië, een kampvuur in de Schrebergarten. Met vrienden in de auto cruisen over de Lüneburger Heide of gewoon een korte vakantie in gedachten, tijdens een regenachtige lunchpauze of met een glaasje Sprizz op het balkon. En dit omvat allemaal muziek, muziek, muziek! Grooves die als een intercitytrein de horizon in rollen, Rhodos-akkoorden zo zacht als zand op het strand en synthesizers die fonkelen als de weerspiegeling van de oceaan. Muziek zo kleurrijk als een Hawaiiaans overhemd en zo warm als de ochtendzon.

Welkom bij Erobique’s tweede album “Erobique No. 2”. Hier zijn zelfs de songtitels in vakantiestemming: “Ahoj!” begroet de jonge “Springinsfeld”. De “Manta’s” glijden elegant rond de “Acquamarina”. “Salut Les Copines!” roepen we naar het jacht naast ons. “Kom op de ‘Ravedave!’”, echoën ze vrolijk. “Riding Low” is het motto, terwijl de “Arpeggiator” de “Synaesthesie” van onze versufte zintuigen prachtig verdicht. De “Italotape” in het cassettedeck speelt de “Hitsong Von uns Beiden”. Het is allemaal zo mooi “Verkackt”, het klinkt als “Zukunftsmusik”!

Carsten Meyer bracht in 1998 zijn debuutalbum “Erosound” uit onder de naam “Erobique”. Exact 25 jaar later brengt de nu 50-jarige zijn tweede Erobique-album uit op zijn eigen label A-sexy. Dertien uiteenlopende nummers, variërend van vakantiedisco tot ritmebox-rave, opgenomen en geproduceerd met veel van zijn vrienden en metgezellen. Vijfentwintig jaar, dat is zo’n beetje de tijd die de disco nodig had om te evolueren van de legendarische loftfeesten van pionier David Mancuso naar de indrukwekkende massashows van Daft Punk’s optredens, of van Meyer’s geboorte tot zijn eerste volledige plaat. Dus waarom nu pas een tweede album als “Erobique”?

Meyer improviseert al jaren voorstellingen voor dansend publiek. Zelfs zijn hits “Easy Mobeasy” en “Urlaub In Italien” zijn geen popsongs in de eigenlijke zin, maar ontstaan ​​uit spontane inspiratie, in de adrenalinestoot, in de partyflow, midden in het moment! Meegezongen en tegelijkertijd in de vergetelheid geraakt. Live opgenomen en daar ga je! Kijk niet achterom! Elk concert van Erobique is een poging om het onvoorziene, de mislukkingen en de ongelukken om te bouwen tot een uniek moment van erbij zijn. “Fehler Ist King” zei ooit de geestige Knarf Rellöm – en Carsten Meyer is de King of Error!

Hoe moet je zulke momenten in de studio toveren zonder feest, zonder de energie die op zo’n kinderverjaardag voor volwassenen weer van het podium spat? Meyer herinnerde zich nog een Erobique-hit en veranderde de titel dienovereenkomstig: hij werkte samen met een overdosis plezier! Drummer Lucas Kochbeck (The KBCs, Bacao Rhythm & Steel Band), die nu ook Carsten ondersteunt bij zijn live-optredens, evenals buurman en maatje Christoph M. Kaiser, (voormalig bassist bij The Jeremy Days, nu filmmuziek- en popstrateeg ) legde een schitterende groove basis, zoals ooit in Trinity, de legendarische jaren 80-disco in Hamburg. Sophia Kennedy kwam langs om te zingen vanuit de aangrenzende studio en Lieven Brunckhorst sleepte de hele blazersset van Jan Delay’s bigband Disco No1 voor de microfoon.

Meyer nam harpen, xylofoons en violen op in zijn muziekkamer op de Hamburgse Vismarkt of met Tobias Levin in zijn Electric-Avenue Studio met Fleet View. In Berlijn ontmoette Carsten eindelijk zijn held Siriusmo om wat ideeën door de elektronische mixer te halen. Nicola Rost kwam langs en bracht een aantal ongelooflijk koorpartijen en prachtige liedjes. Uiteindelijk werden alle tracks naar Ludwigsburg in Schwaben gestuurd, waar Freundeskreis-DJ en disco-expert Martin Welzer alias DJ Friction een ongelooflijk warm en dansvloervriendelijk totaalgeluid toevoegden aan de hele waanzin.

Nu de tekentafel: het hoesontwerp is, zoals in alle A-sexy-publicaties, geschilderd en ontworpen door Meyer zelf. Zijn oorspronkelijke carrière was tenslotte een schoolboekillustrator.

In de loop van een zomer ontstond er een muziekdoos met chocolaatjes, die niet alleen de vakantieafspeellijst van zijn fans en luisteraars verrijkte, maar ook Meyer’s enkele kwantumbytes diepe archief van ideeën en schetsen een beetje dunner maakte. Buiten zijn discodiensten, overal en nergens, heeft Meyer de afgelopen kwart eeuw niet stilgezeten.

In de jaren 1998 tot 2006 ontwikkelde hij ultramoderne elektronische soul met DJ Koze en Cosmic DJ als International Pony. Samen met Jacques Palminger en Chris Dietermann begeleidde hij amateur-songwriters die popmuziek maakten in het project “Songs for Joy” in het Maxim-Gorki-Theater Berlijn. In 2007 creëerde hij de geheime hit “Wann Strahlst Du?” met de geweldige teksten van Barbara Stützel. Over theater gesproken: voor theaterregisseur Herbert Fritsch arrangeerde hij de hits van Gino Paoli en Hugo Wolff voor voorgekookte avonden in het Schauspielhaus Zürich (2016) en het Residenztheater München (2015), voor Stefan Pucher haalde hij de sprookjes van Hans Christian Andersen door het huisorgel (2010).

Voor zijn collega’s van Studio Braun bracht hij de “Dorfpunks” tot leven in het Schauspielhaus Hamburg, en onmiddellijk daarna ontwikkelde hij het authentieke new wave-geluid voor hun mockumentary “Fraktus”, die in 2012 in de bioscopen verscheen. Tv-muziek, ook hier heeft Meyer de afgelopen jaren veel te doen gehad. De soundtrack voor de populaire tv-serie “Der Tatortreiniger” met Bjarne Mädel in de titelrol was waarschijnlijk de beste.

Overigens bracht de “Tausendsasa” (= ‘manusje van alles’, quote Peter Bursch) ook enkele albums uit op zijn eigen label A-sexy: Rumple Funk als “Babyman”, mooiste chansonpop met Palminger en Yvon Janssen voor “Yvon im Kreis der Liebe” en warme, moderne Hammond-Jazz met de “Hamburg Spinners”. En nu dan eindelijk zijn jubileumalbum, de zilveren bruiloft met hemzelf. 25 jaar Carsten en Erobique, voor altijd samen en gelukkig als nooit tevoren! Hier is de volgende. . . Nee hou er mee op! Zo lang willen we niet wachten!

Tracklist:
01 Springinsfeld 3:54
02 Der Arpeggiator (featuring Nicola Rost) 5:06
03 Acquamarina 4:16
04 Ahoj! 2:57
05 Synaesthesie (featuring Sophia Kennedy) 4:06
06 Italotape 1:27
07 Ravedave 3:30
08 Mantas 5:15
09 Salut Les Copines! (featuring Luis Baltes) 4:49
10 Verkackt 3:14
11 Zukunftsmusik 1:08
12 Riding Low (featuring Carmen Scholle) 4:49
13 Der Hitsong Von Uns Beiden 7:20

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE