Wayward Jane – The Flood

De muziek van Wayward Jane uit Edinburgh is een moderne, transatlantische interpretatie van Amerikaanse folk en ouderwetse tradities, waarbij rootsmuziek wordt gecombineerd met frisse arrangementen en originele composities. Hun rijke geluid bevat viool, klauwhamerbanjo, contrabas, gitaar, houten fluit en close vocal harmony. Hun liveshows hebben een vreugdevolle energie en drukken de fijne muzikaliteit en de speelse chemie van de bandleden uit met materiaal dat in stemming varieert van opzwepende waarbij je niet stil kunt blijven zitten deuntjes tot tedere en soulvolle liedjes. Wayward Jane heeft de neiging om het publiek met een gloed in hun hart achter te laten.

The Flood is het derde album van de 4-koppige Schotse folk en roots Wayward Jane. Het markeert de meest volledige realisatie tot nu toe van een uniek geluid dat de band de afgelopen 8 jaar zorgvuldig heeft verfijnd. The Flood, vastgelegd in het prachtige Heriot Toun in de Scottish Borders, is een verzameling van voornamelijk originele liedjes en deuntjes, die tegelijk vertrouwd en geruststellend zijn, maar ook niet tot een bepaald muziekgenre behoren. Er zijn sterke invloeden uit de Amerikaanse folk, de oude tijd en de wereld van de akoestische gitaar, maar het is ook duidelijk een opname gemaakt door muzikanten die opgegroeid zijn in de Britse/Schotse traditionele folkmuziekscene.

Foto: Graham Coe

Er is een breed gevoel en stemming te horen in de twaalf nummers van het album, ontleend aan de gevarieerde benaderingen van arrangement en lyrische compositie. Het resultaat beweegt vloeiend van afgemeten liefdesbrieven naar de geboorteplaats van de band via donkere soundscapes die de eenzame hoogvlakten oproepen, naar tedere momenten die het verdriet van de huidige wereldwijde crises raken en klagende melodieën die zijn gecomponeerd om een ​​jong kind te kalmeren. Deze zitten zij aan zij met traditionele Amerikaanse folknummers en nieuw geschreven oude time-haspels.

De plaat is ontwikkeld en gemixt door vriend van de band en audiotovenaar Graeme Young, met wie Wayward Jane verheugd is weer samen te werken. Het werd vakkundig gemasterd door Sam Proctor, die verantwoordelijk is voor vele klassieke releases in de hedendaagse Britse folkscene (Bellowhead, Spell Songs, Sam Sweeney). In een tijd van afnemende verbinding en aandachtsspanne, is The Flood een plaat om bij neer te gaan zitten en je over je heen te laten komen.

Wayward Jane bestaat uit Dan Abrahams (gitaar, contrabas, zang), Sam Gillespie (zang, gitaar, houten fluit), Rachel Petyt (viool, zang) en Michael Starkey (5-snarige banjo, gitaar, zang). Elk lid brengt een breed scala aan invloeden en ervaring met zich mee om het kenmerkende geluid van de band te creëren. Dan is een multi-instrumentalist en een veelgevraagd componist/arrangeur die in een indrukwekkende verscheidenheid aan muzikale contexten werkt. Zijn andere projecten zijn onder andere folk genre-busters Dowally en soul-funk krachtpatser The Foo Birds. Sam is de helft van de gevierde Northumbrische folktroubadours The Brothers Gillespie. Hij staat bekend om zijn delicate akoestische gitaar/houten fluitspel en zwevende, vibrato-verbogen zang. Rachel is de andere creatieve kracht achter Dowally en een vaste waarde in de sessiescene in Edinburgh. Ze heeft een totaal uniek vioolgeluid, een mix van stilistische elementen van Schotse folk, gypsy jazz-acrobatiek en ouderwetse grit. Michael brengt een voorliefde voor Amerikaanse strijkersmuziek en aanstekelijke klauwhamerbanjo-syncopen. Hij speelt/neemt ook op als onderdeel van het veelgeprezen oude duo Hannah Read & Michael Starkey.

Tracklisting:
01 Edinburgh Rain (5:44)
02 Brokeback (5:24)
03 Shake Sugaree (4:39)
04 Crossing Over Water (6:38)
05 The Flood (2:54)
06 Down the River (3:52)
07 A Stone’s Throw (4:23)
08 Little Satchel (5:12)
09 Doucement (4:47)
10 Little Bazoo (3:51)
11 Didn’t it Rain (3:39)
12 Liberty (5:39)

Format: CD, DL & STREAM
Label: Down the River Records
Release: 8 september 2023

Muzikanten:
Dan Abrahams Dan Abrahams – double bass, guitar, vocals
Sam Gillespie Sam Gillespie – vocals, guitar, wooden flute
Rachel Petyt Rachel Petyt – fiddle, vocals
Michael Starkey Michael Starkey – 5-string banjo, guitar, vocals
Lead vocals:
Edinburgh Rain, Shake Sugaree & Liberty – Sam Gillespie
Crossing Over Water – Rachel Petyt
Down the River – Dan Abrahams & Sam Gillespie
Little Satchel & Didn’t it Rain – Michael Starkey

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE