Rodney Rice – Rodney Rice

Rodney Rice weet precies hoe hij de vluchtige glimpen van een emotioneel moment in het leven moet vastleggen en ze kan omzetten in liedjes die onze eigen gevoelens van wanhoop en hoop, verlies en liefde oproepen. Rice levert zijn teksten met een veelbetekenende knik en knipoog, en een oogwenk voor de moeilijkheden die we in ons dagelijks leven tegenkomen, en creëert gedenkwaardige personages in zijn liedjes, wiens zwakheden ons herinneren aan mensen die we kennen. Zoals hij zegt: “Muziek is een gemeenschappelijke taal die iedereen bereikt en mensen uit verschillende werelden samenbrengt”. Rice combineert muziek met songteksten en combineert een glimp van een wereld op zijn kop met een vrolijke swingmelodie uit de New Orleans-jazz of een ode aan jonge liefde met een levendige country-shuffle.

Op zijn titelloze derde album reist Rodney Rice over een breed terrein van emotie, van de dood van geliefde grootouders en het verlies van een dierbaar huisdier tot de slopende eentonigheid van het onderweg zijn en de vreugdevolle viering van het huwelijk. Hij wordt op het album vergezeld door een groot aantal geweldige muzikanten. Dave Racine op drums, Dennis Crouch en Jack Lawrence op bas, Jeff Taylor en Micah Hulscher op keyboards, Steve Daly en Sean Thompson op gitaar, Kirk Donovan op trompet en Sam Hoffman, Maureen Murphy, Kyshona Armstrong en Nickie Conley. Drew Carroll produceerde “Rodney Rice”, dat werd opgenomen in de Bomb Shelter in Nashville.

Het album begint met een gewaagd nummer, een vrolijk 2e lijns dansnummer dat trapsgewijze piano tonen combineert met rockabilly gitaarlicks en gruizige zang. Het nummer lijkt qua geluid op een ontmoeting van wijlen Dr. John met de Band en Louis Armstrong. De zorgeloze muziekstijl logenstraft de ernst van de teksten, die ons eraan herinneren hoe kort het leven kan zijn en hoe vaak we soms worden tegengehouden door anderen die ons niet steunen in onze inspanningen.

De onstuimige country shuffle “Rabbit Ears Motel” heeft sonische echo’s van Pure Prairie League, de Supersuckers, Jason & The Scorchers en een vroege Jimmy Buffett; het is een liefdevolle ode aan het gelijknamige motel in Steamboat Springs, Colorado. “Mijn vrouw en ik zijn buiten Steamboat Springs getrouwd langs een provinciale snelweg die uitkijkt over de vallei”, herinnert Rice zich. “Toen we de stad verlieten, zei ze: ‘Je zou een lied over deze plek moeten schrijven’.”

De rechttoe rechtaan rocker en uitdagend roadnummer “Get To Where I’m Going” bevat schreeuwende gitaren, terwijl de soulvolle, John Prine-achtige ballad “Nothing To Lose” de grootouders van Rice viert. “Het gaat specifiek over mijn grootouders en de gesprekken die ik met hen voerde”, zegt hij. “Ze voedden me op vanaf jonge leeftijd toen ik echt nergens anders heen kon. Ze moedigden mijn muziek aan, vonden het geweldig als er een jamsessie in hun woonkamer zou ontstaan”.

“River Roll” en “Little Pieces” bootsen de stromende wateren na van de rivieren van het leven, die Rice heeft bevaren. De bluesy ragtime “Set ‘Em Up” dwaalt mee met een stoeiend, New Orleans jazztempo, terwijl het uptempo “Wonder Where I Came From?” de mysteries overdenkt van het leven. Rice’s album wordt afgesloten met ‘Every Passing Day’, een Byrds-achtig deuntje dat de onverklaarbare momenten onderzoekt waarop het leven aan elkaar rijgt en onze uren van elke dag vult.

Rodney Rice is een troubadour en hij zet zijn ervaringen en gevoelens om in liedjes. De inheemse West Virginian merkt op dat “muziek voortkomt uit levenservaringen, angsten, woede, sympathie, liefde, verwarring, depressie. Daarom brengt het mensen bij elkaar. Als het op “Rodney Rice” aankwam, zei Rice dat hij “autobiografische teksten en creatieve verbeeldingskracht” combineerde. Als hij terugkijkt op zijn songwriting, wijst hij erop dat hij vaak begint met gevoel dat overgaat in een lyrische lijn en er vervolgens een melodie omheen trekt.

Rice werd omringd door muziek toen hij opgroeide, of het nu op de radio, het cassettedeck in de keuken of televisie was. Toen hij ongeveer 12 was, begon hij gitaar te spelen. “Ik kende een paar akkoorden en begon al snel met schrijven nadat ik ze had geleerd, eigenlijk denk ik dat ik nog maar een paar akkoorden ken”, lacht hij. Rice werkte een tijdje op een olie- en gasplatforms in Texas. Op een avond sprak hij met Jason McKenzie (oude drummer van Billy Joe Shaver), en McKenzie wees hem naar de Congress House Studio in Austin, waar Rice zijn eerste 2 albums maakte, “Empty Pockets And A Troubled Mind” en “Same Shirt, Different Dag”. Voor zijn derde album vond Rice via albumnotities de Bomb Shelter in Nashville, en nam uiteindelijk contact met hen op tijdens de pandemie. Voor dit album zegt hij: “Het proces was meer analoog, en gecombineerd met het veranderen van alle variabelen, is het geen verrassing dat er een duidelijk verschil is tussen dit en mijn eerste 2 albums”.

Rice’s warme, gruizige zang, zijn ingenieuze en gewiekste lyriek en zijn vermogen om een ​​melodie neer te leggen, ontroeren luisteraars emotioneel en fysiek, en moedigen hen aan om op te staan ​​en te dansen, zelfs als ze de tekst in hun hart laten nestelen.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE