Johnny Rawls – Walking Heart Attack

Catfood Records kondigt een releasedatum van 1 september aan voor Walking Heart Attack, het nieuw album van Blues Music Award-winnende zanger Johnny Rawls. Walking Heart Attack werd opgenomen op de Sonic Ranch in Tornillo, Texas, geproduceerd door Johnny Rawls en gemixt door Grammy-winnaar Jim Gaines in Bessie Blue Studio in Stantonville, Tennessee. Op de nieuwe schijf wordt Johnny Rawls (alle zang en gitaar op de nummers 7 en 8) ondersteund door zijn al lang bestaande opname-eenheid, The Rays: Johnny McGhee – gitaar, Bob Trenchard – bas, Richy Puga – drums, Dan Ferguson – toetsenborden, Andy Roman – saxsolo’s, Mike Middleton – trompet, Nick Flood – bariton/tenor/altsax, Frank Otero – trombone, met Jon Olazabal – percussie en achtergrondzang door Janelle Thompson en Shakara Weston.

De tien nummers op Walking Heart Attack bevatten ook een aantal nummers geschreven door Johnny Rawls, hoofd van platenlabel Bob Trenchard, of mede geschreven door de twee, evenals een ander nummer, “Heal Me”, geschreven door Catfood Records-labelgenoot Derrick Procell. Voortzetting van zijn traditie van het opnemen van een nummer op elk album dat verband houdt met de legendarische O.V. Wright (Johnny was zijn voormalige gitarist en bandleider), Rawls is op herhaling met de Wright-klassieker “Born All Over;” en werkt ook aan zijn magie met een nummer eerder opgenomen door een andere grote uit de soulmuziek, Otis Clay, met een krachtige kijk op de muziek “Trying To Live My Life Without You.” Voordat Clay overleed hebben Johnny en Otis samen een album opgenomen, Soul Brothers, uitgebracht in 2014 op Catfood Records. De joker in het kaartspel hier is Johnny’s soulvolle lezing van de klassieker van Bruce Springsteen, ‘Hungry Heart’, dat dat nummer van de Jersey Shore naar het diepe zuiden transporteert.

Johnny Rawls is een soulblueslegende. Met een carrière van meer dan 50 jaar heeft hij alles al gedaan. Hij is een internationaal erkende artiest, muziekproducent en songwriter, die uitgebreid toert door Noord-Amerika en daarbuiten. Drie van Johnny’s albums op Catfood Records hebben de DownBeat Magazine Critics’ Choice Best of the Year List gehaald Keuze Beste van het Jaar Lijst. Waiting For The Train en Tiger In A Cage verbleven er allebei op nummer 1 in de Roots Music Report Soul Blues hitlijst gedurende enkele weken.

De Blues Music Awards, Blues Blast Awards, Living Blues Awards en de WC Handy Terecht is Johnny beloond met meerdere prijzen en nominaties, waaronder Soulbluesalbum van het jaar en Soulbluesartiest van het jaar. Living Blues-magazine
beschreef hem als een ‘soul-blues renaissance man’ toen hij op de cover stond in 2002. Johnny is vereerd om vermeld te worden op twee punten van de Mississippi Blues Trail – één in Hattiesburg, Mississippi, ter markering van de Hi-Hat Club, en een andere in Rocklin, Maine, die markeert de migratie van blues van Mississippi naar Maine.

Johnny werd geboren in Columbia, Mississippi, in 1951, en groeide op in Purvis (nabij Hattiesburg) en Gulfport. Johnny’s interesse in muziek begon in de vroege kinderjaren. Hij speelde klarinet in de schoolband toen hij in de 5e klas zat. De paar jaren erna studeerde hij af op saxofoon, trompet en andere instrumenten. Johnny werd geïnteresseerd in gitaar toen hij zijn grootvader op een kerstochtend hoorde spelen, op 13-jarige leeftijd speelde hij serieus gitaar. Johnny’s bandleraar op de middelbare school had een professionele band die tourende soulartiesten ondersteunde en vroeg Johnny om zich bij zijn band aan te sluiten als saxofonist. Hiermee begon Johnny’s professionele carrière, en op 15-jarige leeftijd was hij ookdiegene die de begeleiding deed van artiesten als ZZ Hill, Little Johnny Taylor, Joe Tex en The Sweet Inspiraties tijdens hun tours in het zuidoosten. Halverwege de jaren zeventig werd Johnny de bandregisseur voor soulzanger O.V. Wright en toerde met O.V. tot aan zijn dood in 1980. De band van Wright, onder leiding van Johnny, bleef optreden als de Ace of Spades band voor meerdere jaren. Vervolgens werd Johnny de bandleider van Little Johnny Taylor.

In 1985 begon Johnny te toeren als soloartiest en maakte hij zijn eerste solo-opname. Als productieve songwriter, zijn honderden nummers van Johnny opgenomen. Hij heeft meer dan 15 albums gereleased sinds zijn debuut soloalbum ‘Here We Go’, in 1996 op JSP Records, waar hij later werkte als arrangeur en producer. Hij heeft albums uitgebracht onder verschillende labels, waaronder Catfood Records en zijn eigen label, Deep South Soul, opgericht in 2002. The Blues Music Awards (en zijn voorganger, de WC Handy Awards) erkennen zijn werk regelmatig. Tot nu toe zijn tien albums van Johnny genomineerd voor Soul Blues Album van het Jaar, met ‘I’m Still Around’ als winnaar in 2019 en ‘Ace of Spades’ won in 2010. Hij is genomineerd voor Soul Blues Male Artist, elf keer en ontvinghij één nominatie voor Song Of The Year. Roots Music Report verklaard zijn release uit 2017, Waiting for the Train, tot een van de 50 beste bluesalbums van het jaar. Johnny heeft ook meerdere nominaties/prijzen van Blues Blast en Living Blues.

Johnny is een echte ‘road warrior’ en toert uitgebreid door zowel de VS als internationaal, met zo’n 200 optredens per jaar. Hij heeft opgetreden op grote bluesfestivals, waaronder meerdere keren het Chicago Blues Festival en het Waterfront Blues Festival. Of hij nu in een kleine intieme club speelt of op een groot bluesfestival, Johnny geeft altijd een energieke show tot grote vreugde van het publiek overal ter wereld.

Release: 1 september 2023
Label: Catfood Records

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE