Erja Lyytinen – Diamonds On The Road, live 2023

Sommigen beweren misschien dat muziek in de studio wordt geboren, maar dat ze tot leven komt en evolueert wanneer het live op het podium wordt uitgevoerd. Met een live-album is er geen vangnet. Je krijgt één kans om die perfecte momenten vast te leggen en om ze voor altijd te bewaren.

Nu de pandemie stevig in onze achteruitkijkspiegel ligt, toert Erja Lyytinen en haar band meedogenloos. Met de Finse hoogvlieger in vorm besloot de kunstenaar de magie van hun liveoptredens vast te leggen als hun nieuwe dubbel-cd-concertalbum, Diamonds on the Road – Live 2023.

Over haar nieuwe concertalbum zei Lyytinen: “als je live speelt heb je één moment om het goed te doen, en dan is het moment voorbij. Er zijn geen correcties achteraf, dus het is erg rauw en spannend om te spelen tegelijkertijd te zingen. De adrenaline stroomt door je lichaam, en alles om je heen heeft invloed op je prestaties.”

De release markeert het vierde livealbum van Erja Lyytinen en is een vervolg op Songs From The Road, Live in London and Lockdown Live. Het album is de eerste concertrelease van de begaafde gitariste die de post-Covid-periode vastlegt als live ervaring. “Diamonds on the Road werd op ons voorjaarstournee in maart 2023 tegen het einde opgenomen”, vertelt ze. “We speelden tien shows op rij, waarvan er acht uitverkocht waren. De band had een goede flow en de nummers rolden er lekker uit.”

Sinds de pandemische beperkingen zijn opgeheven, heeft zij op de podia gestaan ​​van locaties en festivals in heel Europa en daarbuiten. In tegenstelling tot Lockdown Live, die een sleutelmoment tijdens de pandemie vastlegde: dat het nieuwe live-album van de artiest de geneugten van het opnieuw kunnen optreden voor een uitverkochte zaal benadrukt. “Vergeleken met onze vorige live-opname Lockdown Live, dat werd gefilmd en opgenomen als streaming-optreden zonder echt publiek tijdens de eerste twee maanden van de pandemie in 2020, was dat heel anders met een interactief publiek”, legt Erja uit. “De show vond plaats in Rytmikorjaamo, Seinàjoki, in het westelijke deel
van Finland. Op de avond van de opname genoten mensen van het live optreden, juichen voor de solo’s, dansen en plezier maken samen naast elkaar.”

Het is wel zo eerlijk om te zeggen dat het geluid van Erja Lyytinen door de jaren heen is geëvolueerd. Lyytinen begon met haar traditionele bluesroots tegelijkertijd vooruitstrevend met een hardrock-georiënteerde speelstijl
terwijl ze altijd dat bluesgeluid centraal houdt in alles wat ze doet. “Mijn geluid is veranderd sinds de laatste live-opname. Mijn spel is veranderd met meer een hardrockelement en randje”, bevestigt de gitariste.

Erja schrijft een aantal van die veranderingen toe aan haar uitrusting en repertoire, twee betrouwbare pijlers.
“Sinds mijn laatste live-opname is mijn arsenaal aan live-gitaren behoorlijk gegroeid. Ik heb vijf tot zes gitaren, van Strats en Teles tot op maat gemaakte gitaren, bij mij op het podium. Het is best cool om verschillende kenmerken van elke gitaar uit te spitten. Ik gebruik mijn tijdens het touren versleten Fender
Custom Shop-gitaar op de nummers Black Ocean en Never Really Had You. Ik heb de gitaar vlak voor de tour laten finetunen en aan mijn groeiende gitaar arsenaal toegevoegd. Ik heb het gevoel dat het een zonde is geweest om deze Strat allen voor op de sofa te houden.

De eerste single van het nieuwe live-album is You Talk Dirty. Over het nummer zei Erja: “You Talk Dirty is oorspronkelijk twintig jaar geleden voor het eerst uitgebracht op mijn eerste album.” Het nummer kreeg een nieuw leven op het laatste studioalbum van de artiest, Waiting for the Daylight. Het nummer is echter ook een live favoriet geworden voor de Koningin van de slidegitaar. “Het is mijn favoriete livenummer. Ik mag luid spelen op mijn gitaar, waarbij ik mijn Whammy hoogstens een hele stap omhoog en omlaag gebruik op kritieke plaatsen, om dit zware doemeffect te creëren. Mijn gitaarspel is zwaarder geworden sinds Lockdown Live”, zegt ze.

Track Listing:
CDl
l Diamonds On The Road 4:48
2 Rocking Chair 4:00
3 Bad Seed 5:26
4 Black Ocean 7:13
5 Waiting For The Daylight 6:40
6 Vàinàmöinen Tuonelassa 5:42
7 Last Girl 5:12
8 Never Really Had You 6:32
CD2
l You Talk Dirty 6:49
2 Lover’s Novels 5:13
3 Wedding Day 11:35
4 Crosstown Traffic 4:26
5 The End Of Music 10:54

Release: 6 oktober 2023

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
MAANDAGAVOND: NOTHING BUT THE BLUES – NON-STOP van 20:00 – 22:00
DINSDAGMORGEN: NOTHING BUT THE BLUES – NON-STOP van 03:00 – 05:00
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE