Kate McDonnell – Ballad Of A Bad Girl

Kate McDonnell is terug, met liedjes die je wakker schudden en tot op het bot te voelen zijn. “Ballad Of A Bad Girl”, Kate’s vijfde album, is niet alleen geïnspireerd door verhalen en observaties die ze in de loop der jaren maakte in haar werk als kindertherapeut, maar ook door haar vermogen om een ​​verhalen te smeden. Met haar laatste album uit 2006, na het samplen van deze huidige release, is Kate klaar om haar spotlight terug te brengen waar ze 15 jaar geleden was gebleven.

Kate wordt wel de songwriter van een songwriter en de muzikant van een muzikant genoemd. Ze verwerkt een breed scala aan onderwerpen in haar schrijven, liedjes die familierelaties onderzoeken, van de louterende titelversie van twee zusters die een gezinsdisfunctie hebben overleefd en vader en zoon, die de push-and-pull-relatie blootlegt die vaak beladen is. Kate wordt introspectief op haar poëtische liedjes “Berlin”, “Pilgrim” en “If I Knew”. Hier staat Kate erop het licht op donkere plaatsen te zien, een noodzakelijk gevoel. Dan is er liefde vanuit een doorgewinterd perspectief op de ironische ‘Love Is The Damndest Thing’, waar Kate en co-schrijver Anne Lindley enkele ‘schandalige’ verhalen aanbieden over hoe mensen liefde definiëren, de verdomde snelheid van veroordeling. “In Malibu”, een dromerig, jazzy deuntje met Kate’s behendige gitaarwerk en met intieme zang schrijven zij en Lindley over een ongelukkige vrouwelijke dromer die haar minnaar ontmoedigt om naar die stad van gebroken beloften te verhuizen. Kate toont haar vocale bekwaamheid op twee covers, “Dimming Of The Day” van Richard Thompson en “Long As I Can See The Light” van John Fogerty. Kate neigt naar haar vroegste vocale invloed, Joan Baez, op “Sweet Virginia”.

“Ballad Of A Bad Girl” werd opgenomen in de Dreamland Studios in Hurley, New York. Nadat ze in het verleden had opgenomen met de gewaardeerde drummer Jerry Marotta, schakelde Kate hem en Tony Levin in om elektrisch en elektrische stand-up bas te spelen. Ze had het geluk om deze muziekgiganten, voorheen van de band van Peter Gabriel, thuis aan te treffen vanwege Covid 19. Ken Helmlinger en Chris Muth waren de engineers van het album en het werd gemixt door Paul Logus (Nine Inch Nails, Mary J Blige, Tina Turner, Puff Daddy). Chris Muth, onder zijn collega’s bekend vanwege alles wat met analoog te maken heeft (The Hit Factory, Sterling Sound), nam deel aan alle aspecten van de productie en mastering.

Kate, geboren en getogen in Baltimore, pakte op vierjarige leeftijd de grote Gibson-folkgitaar van haar moeder op met de hals naar rechts gericht. Vanaf dat moment was zingen en spelen alles wat ze wilde doen, en ze zette haar unieke speelaanpak voort. terwijl invloeden als Leo Kottke haar begonnen te helpen haar stijl te ontdekken. In haar tienerjaren en begin twintig zong Kate met een eeneiige tweelingzus, Anne, en uiteindelijk sloot Kate zich eind jaren 80 aan bij gitarist Freddy Tane. Samen openden ze voor grootheden als Bob Dylan, Willie Nelson, Alan Jackson en Kathy Mattea, terwijl ze later ook haar komische talenten aansneed in een vrouwentrio dat bekend staat als Colossal Olive. Om te verwezenlijken waar veel singer-songwriters van dromen, speelde Kate optredens op onder meer het Newport Folk Festival, WXPN’s World Cafe, Mountain Stage en het Kennedy Center.

Kate verhuisde naar de staat New York, waar ze woont met haar man, hond en kat. Ze boekt momenteel toekomstige optredens in Europa en de VS, en kijkt uit naar meer toeren.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE