Chris Bergson – Comforts of Home (NL)

Release Europa: september 2024

De mensen met wie we leven en werken zijn vaak onze grootste zegeningen. Op zijn nieuwste plaat, Comforts of Home, viert singer/songwriter/gitarist Chris Bergson de familie, zowel biologisch als uitverkoren.

Bergson zei dat het titelnummer ‘de eerste was van een nieuwe reeks nummers die Kate en ik schreven, gericht op het thema familie. Ik denk dat de nummers meer met elkaar verbonden zijn – als een suite – dan alles wat we eerder hebben geschreven en opgenomen.

De twaalf nummers op de plaat zijn geschreven door Bergson en zijn partner Kate Ross, met hulp bij enkele nummers van soulzanger Ellis Hooks en multi-instrumentalist Craig Dreyer. Het is een intens persoonlijke reeks liedjes die ook enkele van de uitdagingen beschrijven die gezinnen kunnen tegenkomen.

Van de zoetheid van ‘Chloe’s Song’, geschreven voor zijn dochtertje (nu een tiener die met Bergson op het nummer zingt) tot ‘Feelin’ Good Today’, het eerste album van de Chris Bergson Band sinds 2017 leeft en bruist ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum, van de oprichting van de band. De Chris Bergson Band speelde hun eerste show in juni 2004 op de Big Apple Barbecue Block Party in Madison Square Park, New York met Jay Collins op tenorsax en Moses Patrou op drums, die beiden ook op het nieuwe album spelen.

Bergsons vrouw en dochter vormen de inspiratie voor enkele nummers op de plaat, met name het mooie ‘Uptown Side’. Met zoete tenorsax-vullingen en een soulvolle solo van Collins is het nummer een liefdesbrief aan New York City en aan huis als een vreugdevol toevluchtsoord. De viering van het nieuwe huis van Ross en Bergson in de East Village – hun ‘hemelpaleis van de liefde’ – weerspiegelt een eerder nummer, ‘Gowanus Heights’, een ode aan hun vroegere wijk in Brooklyn.

Bergson merkt op dat “Kate en ik nog steeds uit de gebroken wereld van de pandemie kwamen toen we deze liedjes begonnen te schrijven. In de herfst van 2021 waren optredens nog steeds stop-and-start als gevolg van de schommelingen en oplevingen van het virus. Twee van onze favoriete locaties in NYC en oude muziekhuizen, Jazz Standard en 55 Bar, beide gesloten in de loop van de pandemie en mijn band had dus geen vaste plek meer om te spelen.

Voor Bergson was het antwoord het schrijven van liedjes die hem wat catharsis gaven, terwijl hij muziek creëerde die universele thema’s aansprak.

“Dus hoewel de specifieke kenmerken van onze situatie uniek zijn,” zei hij, “denk ik dat er een universaliteit is waar we ons allemaal mee kunnen identificeren. Er valt zoveel uit elkaar, leiderschap en instellingen hebben ons in de steek gelaten, feiten en waarheid lijken er niet toe te doen. Slecht voor de mensheid, maar… dat is de blues.’

Een opvallend nummer is ‘You Lied’, de eerste single van het album, met de legendarische drummer Bernard Purdie, de veelgeprezen pianist Dave Keyes en oude bassist Matt Clohesy. Het live-in-de-studio-nummer bevat een funky New Orleans-groove, de perfecte aanvulling op Bergsons vurige gitaar en gruizige mix van New Yorkse blues en soul. Purdie zei over de sessie: ‘Het was dynamiet! Ik was opgewonden. Het gebeurt niet altijd, maar als het gebeurt, gebeurt het wel.”

De ‘gekozen’ familie van Bergson is de uitgebreide muzikale familie waar hij de afgelopen twintig jaar deel van uitmaakte, de band werd door MOJO Magazine omschreven als ‘indringende, met hoorn bedekte NY-blues.’ Comforts of Home neemt de Chris Bergson Band op in zijn nieuwe bezetting met Moses Patrou op keyboards/zang, bassist Clohesy, groovemaster-drummer Diego Voglino en Collins die de hoorns speelt en arrangeert. Live opgenomen in Brooklyn’s Grand Street Recording, werden de meeste zang en vlammende gitaar van Bergson in volledige live-opnames gedaan.

Bergson hoorde en ontmoette zanger Ellis Hooks voor het eerst toen de twee artiesten een affiche deelden in Joe’s Pub. Jim Hynes van Glide Magazine heeft opgemerkt dat “Bergson en Hooks een moderne met blues doordrenkte Sam en Dave zijn geworden.” “Laid Up (With My Bad Leg in Lenox)”, een ander funky nummer mede geschreven door Bergson en Hooks met de blazers gearrangeerd door Jay Collins en Dave Keyes op piano, “geeft je het gevoel alsof je in een van Levon Helm’s Midnight Rambles up in Woodstock bent,” zei Ross (Zowel Bergson als Collins speelden een tijdje in de band van Helm.) Bergson en Hooks zullen in juli samen door Europa toeren, inclusief het spelen op het Franse Cognac Blues Passions Festival op 4 juli.

Pianist Dave Keyes (“You Lied” & “Laid Up”) werkte samen met Bergson met wijlen grote Hubert Sumlin, een van Bergsons grootste bluesgitaarinvloeden. Keyes en Bergson spelen al zo’n 15 jaar samen en zullen in oktober 2024 samen door Europa toeren.

Bijdragen aan het rijke geluid van het album zijn trompettist Reggie Pittman, al jarenlang lid van Allman Brothers-drummer Jaimoe’s Jasssz Band, en tenorsaxofonist Michael Blake, een origineel lid van John Lurie’s Lounge Lizards, die ook heeft samengewerkt met de overleden grote B3-organist Dr. Lonnie Smith. De funky stijl van Dr. Smith inspireerde het instrumentale boogaloo-nummer ‘Moses Supposes’ van het album.

Brooklyn-krachtpatser Alexis P. Suter voegt gospel-geïnspireerde zang toe aan ‘Retribution’. Bergson werkte de groove en de bas- en gitaarpartijen uit met oud bassist, vriend en buurman Clohesy. Suter en Bergson ontmoetten elkaar in de herfst van 2006 toen ze opende voor Levon Helm tijdens zijn gevierde Midnight Ramble-concerten in Woodstock, New York, en Bergson speelde in Levons band op gitaar. Ze zouden uiteindelijk samen opnemen op de release van Alexis P. Suter en de Ministers of Sound uit 2017, Live at Briggs Farm, samen met Keyes en Vicki Bell, die de achtergrondzang verzorgen op ‘Retribution’. Suter en Bell toerden onlangs met Bergson en speelden op festivals in Frankrijk.

Bergson heeft net zijn derde jaar afgerond als universitair hoofddocent gitaar aan het Berklee College of Music, waar hij privé gitaarles geeft, maar ook slidegitaar en songwriting. Bergson heeft een endorsement deal getekend met D’Addario Strings via hun samenwerking met Berklee. Het mooie laatste nummer van het album, ‘Epilogue (Cycle 3 Descending), is geïnspireerd op een van de cycli van drieklanken die gitaarprinsessen van het hoogste niveau in Berklee moeten uitvoeren als onderdeel van hun eindexamen. “Ik begon hier en daar een paar aantekeningen toe te voegen aan de bestaande cyclus en dit stuk was geboren”, zei Bergson. “Het is bedoeld om een ​​lappendeken van herinneringen uit een album met vervaagde familiefoto’s over te brengen.”


WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE