Jim Keller – Daylight (NL)

“Als ik naar Jim Keller luister, voelt het alsof ik grote plannen heb én al mijn haar” – Tom Waits

“Vanaf nu zou het een vergissing zijn om de muziek die Jim Keller maakt te missen. Hij heeft zijn plek gevonden en gaat niet meer weg.” – Bill Bentley, Americana Highways

“Tom Waits, John Prine, een vleugje Beefheart en Harry Chapin in één persoon.” – Gerry Jungen, radioproducent

De Amerikaanse singer-songwriter Jim Keller zal op 31 mei het nieuwe album Daylight (Continental Song City Records) uitbrengen, het tweede in een trilogie met de gevierde producer Mitchell Froom en de gerenommeerde muzikanten David Hidalgo, Bob Glaub en Michael Urbano.

Het project ontstond toen Jim Keller en Mitchell Froom elkaar ontmoetten in LA, en na meerdere maaltijden en kopjes slechte koffie in de Snug Harbor op Wilshire Boulevard, uren verspild met praten over elk album dat vóór 1972 was gemaakt, besloten om samen aan wat muziek te werken. Ze brachten een paar maanden door met het heen en weer sturen van liedjes – en Keller maakte twee of drie reizen vanuit Brooklyn naar het westen – voordat ze tot een projectidee kwamen. Ze zouden drie albums opnemen, met dezelfde band, hetzelfde verhalende karakter en in hetzelfde sonische landschap. Ze waren het erover eens dat ze David Hidalgo en Bob Glaub in de band nodig hadden, waarbij Mitchell de keyboards hanteerde en Keller op akoestische gitaar. Nu ze op hun plaats waren, schakelde Mitchell drummer Michael Urbano uit San Francisco in.

De albumtrilogie, genaamd Tres Caminos, begon met de opname van het eerste album By No Means in de thuisstudio van Michell. Met David Boucher als coproducent namen ze in vijf dagen tien nummers op, allemaal live, heel eenvoudig. Eén pandemie later was het tijd om de band weer bij elkaar te brengen voor het tweede album in de trilogie. Dezelfde crew ontmoette elkaar in januari 2023 en nam Daylight op. Deze keer ontmoetten ze elkaar in Valentine Studio in the Valley, een oude studio gebouwd begin jaren 60 en waarvan de sfeer (en uitrusting) sindsdien onveranderd is gebleven. Opnieuw speelden ze vijf dagen live en namen deze keer twaalf nummers op.

Het resulterende Daylight en is een voortzetting van hun concept, met een tiental nieuwe nummers. Eenvoudig en duidelijk. Het derde en laatste album van de trilogie verschijnt in 2025.

Over Jim Keller:
Keller kreeg jaren geleden voor het eerst aandacht toen hij, als onderdeel van de San Francisco-groep Tommy Tutone, “867-5309” (“Jenny Jenny”) mede schreef en uitvoerde, een klassiek powerpopnummer dat de radio uit de jaren 80 zo luisterbaar maakte. Nadat hij naar New York was gemigreerd, sprong hij over het hek, leidde de uitgeverij van Philip Glass en nam de leiding over Glass’s carrière als directeur van Dunvagen Music over. In 2005 keerde Keller terug naar het opnemen en optreden en met een stem die verouderd is door de tijd, whisky en beloften, heeft hij het geluid van iemand die de therapeut van Tom Petty had kunnen zijn. Keller’s optredens in de Rockwood Music Hall in New York en The 5 Spot in Nashville zijn legendarisch, een cultfiguur in de muziekwereld. Als de beste spelers van de stad niet met hem op het podium staan, zitten ze in het publiek, zingen mee, spelen mee en maken het soort lawaai dat je zou doen opsluiten in een kleinere stad.

Track List:
01 Daylight
02 Trouble High, Trouble Low
03 Walkin’
04 She’s The One
05 Pebble In My Shoe ***
06 I Like It Like That *
07 Mighty Love **
08 I Can’t Stand A Day Without You
09 Closer To Nowhere
10 Oh Yeah **
11 Bungalow Road
12 If You Love Me

Alle nummers geschreven door Jim Keller en Byron Isaacs, behalve:
*Jim Keller en Dick Rudolph
**Jim Keller, Mark Ransom en Byron Isaacs
***Jim Keller, Byron Isaacs en Mitchell Froom

Muzikanten:
Jim Keller: Vocals and Acoustic Guitar
David Hidalgo: Guitars and Backing Vocals
Mitchell Froom: Keyboard
Bob Glaub: Bass
Michael Urbano: Drums and Percussion

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE