Sirjo & Balta – Heads Up!

Heads Up! is een geweldige titel voor dit album, want deze verzameling nummers en optredens is echt iets waar de HELE Blueswereld aandacht aan zou moeten besteden. Ik hoor hier iets, ik voel hier iets, iets dat ik niet meer heb gevoeld sinds ik voor het eerst de ECHTE blues ontdekte.

Er zijn heel veel goede bluesmuzikanten in Europa, daar bestaat geen twijfel over. De helft van mijn leven heb ik daar zelf gewoond, en daar ontdekte ik de blues, en begon ik erover te leren, en hoe ik het moest bespelen. Maar na een tijdje begon ik te voelen dat er iets MEER was, dat ik, hoezeer ik ook van deze muziek hield, en dat ik veel gelijkgestemde vrienden had die dat deden… ik een deel van het plaatje miste.

Daarom woon ik sinds mijn 21e in de VS, en ik had gelijk. Er ontbrak iets, en hoe meer ik in de VS woonde, leerde en speelde, hoe meer ik besefte dat ik heel weinig van deze muziek begreep toen ik in mijn thuisland woonde. En hoe meer ik deel ging uitmaken van de blueswereld in het land van herkomst, hoe moeilijker het voor mij werd om van Europese bluesartiesten te genieten.

Ze konden SPELEN, maar ze konden niet zingen. Of ze konden wel zingen, maar ze konden de context niet begrijpen van waar ze over zongen. Ze konden nabootsen en leren, maar ze konden niet echt hun ding doen met de blues, op een manier die mij overtuigde.

Nou, nu ben ik overtuigd. Alles wat ik net zei: het nieuwe album van SirJo & Balta is iets anders dan dat. DEZE muziek klinkt waar. Deze jongens hebben het begrepen, ze doen alles ‘goed’, maar doen het ook op hun eigen manier.

Het gitaarspel, het ensemblespel en vooral de ongelooflijke ZANG, ik word er allemaal duizelig van! Ik hoor hun invloeden, maar ik heb niet het gevoel dat ik luister naar iemand die bijvoorbeeld Otis Rush kopieert. Het voelt alsof ik naar een echt bluesorigineel luister. Nummers als “Transmutation Blues” nemen al hun invloeden en strekken ze uit in nieuwe en creatieve richtingen, en het resultaat is meesterlijk.

Ik denk dat SirJo & Balta echt een mijlpaal in de Europese blues vertegenwoordigen, want zij zijn niet alleen geweldige bluesMUZIKANTEN, het zijn ook geweldige bluesartiesten. – Chris “Kid” Andersen

Track List:
01 Love & Pain Blues
02 Transmutation Blues
03 Heads Up
04 Good Smelling Woman
05 Losing Hand
06 Blues For The End Of The World
07 Far Away From Home
08 Midnight Hour Blues
09 Tell Me
10 Strangely Happy Blues


WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE