Resolution 88 – Vortex

Resolution 88 is terug met hun vierde studioalbum, ‘Vortex’. Deze plaat bevat 8 nummers die het geluid van de band compositorisch in een nieuwe richting brengen, terwijl ze het kenmerkende geluid van de Fender Rhodes en de synthesizers gebruikt door Herbie Hancock en Toby Smith van Jamiroquai behouden. De band heeft dit materiaal als kwartet gerepeteerd en opgenomen en op het album staan ​​gastartiesten Vanessa Haynes met zang en Tom Smith op saxofoon en basklarinet. Op eerdere albums heeft Resolution 88 orkestrale overdubs toegevoegd, geïnspireerd door platen als het album ‘Manchild’ van Herbie Hancock, maar op deze plaat zijn de enige overdubs extra synthesizers. Bandleider en componist Tom O’Grady heeft er alles aan gedaan om de geluidswereld van zijn favoriete Mizell Brothers-producties en Herbie Hancock-platen na te bootsen – alles wat je op dit album hoort – van de Mellotron tot de Echoplex, van de Oberheim 4 Voice tot het klokkenspel – is het echte werk. Het artwork is prachtig geschilderd door Tokio Aoyama, geïnspireerd door het titelnummer ‘Vortex’ en als eerbetoon aan het werk van andere Japanse artiesten zoals ‘Nobuhiro Nakanishi’ die de cover schilderde van Herbie Hancock’s live-album ‘Flood’.

‘The Boss from Boston’ opent de plaat in krachtige stijl – Tiago Coimbra’s virtuoze basspel weeft rond de melodielijn in de stijl van de grote Marcus Miller, die Resolution 88 ondersteunde in Ronnie Scott’s Jazz Club.

Het album gaat al snel over op de instrumentale versie van ‘Love Will Come Around’ (die aan het einde van de plaat opnieuw in een vocale versie verschijnt). ARP Odyssey-melodieën zweven over een echte Roland CR78-drummachine (zoals gebruikt door Hall & Oates en vele anderen).

‘Sky High (for Larry & Fonce)’ is een eerbetoon aan de gebroeders Mizell wier producties uit de jaren 70 over de hele wereld geliefd en gevierd worden – nergens meer dan in Groot-Brittannië. Tom O’Grady werd verliefd op hun muziek zodra hij die ontdekte en het heeft een enorme invloed gehad op zijn leven als muzikant. Het componeren van een nummer leek de meest natuurlijke manier om de Mizells te bedanken voor de muzikale inspiratie. Toen Larry dit nummer hoorde, maakte zijn reactie alle obsessie over het gebruik van volledig originele instrumenten de moeite waard. Hij zei: ‘Monumentaal, dat je een ARP Odyssey hebt gebruikt met een phaser en de Echoplex. Dat dacht ik te horen! Een pluim voor jou – jouw kunstjes zijn ook van hoog niveau ‘.

Kant A wordt afgesloten met ‘Never Ever Ever’, dat opent met een spaarzame atmosferische groove voordat een snauwende Odyssey-solo de luisteraar grijpt. The Odyssey schreeuwt abrupt in de verte en weelderige Oberheim-akkoorden komen binnen, wat aangeeft dat er een euforische muur van geluid is opgebouwd.

Kant B begint met een klassieke jazzfunk-groover, ‘Shriffty’. Zoals de naam doet vermoeden, is dit nummer zwaar op de riffs. Tom Smith is te gast op dit nummer, speelt de vettige leadline op tenorsax en sluit het nummer af met een rauwe, schreeuwende saxsolo. In het middengedeelte levert Tom O’Grady een kenmerkende Rhodes-solo, geïnspireerd door zijn favoriete spelers Herbie Hancock en Patrice Rushen.

‘Final Approach’ bootst de pulserende landingslichten na die een vliegtuig ‘s nachts over de landingsbaan begeleiden. Dit deuntje is een relaxte, late night groove die de romantiek en spanning oproept van het vliegen naar nieuwe plaatsen. Het is waarschijnlijk ook hoe Butcher Brown zou klinken als ze Engels waren.

‘Vortex’ is het titelnummer van het album en het is een episch avontuur van 8 minuten. Het openingsbasostinato wordt ritmisch dubbelzinnig gehouden terwijl er allerlei kosmische klanken rondcirkelen. Als de drums binnenkomen, wordt de bas opeens logisch. Tom Smith speelt op sopraansax en basklarinet een bedrieglijk eenvoudige melodie die de spanning opbouwt totdat alles in elkaar stort, het tempo verdubbelt en de luisteraar in de draaikolk wordt gezogen. Een schreeuwende sopraansax-solo in de trant van Bennie Maupin breekt tijdelijk door in een enorme ruimte van rust voordat de luisteraar opnieuw de draaikolk betreedt en deze keer is het een Rhodes-solo van Tom O’Grady, begeleid door de hectische, stuwende energie van Ric Elsworth op drums. De groovende jazzbas van Tiago Coimbra en de aardse, krachtige percussie van Oli Blake. Plots lost alles op en is de luisteraar terug buiten de draaikolk, in de ruimte.

‘Love Will Come Around (featuring Vanessa Haynes)’ is de vocale versie van het tweede nummer van het album. Vanessa Haynes is vooral bekend vanwege het zingen van leadzang bij de Britse jazzfunklegendes Incognito gedurende meer dan tien jaar en op dit nummer brengt ze al die jazzfunkervaring mee, evenals haar ongelooflijke soulvolle stem. Dit nummer (zowel instrumentaal als vocaal) is een reactie op alles wat er momenteel in de wereld gaande is. Het is onmogelijk om elke dag het nieuws te lezen zonder wanhoop te voelen en Tom O’Grady wilde heel graag iets opbeurends schrijven met een positieve boodschap dat we allemaal het beste in onszelf en elkaar kunnen vinden.

FORMAT: LP / CD / Digital
RELEASE: 19 juni 2024
LABEL: Synthethesia Records
GENRE: jazz-funk / instrumental funk

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE