The 501 East – Short Turn

Er is een gezegde in Costa Rica dat luidt: “De kortste afstand tussen twee punten is hemelsbreed; de langste afstand is de kortere weg.” Het is een treffende beschrijving van het ontstaan ​​van Short Turn, het debuutalbum van de Noord-Amerikaanse sessie-supergroep The 501 East. De leden van het kwartet – die iedereen hebben gesteund, van Corey Hart tot Anne Murray tot Kevin Breit – waren al meer dan veertig jaar vrienden en collega’s voordat ze zeven jaar geleden besloten een eigen eenheid te vormen. Ze pasten zo perfect dat het samen een album maken de natuurlijke manier leek om er voor te gaan. En met een wederzijds besluit om het live ‘van de vloer’ op te nemen, leek een snel en eenvoudig proces onvermijdelijk toen ze in 2019 serieus aan de slag gingen.

Flits vooruit naar nu en het album is eindelijk uitgebracht. Er was het kleine probleem dat een wereldwijde pandemie in de weg stond, wat een geheel nieuwe benadering van het opnemen noodzakelijk maakte zodra de bedjes met tracks waren voltooid. Alle overige delen werden op afstand ingestuurd, wat betekende dat nadat de laatste voorstelling was vastgelegd, het project een tweede credo was gaan belichamen: “Noodzaak is de moeder van de uitvinding.”

Het eindproduct klinkt niet afstandelijk. Short Turn geniet van een overduidelijke en aanstekelijke liefde voor door blues en jazz beïnvloede Americana, met go-go-grooves uit de jaren zestig als brandstof. De eerste single, een vertolking van Lee Morgan’s ‘The Sidewinder’, is een perfect voorbeeld van dat iconische geluid, waarbij de groep zich opsluit in een springerig, vrolijk ritme, overgoten met verspreide vocale lettergrepen. En zo gaat het voor 10 nummers, vol veerkracht en kracht en met een zorgvuldig uitgekozen akoestische gitaar. Drie geweldige originelen delen de ruimte met inventieve arrangementen van standaarden van onder meer Sonny Rollins, Bill Frisell en Lennon/McCartney (oké, dat is technisch gezien geen Americana, maar wat zeg je ervan als we het ze toch geven?)

The 501 East ontleent zijn naam aan een tramlijn in Toronto, de geboorteplaats van de band, en vertegenwoordigt een unieke verzameling talent. Carlos Lopes (gitaar, keyboards, achtergrondzang) speelde met artiesten als Shirley Eikhard, Cécille Frenette en Sunny Paxton, en jazziconen Maury Kaye, Phil Nimmons, Claude Ranger en Terry Clark. Hij leidde zijn eigen bands met Earl Seymour en Kevin Breit en speelde prestigieuze optredens op onder meer het Montréal Jazz Festival, Québec Festival D’Eté en Festi-Jazz de Rimouski. Hij is ook een componist en producer die honderden projecten heeft gegenereerd (zowel nationaal als internationaal) voor film, televisie en platen.

De in Zuid-Afrika geboren Aidan Mason (gitaar, viool, mandoline, zang) bracht 32 jaar door als gitarist en achtergrondzangeres voor Anne Murray, toerde door vijf continenten, schreef vier van haar liedjes en speelde op een aantal van haar grootste hits, waaronder de triple- platina “You Needed Me.” Andere artiesten met wie hij heeft gespeeld zijn onder meer David Clayton-Thomas, The 5th Dimension en Petula Clark. Hij schreef en nam ook Azania op, een album met instrumentale nummers met een Zuid-Afrikaans thema.

Russ Boswell (elektrische en akoestische bas, achtergrondzang) heeft de basis verzorgd voor enkele van de beste acts van Canada, waaronder David Wilcox, The Parachute Club, Holly Cole en nog veel meer. Zijn opnamecredits omvatten projecten van Serena Ryder, Charlie Major, The Rankin Family en Colm Wilkinson.

En Gary Craig (drums en percussie) heeft de huiden geslagen voor acts variërend van Bruce Cockburn tot Tom Cochrane tot Anne Murray tot Jann Arden en Blackie & the Rodeo Kings, maar ook sinds 1984 in de band en albums van Colin Linden, en ook op tournee en opname met de sterren van de ABC TV-serie Nashville. Hij is vier keer genomineerd voor de Maple Blues Awards in de categorie Drummer van het Jaar en won deze in 2020.

Het is niet zomaar een ad hoc studio-onderneming, The 501 East treedt regelmatig alleen op. De collectieve kennis die ze zowel live als in de studio hebben aangescherpt, voorspelden geweldige dingen voor het albumreleasefeest dat ze op 6 juni gaven (en waar gemaakt) in de Dakota Tavern in Toronto.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE