Kenny Neal – Straight From The Heart

In Louisiana doen ze de dingen anders. De muzikale reuzen van de zuidelijke staat hebben altijd hun eigen kenmerken gehad voor Amerikaanse roots: gekruid met jazz, doordrenkt met swamp-blues en een beetje anders samengesmolten dan elke andere artiest die het uitvoert.

Als kind van de tweede generatie van de staat Bayou heeft Kenny Neal zijn eigen onnavolgbare gitaar, stormachtige harp en ver dragende stem over de hele wereld verspreid. In 2022 verscheen het nieuwste album van de Grammy-genomineerde bluesmaster, Straight From The Heart, aangetrokken door de roep van zijn geboortestad en muzikale ground zero, Baton Rouge.

“Dit is het eerste album dat ik ooit op mijn eigen terrein heb opgenomen, en het kwam echt recht uit het hart”, zegt Neal, die zowel een geweldig team van lokale muzikanten leidde en produceerde in zijn eigen Brookstown Recording Studios. Alle zijstromingen van de blues komen hier samen en vloeien uit in één rijke traditie.”

Als er een leidend concept achter de elf nummers van Straight From The Heart zit, is het Neal’s missie om terug te kijken op zijn leven en dat te kanaliseren in de geest van de muziek zoals die in de vroege jaren uit de familieplatenspeler kraakte. Neal had geen betere omstandigheden voor zijn jeugd kunnen kiezen. Hij is niet alleen geboren in New Orleans op 4 oktober 1957 (een toevallig brandpunt voor elke toekomstige bluesman), sterker nog, hij vond al snel een vroege inspiratie in zijn vader, de bluesharp meester Raful Neal, die als een storm blies en zich in dezelfde richting bewoog als Buddy Guy en SIim Harpo.

Op 13-jarige leeftijd imponeerde Neal Jr het publiek in de band van zijn vader; vier jaren later speelde hij bas met Guy zelf. Over zijn legendarische periode waarin hij met zijn broers en zussen werkte in de Neal Brothers Blues wordt nog steeds met eerbiedige toon over band gesproken in het circuit van Toronto. Maar Neal’s echte doorbraak kwam in 1988, toen zijn eerste solo-LP opnieuw werd uitgegeven door het Alligator-label als Big News From Baton Rouge! en de oren werden gespitst voor een moderne swamp-bluesmeester die de touch en stem had van een oude ziel, maar de visie en honger van een jong talent.

Sindsdien lijkt alles in Neal’s discografie in goud te veranderen, van Let Life Flow uit 2008 (met een dosis Memphis soul) tot Bloodline uit 2016 (die niet alleen een Grammy-nominatie scoorde voor Best Contemporary Blues Album maar ook twee Blues Music Awards won). Je hoort zijn reis door de tijd op Straight From The Heart, met dit nieuwste album lijkt hij weer thuis te komen. In de studio met zijn Baton Rouge compadres, trok hij enkele speciale gasten aan, waaronder bluessensatie Christone ‘Kingfish’ Ingram (die meeschrijft en stinger gitaar speelt op Mount Up On The Wings Of The King), pop royalty Tito Jackson (op Two Timing) en twee nummers met Rockin’ Dopsie Junior en de Zydeco Twisters. Je zult zelfs Neal’s uiterst getalenteerde dochter Syreeta de vocale outro horen zingen in Two Timing.

“Het was als een familiereünie”, zegt Neal over de heerlijke sessies. “Het was uitstekend, want ik had alle” muzikanten die onder mij zijn opgegroeid hier in Baton Rouge. En gewoon in mijn eigen studio, me geen zorgen maken over de klok.”

Straight From The Heart is een passende titel voor een plaat die een ode brengt aan de vele liefdes van Neal’s leven. In de door blazers gedreven opener Blues Keep Chasing Me, neemt hij zijn pet af voor zijn onlangs overleden vriend, Lucky Peterson. Ook is daar is de ontroerende, door piano geleide Someone Somewhere, waarmee hij een ode aan zijn vader brengt die hem op dit muzikale pad heeft gebracht. Elsewhere, laat Neal’s diepe liefde voor zijn thuisstaat zien wat wordt onderstreept door de zydeco chop van Bon Temps Rouler en New Orleans.

En terwijl de wereld weer opengaat kan Kenny Neal zijn natuurlijke habitat. het podium, weer omarmen.

Ruf Records
Release datum: 20 mei 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE