Rod Picott – Paper Hearts and Broken Arrows

Op 10 juni 2022 verschijnt Rod Picott’s veertiende album, Paper Hearts and Broken Arrows. . . . Het is een verzameling van enkele van de sterkste nummers die Picott op tape heeft gezet, variërend van een hartverscheurend verhaal van het tragische leven van bokser Sonny Liston tot een volmondig en rockende loyaliteitsverklaring. Het album werd geproduceerd door niemand minder dan producer/videograaf Neilson Hubbard (John Prine, Lucinda Williams en Orphan Brigade).

Paper Hearts & Broken Arrows komt gewoonuit de lucht zoals wel vaker gebeurd met een collectie van liedjes. Bij sommige liedjes slaat het als de bliksem in zonder direct de hand er op te kunnen leggen waarom. Hoewel de pandemie langzaam wegebt uit mijn leven zoals ik het kende, was het ook tijd om zaken achter mij te laten en dat is wat ik deed. Terwijl ik niet kon touren, toverde ik met verschillende projecten om het hoofd boven water te houden. Ik nam “one of a kind” en persoonlijke “best of” albums voor mensen op en ik heb alle nummers opnieuw opgenomen die ik heb geschreven met mijn oude co-schrijver Slaid Cleaves. Beide projecten waren succesvol en boeiend, maar het waren nevenprojecten van de taak die nog voor ons lag, die liedjes die zouden Paper Hearts & Broken Arrows vormen. Dit laatste album had tijd nodig om zich te laten vormen en boetserem tot eengeheel zoals ik dat wilde. Ik schreef ongeveer vijfentwintig nummers in anderhalf jaar tijd en het album kreeg vorm. Sommige van die ontbrekende nummers behoren tot de sterkste die ik heb geschreven en zullen op het volgende album staan, maar ik wilde dat Paper Hearts op een bepaalde manier zou voelen en dus moesten enkele favorieten het ontgelden. De meeste songwriters zullen je vertellen dat hun nieuwste creatie hun beste is. Hoe kun je anders zeggen als je de taak hebt het uit te dragen naar de luisteraar? Ik ben trots op alle albums die ik om verschillende redenen heb opgenomen.
Sommigen hebben het in de loop van de tijd beter volgehouden, sommigen zijn in de vergetelheid geraakt.

Paper Hearts & Broken Arrows is een album zonder onnodige opvulling. Er zijn twaalf nummers, zorgvuldig gekozen om het album op een bepaalde manier laten klinken. Het is breed in stijl met een volle sound, tegelijkertijd rauw zodat het een live gevoel krijgt. Dat was een bewuste keuze, dit was eigenlijk de missie. Mijn stem is in de loop der jaren veranderd door de leeftijd, een paar duizend shows, schade door slechte techniek en mogelijk hebben de Jameson’s ook wat schade aangericht. Ik voel me op mijn gemak met hoe mijn stem nu klinkt. Het past bij de liedjes, beter dan ooit. Ik heb me sowieso altijd een beetje een oude man gevoeld en dus haalde ik mijn stem eindelijk in. Paper Hearts & Broken Arrows is een vet album. Er is een lied over de tragische bokscarrière en het leven van Sonny Liston en een nummer zo intiem en kwetsbaar dat ik zelf in tranen uitbarstte in de studio toen we het afspeelden. En ook een liedje over pure lust zo naakt als ze komen en een stampende brullende rocker uit de bergen van Appalachia. Uiteindelijk is de enige de vraag die moet worden beantwoord: heb je het kunstwerk gemaakt dat je wilde maken? Ja. Met hulp van de ongelooflijk intuïtieve producer Neilson Hubbard en een paar topmuzikanten, we joegen deze nummers na als speurhonden op een geur. Ik weet niet of Paper Hearts & Broken Arrows het beste album is dat ik heb gemaakt, maar ik weet dat het dat wel zou kunnen zijn.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE