Mike Stevens – Breathe In The World Breathe Out Music

De bekroonde Canadese harmonica topper Mike Stevens, met de aankondiging dat op 20 mei 2022 zijn album Breathe In The World Breathe Out Music verkrijgbaar is via Stony Plain Records.

Op Breathe In The World Breathe Out Music laat Mike een buiten het genre om, een regels-ontwijkende benadering van de harp horen en zet de multi-getalenteerde virtuoos op een inventief alternatieve manier in de schijnwerpers; terwijl zijn unieke harmonicatechniek prominent aanwezig is in alle 12 nummers, verzorgt Stevens ook de leadzang op vier nummers – ondanks het onthullen van een eerder ongemak rond zingen.

‘Discomfort’ is een ingetogen maar cruciaal stukje van de puzzel van het nieuwe album; terwijl de wereld bezig was met COVID-19, was Stevens ook aan het navigeren door een diagnose van de ziekte van Lyme in een laat stadium waardoor hij problemen kreeg met lopen en zijn cognitieve functies en gewrichtspijn – tot het punt dat hij vaak niet in staat zijn was om zijn instrumenten vast te houden.

Dat had wereldschokkend kunnen zijn voor Stevens, van wie de legendarische Grand Ole Opry-ster Roy Acuff ooit zei: “Ik heb nog nooit iemand de mondharmonica horen spelen zoals jij de mondharmonica speelt.”

Van bluegrass tot West-Afrikaanse muziek, van country tot blues, vioolmelodieën tot experimentele soundscapes, dit alles resulteert in een 53 minuten durend aanbod waarin Stevens de schijnwerpers deelt met verschillende opmerkelijke gasten – waaronder Polly Harris, Cory James Mitchell, Kevin Breit, Jeff Getty, Jesse Wells, Art Hratchian en Jeff Bird.

“Het maakte het heel gemakkelijk om op te nemen”, zegt Stevens over het samenwerkingsproces met collega’s die geduld hadden met de beperking door de ziekte van Lyme. “Ik koos muzikanten en vrienden uit waarvan ik wist dat ze dat konden” en er was geen druk.”

De aanstaande release bevat zeven originele nummers, waaronder de nieuwe single ‘Like A Little Bird’, met Polly Harris, en is nu beschikbaar op digitale platforms.

In de tijd dat Steven en zijn vrouw Jane mantelzorgers waren voor zijn moeder, kocht hij na het overlijden van zijn vader een parkiet voor haar en toen zij erg ziek was en lag te slapen zet de parkiet uren op haar hand.
“Het is gewoon het idee dat, zelfs als de dingen op hun donkerst waren, er een licht in zit”, zegt hij.

Het is zijn vermogen om het leven vast te leggen door middel van muziek, terwijl hij ook baanbrekende geavanceerde harmonicatechnieken ontwikkelt die door zijn 35-jarige carrière geweven zijn als zowel een veelgeprezen solo- als collaboratieve muzikant, songwriter, componist, pedagoog, auteur, keynote spreker en humanitair – inclusief de geregistreerde liefdadigheidsinstelling die hij opgerichtte, ArtsCan Circle ter ondersteuning van inheemse jongeren in geïsoleerde gemeenschappen.

Hij heeft meer dan 300 keer op het Grand Ole Opry-podium gestaan ​​en heeft samengewerkt met legendarische artiesten zoals Raymond McLain, Matt Andersen, Okaidja Afroso, het Atlantic Ballet en meer. Naast het ontvangen van de Meritorious Service Medal van de regering van Canada en de Queens Diamond Jubilee Medal, won hij de Slaight Music Humanitarian Award van de Canadian Country Music Association, de Innovator of the Year van de Canadian Folk Music Awards, de Estelle Klein Award van Folk Music Ontario, Central Canadian Bluegrass Awards’ Recording of the Year en multi-Entertainer of the Year knikt en meer.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE