Whiskey Myers – Tornillo

TORNILLO, Texas – Voor de genre-buigende band Whiskey Myers bood het titelloze en zelf geproduceerde album van 2019 een keerpunt. Met Rolling Stone enthousiast dat het “onweerstaanbare” album hèt album was als band compleet door te breken”, terwijl ze werden uitgeroepen tot “de nieuwe fakkeldragers voor zuidelijke muziek” in een verhaal met de titel “Hoe Whiskey Myers Mick Jagger overwon en het album maakte van hun carrière;” Billboard en No Depression noemden het album op de best-of-the-year-lijsten; 41.000 verkochte albums in de eerste week; en het project dat debuteerde op zowel de Country- als de Americana-albumhitlijsten (evenals op nummer 2 in de Rock-hitlijsten, achter slechts een heruitgave van The Beatles’ Abbey Road), vierde de band het mainstream-succes dat al tien jaar in de maak was.

Nu, na 21 dagen geïsoleerd te hebben doorgebracht in de 2.300 hectare grote Sonic Ranch-studio diep in het hart van hun geboorteland Texas, op slechts enkele kilometers van de grens tussen de VS en Mexico, hebben de Gold-gecertificeerde afvalligen verdubbeld in wat ze het beste doen: eerlijke waarheden delen met ongecontroleerde instrumentatie, waarbij de zelf geproduceerde muziek voor zichzelf spreekt. Maar met Tornillo, genoemd naar de grensplaats waar het met pecannotenboomgaarden gevulde opnamecomplex is gevestigd en op 29 juli wordt uitgebracht via hun eigen Wiggy Thump Records met distributie door Thirty Tigers, heeft de zeskoppige band hun solide decennium in beslag genomen en dwong zichzelf om nieuwe sonische landschappen verder te verkennen.

“Het zal een beetje anders klinken”, deelde zanger Cody Cannon onlangs met Outsider. “Het is nog steeds Whiskey Myers in de kern, maar het is een beetje fris … We hebben hier veel bas en hoorns in gestopt, iets wat we altijd al wilden doen. Gewoon fans zijn van al die oude muziek en Motown-dingen, en veel van de dingen die uit Muscle Shoals komen, oude rock-‘n-roll.

“We gaan nog meer het genre waar wij in zitten bijsturen, denk ik, met deze nieuwe plaat,” vervolgde hij. “Het is overal. Maar dat is leuk, toch? Ik haat het hele ‘Zet het in een doos. Je moet dit zijn.’ … Dat is geen kunst voor mij. Ik hou van het idee om gewoon te doen, echt, wat je voelt. Het komt er op een bepaalde manier uit, want zo komt het er ook uit. Whiskey Myers heeft nooit echt geprobeerd op een bepaalde manier te zijn. Het is gewoon hoe we zijn. Dus ik denk dat dat echt het hele ding over muziek is, of de schoonheid van muziek; het is gewoon die vrijheid om te creëren.”

Tornillo als geheel doet precies dat, waarbij hij evenveel inspiratie haalt uit Nirvana als uit Waylon Jennings – en zelfs de invloed van de legendarische McCrary Sisters gospel aan het project toevoegt op achtergrondzang. Met Cannon voorop op het gebied van songwriting, bevat het album ook teksten van leadgitarist John Jeffers en mede-bandleden Jamey Gleaves en Tony Kent, evenals opkomende singer/songwriter Aaron Raitiere (Anderson East, Oak Ridge Boys, A Star is Born).

Fans hebben ook de kans om de nieuwe muziek live te horen met de aankondiging van vandaag van de Tornillo Tour met 40 data, die op 29 april van start is gegaan in Worcester, Massachusetts en tot en met augustus duurt. De tour bouwt voort op het groeiende succes van de constant uitverkochte shows van de road warriors, met capaciteiten van meer dan 5.000 tot 10.000 fans in steden als Indianapolis, Oklahoma City en meer, plus het debuut van de band op het Bonnaroo Music & Arts Festival dit najaar.

Plaats een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE