Robert Hill & Joanne Lediger – Revelation

Veel van de baanbrekende artiesten van de jaren twintig en dertig, zoals Blind Lemon Jefferson, Son House, Blind Blake en Willie Johnson, waren rondtrekkende Amerikaanse blues- en gospelzanger/songwriters, gitaristen en evangelisten. Robert Hill, geboren in Arkansas, liet zich door hen inspireren met zijn bekroonde nummer, “Preacher’s Blues”, gezongen door zijn partner Joanne Lediger op hun nieuwe release, Revelation, een verzameling van elf nieuwe tracks van traditionele Gospel Blues, waaronder vier nieuwe originelen geschreven door Hill. Bij het duo, dat de afgelopen 15 jaar samen optreedt, zijn Hill’s dochter, Paulina, zang, Frank Pagano op drums en percussie, Steve Gelfand op bas, met Robert Hill op zang, toetsen, mondharmonica en zijn prijs- winnende slide-gitaar. Er is vaak gezegd: “Het is een dunne lijn tussen zaterdagavond en zondagochtend”, en dit album probeert dat axioma vanzelfsprekend te bewijzen.

De eerste opname van het nummer “John The Revelator” was van de blueszanger Blind Willie Johnson in 1930. Vanaf de opening, de spanning opbouwende riff van een National-gitaar, legden Hill en zijn companen onmiddellijk de rode loper uit voor de donker atmosferische en stuwende bluesrock die al snel binnen komt. Lediger’s indrukwekkende, klaaglijke zang brengt het verhaal perfect over, geholpen door duellerende slide-gitaar en bluesharp. “Run On” is een rechttoe rechtaan boogie die stoomt van de eerste tot de laatste noot, opgesloten door de retestrakke ritmesectie van Pagano en Gelfand, Hill’s opruiende slide-werk en een onweerstaanbaar arrangement. Lediger’s stem zweeft hierover heen, terwijl ze waarschuwingen geeft aan degenen die in strijd zijn met de Heer. Hill’s bewerking van het nummer van Blind Willie Johnson, “The Soul Of A Man”, is misschien wel de diepste en meest soulvolle versie van het album, en geeft de verhandeling uit het depressietijdperk een moderne, spookachtige soundscape, een zwaar ritme en een intens samenspel tussen zijn gitaar en mondharmonica. Ook misschien wel het meest meeslepende arrangement op het album. Afgezien van de traditionele deuntjes, verandert de band Tom Waits’ “Way Down In The Hole” in een hip-stuiterende blues rhumba, geholpen door de zwoele leadzang van Hill’s dochter, Paulina.

De eerste van vier originelen geschreven door Hill, “Jesus By The Riverside”, heeft een aanstekelijk refrein en diepe wortels in countryblues, met een uitgebreide uitgaande slide-solo die Americana-smaken in de mix brengt. Het vervolg, “Pay One Way Or Another”, is ingesteld op een schurende bluesgroove, waarbij Lediger een humoristische aanklacht tegen de hypocrisie van moderne religieuze fanatici uitdraagt. “It’s Nobody’s Fault But Mine” is een van de meest geïnterpreteerde nummers van Blind Willie Johnson, die Hill en Co leveren als een melancholische uitdrukking van spirituele strijd, door het op het plateau achter de preekstoel te plaatsen. Hill geeft advies om niet mee te gaan in de verleiding op zijn originele Chicago shuffle, “A Devil’s Fool.” Een andere klassieker die voor interpretatie vatbaar is, is het oudtestamentische verhaal van ‘Samson en Delilah’, hier verteld door Paulina Hill in een struinende, honkytonk-shuffle. Lediger zoekt raad bij haar pastoor, die een sterke, maar humoristische berisping geeft over de doordrenkte Hill Country, “Prediker’s Blues.”

De vroegst bekende opname van “Jesus On The Mainline” was Alan Lomax’s opname van Mississippi Fred McDowell in de vroege jaren vijftig. Hier gebruiken Hill, zijn dochter en Lediger de traditionele baptistenhymne als de laatste altaaroproep voor Openbaring – een opbeurende finale van een album dat een verfrissend unieke en eigentijdse kijk op een traditioneel genre is.

Release: 23 september 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE