New Tide Orquesta – Mönster Outside

Het veelgeprezen New Tide Orquesta toert al meer dan 25 jaar samen. Ze hebben optredens en festivals gespeeld in Turkije, China, Zuid-Amerika en in heel Europa. Ze hebben muziek gemaakt voor films, tv-series, theatervoorstellingen en dansvoorstellingen. Dit is hun negende album. Over er niet bij horen, of los willen komen van.

New Tide Orqeusta heeft met Per Störby Jutbring als creatief leider en componist een unieke stijl ontwikkeld, een eigenzinnige mix van moderne kamermuziek, nuevo tango, minimalisme en vrije improvisatie. Ze spelen in concerthuizen, tangoclubs en jazzclubs en ook de buitenstaanders genieten ervan.

En het is specifiek de rol van de buitenstaander die op dit nieuwe album wordt verkend. Gedurende enkele jaren werkte de band samen met choreografe Sidra Bell uit Brooklyn en haar gezelschap. Het resultaat was de voorstelling Mönster Outside die in New Orleans in première ging en later in New York, Wilmington en Zweden werd gespeeld. De titel is spelen met het Zweedse woord Mönster (patroon) en monster zonder de umlaut. Een patroon om in te passen, of door opgegeten te worden. Een buitenstaander zijn is je op de een of andere manier verhouden tot een patroon of een norm.

Muzikaal is Per Störby Jutbring diep gefascineerd door patronen, hoe kleine stukjes muziek in elkaar passen en een muur van geluid creëren in langzame verandering. Maar tegelijkertijd de wil om los te komen van normen, te verrassen en opnieuw uit te vinden. Misschien is dit de reden waarom New Tide Orquesta hun eerste 25 jaar heeft overleefd en nog steeds het gevoel heeft dat ze nog maar net begonnen zijn.

De hoes van het gelimiteerde vinyl is gemaakt door artieste Sanna Haverinen en het album bevat muziek van het optreden en enkele oude New Tide Orquesta-hits in een nieuw jasje. De muziek is opgenomen door Johan Adling bij de Zweedse Radio in Stockholm.

Muzikanten:
Per Störby Jutbring – bandoneon, synths
Livet Nord – five stringed violin
Josef Kallerdahl – double bass
Johanna Dahl – cello
Thomas Gustavsson – piano

Release: 28 oktober 2022
Label: Hoob Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE