The Bluest Sky – The Bluest Sky

Meer dan 15 jaar lang schreef, nam op en speelde Chuck Melchin muziek als de Bean Pickers Union, zelf beschreven als “minder van een band, meer van een los collectief van muzikanten”. The Bean Pickers Union bracht vier volledige platen en twee EP’s uit met lovende kritieken en speelde live op locaties in heel New England en daarbuiten. Toen het tijd leek om op de resetknop te drukken en iets nieuws te beginnen, bracht Chuck Greatest Picks uit – een verzameling van zijn favorieten uit de hele catalogus – en hield toen een releaseparty en noemde het een wrap.

En nu heeft hij een nieuwe reeks nummers en een nieuwe band geïntroduceerd, The Bluest Sky. Hun titelloze debuut met 9 nummers werd opgenomen waarbij elke muzikant zijn eigen thuisstudio gebruikte om hun partijen op te nemen. De nummers werden vervolgens gemixt en gemasterd door Dave Westner in de Sidehill Studio in Plymouth, MA.

Als ik een coole naam als Ryan Adams had, zou ik gewoon als soloartiest zijn gegaan, maar ‘Chuck Melchin’ rolt niet bepaald van de tong”, legt Chuck Melchin uit over het noemen van zijn nieuwste muzikale onderneming The Bluest Sky.

foto: Jay Fortin

Na 15 jaar als songwriter en frontman voor de alt. country/Americana band de Bean Pickers Union was het tijd voor een reset. “Ik wilde muziek maken die wat vrolijker was. The Bean Pickers Union was een beetje aan de donkere kant met veel langzamere, tekstgerichte nummers. Geweldig om te luisteren met een koptelefoon. Maar ik wilde muziek maken waardoor je sneller in je auto wilt rijden.” Missie volbracht. Deze verzameling liedjes herinnert aan het midden van de jaren 90, de hoogtijdagen van alt. country, voordat iemand het Americana noemde. Toen bands als de Jayhawks, de Bottle Rockets en Son Volt liedjes schreven die de geest ontroerden met verschroeiende elektrische gitaren, brullend Hammond B3-orgel en geweldige hooks.

Tekstueel is het album een ​​tour langs universele menselijke omstandigheden. Openingsnummer, ‘Belly to the Bar’, gaat over het weerstaan ​​van de verleiding van een verleidelijke maar gevaarlijke minnaar. ‘The Girl it Took the Universe’ is een liefdeslied en een les in geduld. ‘Amy Jean’ is een verhaal over wraak, ‘New Berlin’ een klaagzang over berusting tegenover machtige krachten. ‘Wake Up Suzy’ is weer een liefdeslied, over vertrouwen op je hart en er meteen in springen.

Het album staat vol met uitstekende muzikale uitvoeringen, met Andy Santospago en Gary Goodlow op verschillende gitaren, slide en anderszins. James Rohr en Duncan Watt splitsten de keyboardtaken, en Dan Beller-McKenna voegt pedal steel toe aan ‘New Berlin’. Dave Westner speelt bas en drums op verschillende nummers, Paul Gallo drumt op ‘I Am James’ en Jon Nolan (Say Zuzu) draagt ​​elektrische gitaar bij aan ‘Drive Through Confessional’.

Wat zegt de pers over Chuck Melchin:

“Een prachtig, charmant album boordevol eersteklas Americana, betoverende teksten en weelderige melodieën” – Americana-UK

“Melchins songwriting is levendig en diep, en onderzoekt de menselijke conditie op een gerealiseerde en empathische manier, waardoor de luisteraar de personages en situaties die erin vervat zijn, met elkaar in verband kan brengen”. – Folk & Tumble

“Als muziek op zijn best is wanneer het een beeld schetst, is dit album het auditieve equivalent van een Hopper-schilderij” – Twangville

Format: CD, DL & STREAM
Label: Self-Released
Release: 14 April 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE