Ad Vanderveen – Heart Of Every Town

Ad Vanderveen brengt een nieuw album uit, Heart Of Every Town, een dubbel CD. Het album bevat tien nieuwe songs in twee verschillende gedaantes.

Disc 1: Church is gebouwd op akoestische gitaar met kerkorgel
Disc 2: Pub is gebouwd op elektrische gitaar met band (The O’Neils’22)

Dieper gravend in zijn muzikale achtergrond voor een nieuw project, komt Vanderveen – wiens moeder kerkorgel speelde – terecht in een kerk om de historische link tussen folk/country en kerkmuziek bloot te leggen.

Zowel muzikaal als poëtisch raakt dit de kern van een aantal van zijn persoonlijke interesses en ook actuele ontwikkelingen die gaande zijn in onze samenleving. Over de hele wereld worden veel kerken overbodig en staan leeg, hun religie en erfgoed in de steek gelaten, op z’n gunstigst omgebouwd voor andere doeleinden, of gewoon afgebroken. Vanderveen haast zich om duidelijk te maken dat hij met de kerk als instituut niets heeft, maar hij beschouwt zichzelf wel als een religieus persoon in de pure zin van het woord.

“Religie beschouw ik als individueel en privé, het betekent her-verbinding en dat is interessant want veel mensen lijken een besef te voelen van afgescheidenheid. De kerk heeft zichzelf buiten spel gezet door eeuwen van ontsporing en corruptie, maar er is een grote blijvende waarde in de oorspronkelijke leer en de zin van gemeenschap die een kerk vertegenwoordigt. Dat gaat mij aan het hart, en ongetwijfeld niet alleen mij”- aldus de singer-songwriter.

Hij gaat verder; “Een kerk is het hart van iedere stad of dorp – over de hele wereld – en dit is iets om in ere te houden, ondanks de vaak negatieve associaties van nu. Door muziek, kunst en poëzie daar terug te brengen hoop ik een herverbinding te vinden met zowel de geest en sfeer van de muziek, als met de mensen die er uiteindelijk concerten kunnen komen bezoeken.”

Ook in The Heart Of Every Town – en vaak vlak naast de kerk – is de Pub. Een hereniging met zijn oude band voor een festival in Duitsland in 2022 was zo’n succes dat Ad zich meteen deze songs ook met elektrische band ging voorstellen. Hoewel harde elektrische muziek in recente jaren niet meer inspirerend was geweest en hij het als iets van het verleden beschouwde, nam de oude spirit weer bezit van de oude rockers en het smaakte naar meer. Dus ze togen naar een van hun favoriete kroegen om daar de songs op te nemen met een totaal andere energie, sound en sfeer. Het is wonderlijk hoe dezelfde songs iets heel anders kunnen overbrengen.

Er zijn uitgesproken liefhebbers van de muziek in een serene, akoestische en compacte vorm en weer anderen hebben liever een rauwere en improviserende benadering met band. Heart Of Every Town is van beide markten thuis en wordt gereleased op 3 Maart 2023.

Detail: Op de voorkant van Heart Of Every Town staat een historische afbeelding van de Hervormde kerk (later Studio Irene) in Bussum, Vanderveen’s woonplaats. Hier kwam de eerste Nederlandse TV uitzending vandaan in 1953.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE