Arny Margret – Dinner Alone (EP)

De IJslandse sensatie Arny Margret zal op 22 september haar heerlijke nieuwe EP ‘dinner alone’ uitbrengen via One Little Independent Records. De singer-songwriter omvat folk, indie en een introspectieve stijl die wordt gekenmerkt door haar oprechte en persoonlijke benadering. Hier gebruikt Arny rijke, intieme instrumenten om zich verder te verdiepen in thema’s als zelfreflectie en existentialisme.

Nieuw materiaal op de vier nummers tellende EP markeert zowel een sonische als emotionele verschuiving voor Arny. Waar eerder werk bestond uit onthullende en pittoreske verhalen, gebracht in gedempte tonen en met een akoestische kwetsbaarheid, verkennen nieuwe nummers een meer directe benadering. Tekstueel is er troost en vertrouwen die wordt gevonden in volledige openhartigheid.

Ze zegt dat “de EP anders is dan alles wat ik heb gedaan, ik push mijn stem meer, ik schreeuw op een gegeven moment. het nummer ‘Diner Alone’ was het het eerste dat ik daadwerkelijk in grote lijnen op piano heb geschreven. Eén van de nummers is zo kort, zonder refrein of zoiets, dat het niet de normale manier was waarop je een nummer zou verwachten. Eén wordt gespeeld met een volledige band. Het is dus voller, maar ook veel rauwer. Bij alle nummers op de EP denk ik dat het gaat om het ontdekken van iets over mezelf. Veel ervan gaan over mij en hoe ik ben als persoon, en wat ik doe.”

Kwetsbaarheid en het vermogen om levendige verhalen te schrijven zijn altijd duidelijk geweest in wat ze doet, en ‘Diner Alone’ is een nieuwe stap in een verleidelijke richting terwijl ze deze vaardigheid aanscherpt en perfectioneert. Er is een gevoel dat Arny in deze stukken een louterende openhartigheid deelt, op een ander niveau in contact komt met haar gevoelens, voordat ze ze in hun poëtische uiteindelijke vorm verwerkt. Deze zijn eerst voor haar, en voor ons als tweede.

Foto: Anna Maggy

Ze zegt dat het treurige ‘I Went Outside’ gaat over dingen meemaken, fouten maken en accepteren dat ik niet perfect ben, maar er zit ook een tekst in die ik erg leuk vind en die zegt:’ Maar soms zijn er meer dan één persoon nodig “. De delicate ‘Two Scars’ zijn ter plekke geschreven in een voorbeeld van waarschijnlijk het meest eerlijke en confessionele dat een nummer kan zijn, geschreven en opgenomen in één take, ondanks alle emoties die op dat moment worden gevoeld.

Van ‘Waiting’ zegt ze; “Het gaat erom dat je altijd het gevoel hebt dat je op iemand wacht, of een moment hebt om iets te zeggen, maar dat de persoon je niet echt ziet of je de tijd niet geeft. Het gaat over dat gevoel dat je tegen iemand zegt: “Hallo, ik ben er”, maar hij of zij merkt het niet. Het is een ander verhaal waarbij ik het gevoel heb dat het eerlijker is: ik gebruik hier geen enkele metafoor om iets te maskeren. Dat is ook best eng om te doen.”

Het artwork van de EP werd gefotografeerd door de IJslandse kunstenaar en muzikant Prins Póló, ook bekend als Svavar Pétur Eysteinsson, die afgelopen september op tragische wijze overleed. Hij richtte halverwege de jaren 2000 de alternatieve rockband Skakkamanage op, maakte deel uit van de bands Rúnk en Múldýrið en genoot van een succesvolle solocarrière.

Arny Margret maakt niet alleen furore in haar IJslandse geboorteplaats, maar door heel Europa en de VS. Ze toert uitgebreid, ondersteunt Leif Vollebekk, Passenger, Blake Mills, Ásgeir en meer, en speelt ook op SXSW, The Great Escape, Newport Folk Festival, Reykjavik Calling en IJsland Airwaves. In oktober 2022 verscheen haar prachtige debuutalbum ‘Ze praten alleen over het weer’.

Ze haalt invloeden aan van onder meer Andy Shauf, Phoebe Bridgers, Bon Iver en Gregory Alan Isakov. Geboren en getogen in het kleine stadje Ísafjörður, ging ze vanaf haar zesde naar de muziekschool, leerde piano spelen en leerde zichzelf geleidelijk gitaar. Ze nam op in studio Hljóðriti in Hafnarfjörður en blijft wereldwijd haar stempel drukken met haar intieme en aangrijpende live-optredens.

“Jaren van lange, donkere, moeilijke winters bleken het perfecte ingrediënt voor de ontwikkeling van Margrets rustige, zoekende folkliedjes” – The Line Of Best Fit

“Met haar ijzige charmes die zich in een verwoestend tempo ontvouwen, markeert dit de opkomst van een gedurfd nieuw talent” – Clash Magazine

“Beklijvende zang ondersteund door een intieme gitaar” – Rolling Stone

Live dates
15th Jul – Austria – Acoustic Lakeside
16th Sept – Netherlands – 7 Layers Festival
2nd-4th Nov – Iceland – Iceland Airwaves
17th Nov – France – Le Festival Les Boréales

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE