Chris Beard – Pass It On Down

De moderne bluesgitarist en zanger Chris Beard heeft uit de eerste hand de ervaring met het leren van een generatie eerder, als zoon van de veelgeprezen bluesman Joe Beard en zijn beroemde vrienden, leerden hem het vak al op jonge leeftijd. Zijn nieuwe album, Pass It On Down, is een levend eerbetoon aan degenen die hem voor gingen, en een gewillig getuigenis dat is gecreëerd om een ​​beroep te doen op de toekomstige generatie. De tien nummers tellende collectie is een mix van traditionele blues en moderne R&B geproduceerd door de in Rochester gevestigde kunstenaar en zijn band; Gitaristen Brother Wilson en Marvin Parker op bas, drummer Carlton Campbell, toetsenisten John Tucker en Jonathan Curry en met speciale gastoptredens van Johnny Rawls, Mary Ellen Haden, Richard Rodolph, Kenny Neal en zijn band en natuurlijk zijn vader Joe Beard. De negen originelen die door Beard zijn geschreven, bevatten eerder uitgebrachte nummers die zorgvuldig zijn geremixt en geremasterd en een speciale cover voor zijn zevende album en debuutrelease op Blue Heart Records.

Campbell opent het album met een vlammend vertoon van zijn gospel-drumkunstjes op de funky rocker ‘Let The Chips Fall’, met vurige leadgitaar en zang van Beard. Er volgen nog meer frisse geluiden zoals het verhaal van wanhoop, ‘One More Cry For Love’. Het uitdagende nummer ‘Big Girl’ is een ouderwetse R&B groover over een man met een zware verliefdheid op een dame die net buiten zijn bereik ligt. Beard deelt de microfoon met Joe op het sentimentele titelnummer dat uitgroeit tot een emotionele vader en zoon duet ter ere van het familiegevoel. De dynamische powerballad ‘House Of Shame’ wordt een nieuwe laag glans, die de nuances van de indrukwekkende uitvoeringen benadrukt, gegeven.

“When Love Comes Knocking” is een mix van New Orleans streetbeat-achtige funk met felle hoorn jabs en vettig orgel, klaar om de dansvloer te vullen. Beard reisde naar Baton Rouge, Louisiana op de plaat met ‘Son I Never Knew’, een rauwe, soulvolle klaagzang die voor het eerst verscheen op Kenny Neal’s 1989 album Devil Child en wordt hier met nog meer intensiteit herbewerkt. Beard demonstreert zijn dynamisch stembereik op de weelderige ballade van liefde en toewijding ‘Keeps Me Believing’. Gevoed door een funky clavinetriff, “Who Do You Think You’re Foolin'” is een vrolijke dans en feestlied uit de jaren 70. Beard sluit de set af als een man die de fout in gaat op de down en dirty blues ‘Bitter Baby’ en zijn gevoelens uitwerkt door middel van zijn gitaar.

Pass It On Down van Chris Beard is een prima album vol passie en kracht. – Rick J Bowen

Release: 15 september 2023
Label: Blue Heart Records

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE