The Faithful Brothers – The Faithful Brothers

“Het is zo moeilijk om het gevoel en de opwinding van het klassieke noordelijke geluid te produceren, maar The Faithful Brothers zijn geboren om het te doen en ze doen het zo goed.” Craig Charles, The Craig Charles Funk & Soul Show, BBC Radio 6 Music.

Is er een Northern Soul-scene in Tel Aviv? Het verrassende antwoord is: ja, dat is zo. Als je een soulie bent en in de stad bent, zoek dan naar de Tel Aviv Soul Club, en misschien zwaai je over een met talkpoeder bedekte vloer naar Tel Aviv’s eigen unieke mix van klassieke Northern Soul 45’s en R&B-geluiden uit het begin van de jaren zestig.

De kans is groot dat die 45’s uit de platendozen van één van de broers Neeman, Johnnie en Bin komen. Als zoons van een Israëlische diplomaat reisden ze als kinderen in de jaren zestig en zeventig veel naar het buitenland, waarbij ze onderweg de wondere wereld van de zeldzame soulmuziek ontdekten. Tel Aviv Soul Club, ook bekend als TASC, is het geesteskind van Yashiv Cohen, een DJ die in 2006 de broers Neeman, wier enorme soulcollecties tot nu toe beperkt waren tot hun respectievelijke huiskamers, ertoe verleidde hun platen voor het publiek in Tel Aviv te draaien. Yashiv is ook de leadzanger van Men of North Country (MONC), een band uit Tel Aviv met een uitgesproken geluid, die rock, Britse pop en soul combineert, die twee albums heeft opgenomen voor het Londense label Acid Jazz Records, en talloze keren door Europa heeft getoerd.

Omdat Neeman ‘Faithful betekent in het Hebreeuws, werd Yashiv op een ochtend wakker met de gedachte dat MONC een spin-off moest creëren, een meer puristische soulband, genaamd de Faithful Brothers. Daar zouden de biologische broers Neeman/Faithful worden vergezeld door enkele leden van MONC en nog een paar muzikale broers uit Tel Aviv om nieuwe, originele soul- en R&B-muziek te creëren. Met een knipoog naar de Northern Soul-slogan ‘Keep The Faith’ leek de naam te perfect om het niet te gebruiken. Het feit dat de gebroeders Neeman verzamelaars waren en geen muzikanten, stoorde een man met visie als Yashiv niet. Op een dag stuurde hij Johnnie een aantal teksten die hij had geschreven, met het verzoek er muziek voor te componeren. Nou, Johnnie belde Bin, en ze ontmoetten elkaar in Johnnie’s platenkamer. Terwijl Johnnie enkele van de weinige akkoorden speelde die hij kende op zijn stoffige oude akoestische gitaar, kwam Teenage Frost uit, de allereerste muzikale compositie van de gebroeders Neeman, opgenomen door MONC.

Het duurde nog een paar jaar, maar geleidelijk bezweken de broers aan hun lot, om hun muzikale vooruitgang voort te zetten, van verzamelaars over dj’s tot muzikanten. Johnnie pakte zijn gitaar, Bin ging naar de piano en de broers begonnen een aantal nieuwe nummers te creëren. Het komt eindelijk allemaal samen. The Faithful Brothers – nu een achtkoppige band, compleet met een machtige kopersectie – hebben een aantal nummers van de broers Neeman opgenomen en hebben hun eerste live-optreden gehad, waarbij ze de opener waren voor de soulartiest Eli Paperboy Reed, maar ook om de Amerikaanse soulartiest te ondersteunen tijdens het bezoek aan Tel Aviv.

Tracklist:
01 Night Man
02 The Town I Live In
03 Dance My Hurt Away
04 (Let’s Break) The Curfew
05 Crying Clown
06 (Tell Me) One More Time
07 Crossroads Of Love
08 So Low
09 Downtown, Uptown
10 Get It Over
11 They Don’t Know (Instrumental)
12 Joy

Release: 15 september 2023
Label: Mr. Mellow’s Music

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE