Salamander – Jojnes Trojm

Wereldmuziektrio Salamander brengt zijn derde album uit met muziek uit diverse Joodse tradities, van gepassioneerde Sefardische volksliederen en sombere chassidische spirituals tot vrolijke klezmerdeuntjes.

Op 19 oktober 2023 bracht het trio Salamander, gevestigd in Göteborg, Zweden, hun derde album “Jojnes Trojm: Music from Jewish Traditions & Beyond” uit. Het repertoire bestaat deels uit klezmermuziek, maar het voornaamste doel van het album is om andere Joodse muziektradities onder de aandacht te brengen die minder bekend zijn bij het grote publiek.

Zo bevat het album Sefardische volksliederen uit het Middellandse Zeegebied die hun oorsprong vinden in de muzikale traditie van de joden van het middeleeuwse Spanje, maar ook spirituele liederen uit de traditie van de chassidische joden. De teksten van de liederen zijn in het Ladino, de taal van de Sefardische Joden, evenals in het Jiddisch en Hebreeuws.

Naast het joodse repertoire staat er ook oude muziek uit de renaissance- en barokperiode op het album, uitgevoerd in een ‘folkified’ stijl, evenals een paar liedjes uit niet-joodse volksmuziektradities. De nadruk van het album ligt echter op traditionele Joodse muziek.

Het album werd in januari 2023 opgenomen in Studio Epidemin in Göteborg, Zweden, met Johannes Lundberg als opnametechnicus. Johannes Lundberg heeft het album ook gemixt en gemasterd, en hij is ook te horen als gastmuzikant op contrabas.

Salamander werd opgericht in 2010 en treedt sindsdien op in een grote verscheidenheid aan omgevingen, van intieme cafépodia tot cultuurcentra, musea en volksmuziekfestivals in heel Zweden. Het eerste album kreeg enthousiaste recensies toen het in 2014 uitkwam, en hetzelfde geldt voor het tweede album “Como La Rosa” dat in 2018 uitkwam. “Como La Rosa” is ook op radiostations over de hele wereld te horen geweest.

Het titelnummer van het album, “Jojnes Trojm”, is een instrumentaal deuntje geschreven door de violist van de groep, Jonas Liljeström. De titel van het deuntje is in het Jiddisch en betekent ‘Jonas zijn droom’, de reden hiervoor is dat Jonas de melodie in een droom hoorde.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE