Niall McCabe – Rituals

Niall McCabe heeft een reputatie opgebouwd als een van de beste zangers en songwriters van Ierland en heeft de afgelopen tien jaar veelvuldig opgetreden met zijn folk-soulgroep, The Niall McCabe Band. McCabe, geboren op Clare Island, Co. Mayo, groeide op in de door een familie gerunde pub, overspoeld met sterke muzikale invloeden, van traditioneel Iers en folk tot rock en soul. Het is hier dat Niall zijn muzikale voorkeur ontdekte en zijn kenmerkende stijl en stem ontwikkelde.

Met zijn debuut soloalbum Rituals heeft Niall McCabe een boeiend oeuvre geproduceerd, met zichzelf wegcijferende humor en verhalen vertellend. Omdat hij opgroeide op een afgelegen Iers eiland, bezit hij een moeiteloze charme en net als het wilde Atlantische landschap van zijn huis op Clare Island voelen zijn liedjes tijdloos en natuurlijk aan, in tegenspraak met de dichte vormgeving van een dynamische creatieve kracht. Behendig, ingewikkeld gitaarwerk brengt een lichtheid in het gewicht van eilandisolatie, waarbij het geluid, de ziel en de verhalen uit McCabe’s leven en ervaringen een diep ontwikkeld gevoel van onderscheidingsvermogen door zijn zang ademen. Zijn natuurlijke, onderscheidende stem levert hem een ​​groeiende loyale fanbase op, waarbij hij zijn muziek ontdekt tijdens het vele reizen, waarbij hij regelmatige tijdens toertochten het eiland verlaat, door Ierland, Groot-Brittannië, Europa en Noord-Amerika.

Foto: Colin GIllen

Van Clare Island via New York naar Music City, ook bekend als Nashville, Tennessee, werd Niall uitgenodigd om op te treden in legendarische muziekclubs, op heilige podia, in stadions en als gast in langlopende Americana-radioshows.

Niall is niet alleen een ervaren finger-style gitarist geworden, maar heeft ook zijn unieke stem geleend aan de Ierse traditionele-fusionband Beoga, die door Ierland, Europa en de VS toert, terwijl hij ook het voorprogramma speelt van Ed Sheeran, Foy Vance en Johnnyswim, en meer recentelijk opening voor Chris Isaak tijdens zijn UK Tour, voor een uitverkocht publiek in Londen en Wolverhampton, en Mary Black tijdens haar uitverkochte Olympia Theatre-show in Dublin. Niall’s meest recente bezoek aan de VS gaf hem optredens in The City Winery in New York en verschillende showcase-optredens tijdens de week van AmericanaFest in Nashville met plannen voor een vervolgtour door Noord-Amerika in 2024.

“De meeste nummers op dit album zijn geschreven tijdens de pandemie hier op Clare Island, behalve Walhalla dat overbleef van mijn laatste album (was dit aan het voorbereiden voor 2020 – maar een bepaald virus had andere ideeën.) Tijdens het schrijfproces wilde ik stemmen vinden die een deel van het isolement met zich meebrachten met de angst van die tijd en deed een bewuste poging om de instrumentatie schaarser en beperkt te houden tijdens het opnemen. Een favoriete zin van de lockdown was ‘we zitten allemaal in dezelfde zee, maar
verschillende boten’. Als album hoop ik dat Rituals dit belichaamt als individuele nummers met unieke stemmen, maar allemaal
getrokken uit dezelfde bron van ervaring en emotie.” – Niall McCabe

Tracklisting
01 Stonemason (4:13)
02 Lost Boys (5:43)
03 Midas Touch (4:02)
04 Dawn (3:40)
05 Tornado (4:24)
06 Superman (4:37)
07 November Swell (3:44)
08 The Ritual (3.14)
09 Little Sister (3:53)
10 Valhalla (2:48)

Format: CD, LP, DL & STREAM
Label: Craggy
Release: 16 februari 2024

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE