Vanessa Peters – Flying On Instruments

Vanessa Peters verweeft doordachte, introspectieve teksten met onweerstaanbare melodieën en brengt al bijna twintig jaar album na album uit met goed gemaakte folk/rock-edelstenen. Ze heeft duizenden shows gespeeld in de VS en Europa en heeft geopend voor artiesten als Josh Rouse, Nina Persson & James Yorkston, 10.000 Maniacs, John Oates en Matthew Sweet. Haar laatste twee releases bij Idol Records leverden veel lovende kritieken op: een viersterrenrecensie in MOJO, 8 van de 10 sterren in Der Spiegel en aandacht in Rolling Stone Duitsland, en uitnodigingen voor NPR’s Mountain Stage, 30A en AmericanaFest.

Terwijl haar vorige release, Modern Age, rauw en baldadig was, is Peters’ nieuwe album, Flying on Instruments, een hartverscheurende terugkeer naar het format dat recensenten en fans gewend zijn. Opvallende nummers zijn onder meer ‘Halfway Through’, ‘Better’ en ‘Pinball Heart’.

Foto: Rip Rowan

Flying on Instruments, gecoproduceerd door Grammy-winnende producer Joe Reyes, vertegenwoordigt een terugkeer naar een puurdere folk-pop/rockvorm; de productie is uitgekleed en draait grotendeels om de piano. “Voor deze plaat wilden we de band echt samen horen spelen, vooral onze geweldige pianist Matteo, die op het laatste album een ​​beetje verdwaalde in alle gitaren”, legt Peters uit. “We hebben de meeste van deze nummers live in de kamer opgenomen en gaandeweg de nummers samen gearrangeerd. Alles voelt heel direct en eerlijk.”

Het album ontleent zijn naam aan ‘How Long’, dat gaat over de onvoorspelbaarheid van het dagelijks leven. Vanessa legde uit: “In de context van het nummer verwijst ‘Flying On Instruments’ naar het moeten doorgaan, ook al kun je niet vooruit kijken, wat een veel voorkomend thema is op dit album. We hielden zo veel van de dubbele betekenis van de zin dat we besloten er de titel van het album van te maken.

Deze verzameling liedjes is introspectief en hoopvol; op de single ‘Halfway Through’ merkt Peters op: “I’m still trying to figure out what to carry, what to leave behind, and what I can do without.” Die zwaarbevochten vrijheid en behoedzaam optimisme laat ze zien in ‘Better’ als ze zingt: ‘I’ve spent nearly all my life worrying about what others think of me, and even though it’s better now, I can’t say that I’m free – but it’s better, it’s a whole lot better.”

Vanessa Peters heeft jarenlang haar talent voor het schrijven van liedjes getoond door albums uit te brengen die uiteenlopen van indiepop tot alt-country tot experimentele folk en singer-songwriterrock uit de jaren 70. Met Flying on Instruments hebben Vanessa en haar band opnieuw een prachtig album neergezet dat krachtig en toch gevoelig is, boordevol hoop en empathie.

Tracklisting
1 Beauty or Grace (5:10)
2 Halfway Through (4:39)
3 Blind Curves (5:22)
4 Better (4:45)
5 Pinball Heart (4:18)
6 Out to Sea (4:06)
7 How Long (4:42)
8 Hey Claire (4:31)
9 Wasted Days (4:19)

Format: CD, DL & STREAM
Label: Idol Records
Release: 23 februari 2024

Europa Tour 2024
22 februari, Zoetermeer, NL Cultuurpodium Boerderij supporting Dutch Eagles

Vanessa Peters – Modern Age (2021)

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE