BJ Baartmans – Ghostwriter

Een kleine 25 jaar na de release van zijn eerste solo album The Pawnshop Guitar Chase treedt songschrijver/gitarist/producer BJ Baartmans volop voor het voetlicht met GHOSTWRITER: 13 liedjes waaraan toegankelijke en herkenbare maar tegelijkertijd heel persoonlijke verhalen, observaties en opvattingen ten grondslag liggen. Ze overbruggen een inmiddels meer dan veertig jaar lange reis in de muziek met 14 albums op eigen titel, honderden albumsessies en een slordige 4000 optredens op zak. En tegelijkertijd een roerig gezinsleven, gepaard gaand met ingrijpende, levensbepalende gebeurtenissen. Het vinden maar ook verliezen van levenslange vrienden. Het najagen van mooie dromen en het vinden van kleine schatten.

“A ghostwriter’s always got someone to blame” is een regel uit één van de songs op het nieuwe album. Verhalen kunnen zichzef aandienen maar daarmee hebben ze nog niet zomaar een verbinding met de luisteraar. En die moet ze zich wel eigen kunnen maken. Daar zit een schrijver tussen. Een schrijver kan zich best verschuilen achter zijn personages. Maar tegelijkertijd ook weer niet. Het moeten toch “echte” karakters zijn. Op GHOSTWRITER hoor je mix van Americana, Pubrock en Folk. Maar in essentie is het een rock & roll album, ook waar het zachtjes verleidt of langzaam meandert.

OVER GHOSTWRITER
“At times reminiscent of Mark Knopfler and Warren Zevon, Ghostwriter takes us on an incredible journey of life and love, and it’s done with finesse and beauty, not to mention masterful guitar work. Bravo, BJ Baartmans!” Kerri Powers, Connecticut USA

“On Ghostwriter BJ Baartmans gives us the best work of his long beautiful career…the songs and playing here move me in countless directions..bravo!” Jeff Finlin, Fort Collins USA

” Ghostwriter is gritty and smooth in proper amounts. World weary vocals perfectly execute this beautiful and melodic collection. Sounding at times like Steve Forbert’s early efforts Ghostwriter is a worthy addition to Baartman’s collected works. The production is spot on – never sounding overworked while giving the listener the full breadth of his considerable talents.” Rod Picott, Nashville USA

“Wonderful songs. This album is a must hear, the more I am listening to BJ’s music it continues to grow on me.” Bernd Ramien/MIG records, Hannover, Germany

“BJ is a sort of voyeur, and in these songs, we hear his sharpened perspective turned on his own story running its theme. To listen to these tracks is to harken back to the ’70s, ’80s, and ’90s with sounds and sentiments reminiscent of Mark Knopfler, Bob Geldof & Harry Nilsson with these tasteful compositions, arrangements, performances, and splendid musicianship. A welcome break from the over-saturated Americana genre here in the States! A Dutch Treat!” Terri Binion, Orlando USA

“Just when you think he’s at the top of his game, BJ keeps on getting better. His writing, his playing, his arranging and producing. The full Monty. Ghostwriter is proof positive. Do yourself a favor and borrow an idea or two. In this world of samples, electronics and autotune, he’s a welcome breath of fresh audio air.” Iain Matthews, Horst, The Netherlands

Release: 15 januari 2024
Label: Continental Record Services

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE