Galathea – Sacred Love

Twee jaar na de release van zijn titelloze debuutalbum presenteert DJ-producer Massimo Napoli alias Galathea, Sacred Love, waarin hij opnieuw gebruik maakt van de medewerking van zijn vriend, producer en bassist Salvo Dub, evenals van een combo van gerespecteerde muzikanten: zanger Kadi Koulibaly – oorspronkelijk uit Burkina Faso – die al op het eerste album stond, Giulia La Rosa, auteur van de teksten en zang van het titelnummer, pianist Mario Pappalardo, percussionist Sergio Spitaleri en drummer Luciano Cantone.

Sacred Love is absoluut een meer volwassen, intense en diepgaande reis dan het vorige album, en vordert met een magische, dromerige en spirituele sfeer die put uit Afrikaanse ritmes en beats en deze vermengt met spirituele jazzklanken die in het Westen zijn geëvolueerd.

Het album begeleidt de luisteraar langs een pad van multi-etnische besmettingen: “Divinité”, “Ouaga” en “Koloko” laten zanger Kadi de heiligheid en mystiek van het Afrikaanse continent aanraken. In “Divinité” behandelt het gesproken woord van de Franse dichter Diego Hernandez de thema’s geloof, leven en de relatie met het ‘zelf’, met verwijzingen naar Franse chansonproducties, waarin Kadi’s spirituele lied beelden oproept van de Sahara, zoals deze elkaar kruist en breidt zich uit naar de kosmische ruimte.

Het titelnummer, “Sacred Love feat. Giulia La Rosa”, was de eerste single van het album, en werd ook uitgebracht op 7″ in twee versies. Het deuntje is een Afro-Amerikaanse gospel met een afrobeat-ritme, dat vaag doet denken aan Nina Simone’s “See-Line Woman”.

Noord-Afrika is vertegenwoordigd in “Equator”, terwijl we met “Medican Blues” verder naar het noorden klimmen naar het midden van de Middellandse Zee, om uiteindelijk in Stromboli te landen met de diepe jazz van “Ginostra”, die verwijst naar het dorp van het prachtige eiland in de Eolische archipel.

Dan hebben we het Cubaanse nummer “Caminito”, een soort cha-cha met een romantische pianomelodie (à la Chucho Valdez), goed uitgevoerd door maestro Mario Pappalardo; en dan weer “Eos”, sterk Balearen met een Braziliaanse inslag; “Impression”, een dromerige reis vol impact; “Sirens”, al aanwezig op het eerste album en hier herwerkt in een nieuwe spiritueel-ambient versie geproduceerd door Agosta.

Sacred Love is dus een origineel en muzikaal grenzeloos album, dat een bepaalde Afrikaanse heilige cultuur uitbreidt en op natuurlijke wijze afrobeat-, jazz- en blues-sferen vermengt met de Balearische klanken van de mediterrane cultuur.

Release: 19 januari 2024
Label: Space Echo Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE