West Of Eden – Whitechapel

Zesentwintig jaar na hun carrière brengt West of Eden hun meest ambitieuze album uit. Whitechapel is een conceptalbum dat zijn inspiratie haalt uit wat geweest is, ‘hel op aarde’ genoemd: Londen in de jaren tachtig van de negentiende eeuw.

Het album geeft vooral een stem aan de vrouwen die in de herfst van 1888 het slachtoffer zouden worden van Jack the Ripper. Wist je bijvoorbeeld dat Kate Eddowes ‘The Awful Execution of Charles Christopher Robinson’ schreef, destijds een beroemde moordballad? Of wist je dat Elizabeth Stride werd geboren in Göteborg, de geboorteplaats van Eden, in Zweden? Of dat Mary Jane Kelly het populaire lied ‘A Violet from Mother’s Grave’ in haar appartement hoorde zingen, slechts enkele uren voordat ze haar leven verloor.

In de liedjes op Whitechapel worden deze vrouwen niet louter gereduceerd tot slachtoffers van een feuilleton moordenaar, maar afgeschilderd als individuen van vlees en bloed die leefden en droomden van een beter leven in de toekomst onder de meest uitdagende omstandigheden. Muzikaal blijft West of Eden diep graven in de vruchtbare bodem van de Britse en Ierse volksmuziek. De band, ooit door Irish Music Magazine “The best of Contemporary Folk” genoemd, heeft binnen de traditie zeker een uniek geluid weten te creëren, dit keer subtiel beïnvloed door de Engelse jaren 70-golf en bands als Fairport Convention.

Op Whitechapel wordt West of Eden ook vergezeld door muzikale vrienden en gerenommeerde muzikanten zoals Ron Block (Alison Krauss & Union Station), John McCusker (Mark Knopfler), Damien O’Kane (Kate Rusby), Steph Geremia (Eddi Reader) en meer .

Release: 15 maart 2024

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE