American Patchwork Quartet – American Patchwork Quartet

American Patchwork Quartet (APQ), een collectief van bekroonde muzikanten met verschillende artistieke en culturele achtergronden onder leiding van meervoudig Grammy-bekroonde gitarist/zanger Clay Ross, viert gedeelde vreugden uit verschillende culturen op hun titelloze debuutalbum. Ze hebben het American Patchwork Quartet gevuld met veertien nummers die voortbouwen op de rijke, diverse bronnen van Amerikaanse traditionele muziek en deze uitbreiden, waardoor de relevantie ervan voor de hedendaagse wereld wordt onthuld. Door tijdloze Amerikaanse folksongs te combineren met jazzverfijning, country-twang, West-Afrikaanse hypnotica en Oost-Aziatische versieringen, is het geluid van APQ een meesterlijke samenvloeiing van traditie en innovatie, die cultuur, politiek en ideologie overstijgt.

Met een missie om de immigrantenziel van de Amerikaanse rootsmuziek terug te winnen, herinterpreteert de groep het eeuwenoude volksliedboek van het land door de ondervertegenwoordigde stemmen te verheffen – door deze standaarden te doordrenken met elementen als klassiek Hindoestaans vocaal werk of tradities uit de zwarte kerken van Detroit. Dit zijn nummers die synoniem zijn met de Amerikaanse ervaring, bijgewerkt door APQ door hun eigen Amerikaanse stemmen op te nemen – wat in veel gevallen stemmen zijn die er niet in zouden zijn opgenomen toen deze nummers voor het eerst werden gepopulariseerd. Door het hele album heen vinden we krachtige symbolen van eenheid in diversiteit, waarbij we universele waarheden onderzoeken via een reeks muzikale talen en culturele lenzen – thema’s als verlangen, liefdesverdriet, verlangen, vervulling, rust en liefde… die uiteindelijk de vreugde, het verdriet en de liefde onthullen. De onwrikbare hoop op een natie die is gevormd door gedeelde dromen en een diverse geschiedenis.

American Patchwork Quartet bevat zang van een paar recente GRAMMY-winnaars: Clay Ross (een ontvanger van twee Best Regional Roots Album-prijzen sinds 2020 met Ranky Tanky) en Falu (Falguni Shah, de eerste in India geboren vrouwelijke singer-songwriter die een Grammy wint en voor de derde keer genomineerd in 2024). APQ’s dynamische ritmesectie, bestaande uit jazzbassist Yasushi Nakamura (Cecile McLorin Salvant, Joe Lovano, Kurt Elling) en drummer Clarence Penn (die op twee GRAMMY-winnende platen heeft gespeeld, een Juno Award heeft gewonnen en werd begeleid door Ellis Marsalis) stimuleert hun geluid. APQ is verre van een willekeurige verzameling muzikale restjes, maar een bewust ontworpen eerbetoon aan het verleden van Amerika en een showcase van het dynamische heden ervan. Het nodigt luisteraars uit om na te denken over onze gedeelde identiteit en te genieten van de muzikale draden die ons binden. APQ resoneert als een krachtig symbool van eenheid in verscheidenheid. Het getuigt van het idee dat uit een collage van uiteenlopende achtergronden een samenhangend en mooi geheel kan worden gevormd. APQ weerspiegelt het culturele mozaïek van Amerika en voegt een verhaal samen dat zowel ingewikkeld als veerkrachtig is. De structuur van hun muziek is oprecht: het veinst geen tolerantie en presenteert ook geen overdreven verfraaid beeld van eenheid. In plaats daarvan duikt elk zorgvuldig gekozen stuk diep in de lappendekenziel van Amerika en deelt het de vreugde, het verdriet en de onwrikbare hoop van een natie die is gevormd door gedeelde dromen en diverse geschiedenissen.

“Het debuut van het American Patchwork Quartet is een symfonie van culturen, harmonieus met elkaar verweven om een ​​muzikaal tapijt te creëren dat tot de ziel spreekt. In de geest van folkrevivalistische bands uit de jaren 60, zoals de Weavers of de Byrds, brengt deze 21e-eeuwse kijk op traditionele muziek de welkome lens van de Amerikaanse diversiteit centraal. Werkelijk een baanbrekend werk dat net zo ontelbaar en ingewikkeld is als de natie die het vertegenwoordigt. Duik erin en laat de melodieën uit het verleden je naar een betere toekomst leiden.’ – MarySue Twohy, programmadirecteur, SiriusXM

Release: 9 februari 2024

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE