The Pineapple Thief – It Leads To This

The Pineapple Thief geniet van tegengestelde krachten. Spierkracht en kwetsbaarheid. Chaos en precisie. Pittige introspectie en warme, droomachtige uitgestrektheid. Het vooruitstrevende kwartet werd in 1999 opgericht door Bruce Soord en beleefde in 2017 een wedergeboorte met de komst van Gavin Harrison (King Crimson, Porcupine Tree) op drums. Aangevuld door bassist/achtergrondzanger Jon Sykes en toetsenist Steve Kitch hebben ze een mager maar toch weelderig, rustig tijdloos geluid aangescherpt dat op It Leads To This zweeft.

“Ik ben er zo trots op”, zegt Soord. “Ik kan gewoon niet wachten om naar buiten te gaan en het te zingen. Ik zal elk woord kunnen zingen, elke noot kunnen spelen en me er heel goed bij voelen.”

“Ik ben in veel situaties geweest met producers en sessiemuzikanten”, zegt Harrison, een drummer met een arrangeursoor, die al snel betrokken raakte bij songcraft toen hij bij de band kwam. “Ik heb gezien hoe mensen liedjes voor je neus herschikten, en soms is een nummer met een ander arrangement net een ander nummer. Gelukkig houdt Bruce ervan geschokt of verrast te worden. Dat is een zeldzaamheid, werken met zangers.”

Sinds Magnolia uit 2014 werkt The Pineapple Thief toe naar een ideale vorm van progressieve muziek van de 21e eeuw. Ruime, gedetailleerde nummers in popverpakkingen. Maximale diepte met een minimalistische geest. Ondertussen bracht Soord ook drie soloalbums uit, mixte platen voor Jethro Tull, Anathema, Katatonia, TesseracT, Haken en vele anderen, en werd vader van drie kinderen. Tegelijkertijd veranderde de wereld. Er ontstond onrust, van de opwarming van de aarde tot #MeToo. De pandemie vond plaats.

Het draagt ​​allemaal bij aan It Leads To This. Het bestaat uit acht vetvrije heldendichten – allemaal ongeveer vijf minuten lang, waarin de urgentie van rock wordt gecombineerd met delicate sfeer, peinzende toetsen en boeiende melodieën – waarin Soord terugkijkt en vreest voor de wereld die zijn kinderen zullen erven. Voor het eerst in zijn carrière putten zijn teksten uit de echte wereld ook uit de literatuur: verhalen over het oude Rome, de klassieker Stoner van John Williams en zijn brief Augustus. Foto’s van echte en fictieve mannen, die hun verleden opnieuw evalueren.

Voor Soord was het ook een tijd van zelfreflectie, belichaamd in het ietwat sinistere titelnummer – allemaal sluipende, ingewikkelde ritmes, gecompenseerd door vervormde gitaren en dromerige elektronica. “Ik was die persoon. Ik was die ambitieuze man die een succesvolle muzikant wilde worden en daar bijna nergens voor terugdeinst. Dus als ik er op terugkijk, denk ik ‘nou ja, eigenlijk was het slecht’. Waar ik over schrijf, waar ik kritiek op heb, dat ben ik, en dat is waarschijnlijk de reden waarom ik het zou kunnen zingen. Het is echt vanuit het hart geschreven.”

Foto: Tina Korhonen, 2023.

Het begon allemaal in die vreemde lente van 2020. Terwijl hij naar zijn studio liep in Yeovil, Somerset, keek Soord op naar een stille, lege lucht en schreef Put It Right – het rustig beklijvende huwelijk van evenwicht en humeurige alt-rock dat opent

Het leidt hiertoe. “Het was gewoon helderblauw, geen vliegtuig in de lucht”, herinnert hij zich. “Ik herinner me dat ik het hele Put It Right heb geschreven. Het begint met de woorden ‘dit toevluchtsoord’, omdat ik beneden in mijn kleine toevluchtsoord was, onderaan mijn tuin.”

Er kwamen meer nummers uit die periode. Het enige dat overbleef was allemaal griezelige melancholie en luide, grillige pieken. Albumafsluiter To Forget was er weer een; een verbluffende, subtiel uitgestrekte ode aan de tragedies die mensen meemaken, geïnspireerd door verhalen over de families die verloren zijn gegaan onder dictaturen in Argentinië en Chili. Het wordt allemaal overgebracht via de fragiele maar indringende tenor van Soord, met een knipoog naar verhalenvertellers als Nick Drake, Thom Yorke en Katatonia’s Jonas Renkse.

Maar het waren de periodes in Harrisons thuisstudio die de plaat met echte hitte doordrenkten. Een opvallend resultaat was Rubicon, een verbijsterend maar toch genuanceerd beeld van de tirannie en paranoia van Julius Caesar, en het vermogen van de geschiedenis om zichzelf te herhalen (vooral met betrekking tot haar wereldleiders).

Voor de zanger/gitarist was het een intense ervaring. “Ik ben er zo aan gewend om hier [in mijn studio] gewoon te schrijven, waar er geen druk is”, geeft hij toe. ‘Terwijl het naar het huis van Gavin rijden en daar drie of vier dagen bleef, was het behoorlijk intens. Ik denk niet dat ik ooit mijn geest zo intens heb gefocust als in die tijd.”

‘Bruce is een chaotischer persoon’, zegt Harrison. “Ik ben wat logischer. Bij Bruce gaat het meer om de stemming waarin hij verkeert en hoeveel vertrouwen hij heeft. En dat is waarschijnlijk het succesvolle deel ervan. Als we allebei chaotisch waren, zou het waarschijnlijk niet samenkomen. Als we allebei een stuk logischer waren, zou het niet zo interessant zijn.” Misschien wel de meest opruiende uiting van deze creatieve fusie is eerste single The Frost – een knaller met een donker hart.

“The Frost was een van die momenten waarvan elke songwriter zou willen dat die altijd zou plaatsvinden, waar je verder gaat, een gitaar, en hij komt er gewoon uit”, zegt Soord, “en het is eigenlijk een liefdesliedje met een licht sinistere ondertoon, over samen met je zielsverwant op de oceaanbodem vallen…”

In zekere zin is dat typisch The Pineapple Thief. Eigenzinnig maar herkenbaar. Verwoestend en levensbevestigend in één adem. Niet getrouwd met één genre, alleen melodie geserveerd door tonen en texturen. Muziek die alleen ze met zijn vieren (vrienden, niet alleen bandleden) konden maken.

‘Ik heb dat van Porcupine Tree geleerd,’ merkt Harrison op, ‘als je één persoon verandert, verandert het hele geluid van de band. De chemie van het geluid is dat we met zijn vieren doen wat we doen. En we lachen, we lachen met elkaar…’ hij grijnst, ‘nou ja, vooral [door] Bruce, maar het is erg leuk.’

Misschien is dat de reden waarom deze slimme, indrukwekkende plaat zich zo natuurlijk ontvouwt. Waarom het daartoe leidt, kan en moet gelezen worden met een vraagteken. Is de wereld verdoemd? Hadden wij anders kunnen handelen? Veranderen mensen? Leidt dit daartoe?

“Hoeveel ik ook doorga over de gepolariseerde toestand van de wereld, ik denk dat het een minderheid is die deze giftige omgeving creëert waarin velen van ons moeten leven”, zegt Soord. “Ik denk dat de meeste mensen die ik ontmoet oprecht aardig zijn. Er zit dus een positieve boodschap in. Omdat het niet mag, hoeft het niet hiertoe te leiden.”

LIVE: 24 feb 2024, Melkweg, Amsterdam

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE