New Visionaries – Roadmaps

New Visionaries zijn de in Groot-Brittannië gevestigde Australische kunstenaar Joel Sarakula en de Nederlandse muzikant Phil Martin.

Hun debuutalbum Roadmaps combineert hedendaagse elementen met knipogen naar muzikale pioniers, waardoor het kenmerkende geluid van de band ontstaat. Deze collectie vindt weerklank bij soulliefhebbers, liefhebbers van filmische grooves en muziekontdekkingsreizigers. Roadmaps weeft een sonisch tapijt, vervaagt grenzen en schittert als een waar juweeltje.

Het verhaal van New Visionaries begint met een onverwachte ontmoeting in de zomer van 2019, toen Phil op het allerlaatste moment meedeed als congaspeler voor een Joel-show. Vanaf dat moment wordt spontaniteit de hoeksteen van hun muzikale relatie: geïmproviseerde opnamesessies die slechts een paar dagen van tevoren worden gepland, optredens die een paar weken van tevoren worden gepland, en songconcepten die voortkomen uit jamsessies…

Een jaar later ontvouwt het verhaal van New Visionaries zich pas echt in juli 2020, wanneer Joel gestrand is in Nederland na het spelen van een paar shows in Amsterdam, zijn eerste optredens na de vroege pandemische lockdowns. Hij wachtte tot de Britse grenzen weer open gingen voor degenen die vanuit Nederland reisden, zodat hij naar huis kon terugkeren. Omdat hij besefte dat hij wat tijd over had en al een band met Phil had, sloeg hij zijn kamp op in Dordrecht en begonnen ze samen met het opnemen van nieuw materiaal.

Foto: Danny van Der Weck

Ondanks Phil’s betrokkenheid bij de Europese funk- en soulscene en Joel’s neiging tot soulvolle pop, was wat hen ertoe bracht nieuwe muziek te creëren hun gedeelde affiniteit met hedendaagse instrumentale bands als Khruangbin, Air of El Michel’s Affair, evenals klassieke invloeden zoals David Axelrod. en de klassieke KPM-bibliotheekserie.

Ze begonnen met het maken van nummers voor wat Roadmaps zou worden, hun debuutalbum. Het idee was om beknopte sfeerstukken te construeren die de luisteraar mee kunnen nemen op een drie minuten durende odyssee, waarbij vaak verre en verschillende muziekculturen worden doorkruist. Terwijl Phil de drums, percussie, toetsen, bas en gitaar voor zijn rekening nam, en Joel een bijdrage leverde op toetsen, bas en gitaar, slaagden ze erin om de meeste arrangementen in Phil’s studio uit te werken, vol met vintage instrumenten, waaronder oude elektrische piano’s van Fender Rhodes en Wurlitzer, synths , Hammond-orgels en iconische Gibson-gitaren. Gastartiesten werden alleen ingeschakeld als het absoluut noodzakelijk was: Hannah Williams leende haar zang op de eerste single “Summer Rain”, terwijl Peter Broekhuizen fluit speelde op “Firecracker” en “Spiritual World”, Cees Trappenburg voegt zijn vleugje hoorns toe voor “Scandinavian Railways ” en “Interstellar Bachelor Pad”, dragen Yolande Kalb en Margriet Groenhof bij als achtergrondzangers op verschillende tracks.

Het resultaat is een meeslepend album dat de luisteraar onderdompelt in een sonische expeditie.

Label: Lovemonk Records
Format: LP / CD / Digital

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE