Reverend Freakchild – Bare Bones

Release datum: 21 juni 2024

Reverend Freakchild opent zijn nieuwste en 18e album, Bare Bones, met het aanbieden van de filosofische track ‘All I Got Is Now’, met een tekst die de toon zet voor de muzikale gedachten die volgen – een oefening in bluesy boeddhisme en andere mystieke geneugten: Yesterdays are history / Tomorrows are a mystery / All I got is now / But I keep forgetting that somehow.”

Maar dat is slechts een fractie van de lyrische output op Bare Bones, die allemaal voortkomt uit de vruchtbare en buitenissige geest, die onophoudelijk bezig lijkt te zijn met erudiete verhelderingen van de mysteries van het leven
via muziek. De magische mysterietours van zijn teksten vloeien gemakkelijk van delicaat naar desolaat, maar blijft fascineren. De eerwaarde heeft gezegd dat hij een boeddhist is, maar beschouwt muziek als zijn religie. Beide,
blues en boeddhisme, zegt hij, kunnen worden gezien als manieren om de realiteit en de waarheid van de mens onder ogen te zien lijden: “Ik zoek transcendentie door middel van zang.”

Voor deze Bare Bones-transcendentie heeft de Rev de negen nummers van zijn album uit 2023, Songs Of Beauty For Ashes Of Realization, onder handen genomen en bracht de meer experimentele muzikale sfeer terug naar een solo-akoestiek poging. De sessie werd live opgenomen zonder bewerkingen in de Chattanooga Public Library Studios, waardoor het zo dicht mogelijk bij een muzikale stroom van bewustzijn blijft.

Na het openingsnummer neemt “Dial It In” ons mee op pad, neuriënd in het liedje: “Gonna drive ’til I get lost and found again / Gonna turn on the radio and dial it in.” De raspende zang van The Rev zorgt voor een zwaar vermoeide elegante sfeer, aangewakkerd door zijn scherpe akoestische werk, allemaal lekker op smaak gebracht met de blues. Het introspectieve ‘All Across America’ vraagt: “Is that me in the mirror, oh lord, what have I become.
Yes, I do believe that’s the dude that I’ve been running from.” De schuifelende eigenzinnigheid van ‘Hippy Bluesman Blues” klaagt over een slechte Frisco-trip: “There ain’t no problems only solutions / I think I’m gonna join the
revolution / I got the Hippie Bluesman Blues.”

“Amsterdam Blues” wordt voor de tweede keer aangepast, nadat het voor het eerst verscheen op het debuutalbum van Rev uit 2001, “Blues & Spirituals.” Hij maakt een spirituele reis voor seculiere genoegens: “Just grooving there in Amsterdam, trying to get my senses satisfied / Sex and smoke everywhere, think you went to heaven and died.” Het gitaar werk had makkelijk uit de Delta kunnen komen. “Tears Of Fire” biedt een melancholische boodschap met ritmische gitaar: “She got words in her hand / Well it seems like she’s always got her tongue wrapped around the name of another man.” ‘Skyflower’ is net zo delicaat als de de titel: “Now I’m secretly sending magic mettā with my mind / The wind blows around the edges of the wise and the kind.”

Het bluesachtige getextureerde “Don’t Miss Nothing ‘Til It’s Gone” is een onverschrokken, desolaat lyrisch portret: “So when that moon comes up blood red, / Yeah and the seas begin to boil, / May the lord have mercy on us all, / And may we all hear them angels call.”

Het album wordt afgesloten met de respectvolle originele en zeer respectabele solo-akoestische versie van ‘Keep On Truckin’”, geïnspireerd door de legendarische bluesman Blind Boy Fuller en de psychedelische
tekstschrijver Robert Hunter: “Keep on Truckin’ – like that old doo-dah man / Keep on Truckin’ – Just the best that you can.”

Ten slotte zit er voor Freakchild-fans en potentiële liefhebbers een tweede album (bonus-cd) in dit pakket, toepasselijk getiteld ‘Odds, Ends & Interviews’, gevuld met liedjes en interviews die je kunnen helpen je kennis uit te breiden
van het bewustzijn van Reverend Freakchild en u naar verlichting leiden.

En trouwens: wie is dominee Freakchild? Vraag het hem maar: “Als mensen mij vragen of ik een echte dominee ben, vraag ik vaak, zonder respect, wat bedoel je met een ‘echte’ dominee? En toen liet ik ze weten dat het personage van Reverend Freakchild iets artistieks is, filosofisch onderzoek naar de menselijke ervaring door middel van de muziek van de blues en spirituals.” – Jim White (a former music writer for the Pittsburgh Post-Gazette & now writes the Blues Roadhouse)

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE