Brock Davis – Everyday Miracle

Release datum: 14 juni 2024

Ergens op de harde snelweg van het leven stuitte singer-songwriter Brock Davis op een gevoel en een muziekgevoeligheid die hij gekscherend omschrijft als ‘agnostische gospel’.

“Het gaat niet om religie of muziekgenre”, zegt de artiest uit Santa Cruz, Californië, snel. “Maar er schuilt schoonheid en kracht in het worstelen met het mysterie van het leven, en in het verlangen naar iets dat groter is dan wijzelf. Ik beweer niet te weten wat daarbuiten is, maar ik ben gefascineerd door liedjes over een groter doel in het leven, zoals liefde en kunst, die proberen de essentiële vraag te beantwoorden waarom we hier zijn”.

Brock reflecteert deze lichtstralen terug op zijn nieuwste album, “Everyday Miracle”. Het album met 13 nummers heeft de ondertitel “(Backstage Sessions Part 1)” en bevat de eerste helft van een reeks nummers die Brock en zijn band hebben opgenomen in de Backstage Studio in Nashville in de loop van twee intense dagen. Deel 2 verschijnt begin 2025.

Brock is een songwriter die met een glans in zijn ogen naar het leven kijkt, met de zwaarbevochten wetenschap dat pijn tot groei leidt, en met groei een nieuw begin gepaard gaat. Zijn liedjes zijn geknipt uit een versleten denim-mix van country en folk, overspoeld met anthemische rock-‘n-roll. Als tekstschrijver legt Brock momenten uit het dagelijks leven vast, en zijn woorden bruisen van pittoreske beelden, poëtische levensinzichten, slimme zinswendingen en oprechtheid, en hij zingt met een zoete country-urgentie.

Brocks vorige album, “A Song Waiting To Be Sung”, was een wereldwijd succes, bereikte nummer 5 op de Euro Americana Chart en kreeg enthousiaste recensies over de hele wereld. Het Zweedse Baretta Magazine zegt: “‘A Song Waiting To Be Sung’ is een klein meesterwerk”. Americana Highways noemt het “Een kwaliteitsvol countryalbum, met doordachte emotie, meeslepende zang en levendige harmonieën”, terwijl de Canadese Rock Doctor-blog schrijft: “Een combinatie van intelligente, diep persoonlijke, emotioneel eerlijke liedjes en een warme, uitnodigende stem, samen met ronduit superieur muzikaal vakmanschap, maken ‘A Song Waiting To Be Sung’ een must-have”.

De traumatische jeugd van Brock, die opgroeide in een klein molenstadje in de buurt van Vancouver, Canada, leek veel op een countryliedje met pech. Al vroeg werd muziek zijn redding, en hij ging er achteraan als een romanticus met grote ogen. Bruce Springsteen was een vormende invloed en aangespoord door de koorts achter de plaat ‘Born In The USA’ en te veel lezingen van ‘On The Road’ van Jack Kerouac, ging Brock als tiener de snelweg op om Bruce te volgen op tournee. Maar het liften en slapen in vreemde steden kreeg uiteindelijk de overhand. “Ik had bijna geen geld meer, ik was moe en ik was eenzaam, ik miste mijn geliefde. Dus met een stille verontschuldiging aan Jack Kerouac, gaf ik de rest van mijn geld uit aan een Greyhound Bus-ticket en reed daarmee terug naar Vancouver”, herinnert Brock zich.

Brock begon professioneel te werken als muzikant vanaf zijn vroege tienerjaren en bracht vele jaren door met optredens en opnames voordat hij een pauze nam van de muziek om een ​​gezin te stichten. Zijn vorige album betekende een triomfantelijke terugkeer.

“Everyday Miracle” gaat verder waar Brocks laatste album ophield met een opbeurende reeks nummers over het leven na een harde reset. Het emotionele hart van het album is “Rain Falling On The Water”. Het nummer is opgebouwd rond elegante Fingerstyle-gitaren en de soulvol vermoeide zang van Brock en stijgt naar verlossing met een gospelkoor dat meezingt met het meezingrefrein: “We are rain falling on the water, coming home again”.

Het titelnummer van het album is moderne country, overvloeiend van verstild ontzag terwijl het de schoonheid van het dagelijks leven onderzoekt. Een opvallende passage is: “There’s a promise in these chords. There must be something more. Cause from nothing, beauty’s born. A little proof of a bigger truth”.

Een opgekropte spanning stroomt door ‘It Just Takes One’ terwijl de band op meesterlijke wijze elementen combineert die doen denken aan The Police met een countryrock-sfeer. Het nummer gaat over het uitspreken tegen seksuele intimidatie op de werkplek, en Brock schreef het samen met zijn vrouw, die moedig haar eigen ervaringen met hem deelde.

De nummers “Angela (Please Say Yes)” en “My Promise To You” vormen een setje liefdesverhalen. De eerste is een prachtig huwelijksaanzoek met een pianoballad in zang, en de laatste zijn de huwelijksgeloften van Brock op een luchtig countrydeuntje. “Mijn vrouw houdt van grootse romantische gebaren, dus ik wist dat ik haar met een lied ten huwelijk wilde vragen. Maar ik was nog maar net voorbij de eerste regel voordat ik begon te huilen, en dat zette haar ook aan het huilen. Maar ze zei wel ja”, lacht Brock.

Het innemende, met folk doordrenkte lied, ‘The Warrior’, werd geïnspireerd door een fotografische afdruk van een oude, met littekens bedekte mustang die Brock op een kunst- en ambachtsbeurs kocht. Het waargebeurde verhaal achter de print gaat over een carrièrevan een verkoper die zijn liefde voor fotografie vond nadat hij werd ontslagen en vervangen. “Hij besefte dat hij iets gemeen had met het oude paard dat door een jongere uitdager uit zijn band was gedwongen. Ze waren allebei krijgers op hun eigen manier”, zegt Brock.

“Everyday Miracle” werd geproduceerd door Brock samen met Grammy-bekroonde engineer Zach Allen (Keb Mo’, Christone ‘Kingfish’ Ingram), die het ook mixte. Hier wordt Brock ondersteund door een groep muzikanten van wereldklasse die al jaren samenwerken en een telepathische muzikale chemie hebben ontwikkeld. De groep bestaat uit sessiespelers uit Nashville, wiens credits onder meer bestaan ​​uit werk met Bob Seger, Tim McGraw, Stevie Nicks, Blake Shelton, Lori McKenna en Eric Church.

Het schrijven en opnemen van “Everyday Miracle” is artistiek en persoonlijk inspirerend geweest voor Brock. “Veel artiesten en schrijvers geloven in het idee dat de beste nummers voortkomen uit een gebroken hart”, zegt Brock. “Hoewel pijn zeker een prachtige creatie kan voortbrengen, kan liefde dat ook doen. Je kunt creëren vanuit een plek van hoop, verwondering en liefde, en het lijkt mij dat creatie een waar alledaags wonder is”.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE