Delbert McClinton – Outdated Emotion

Viervoudig Grammy® Award-winnaar Delbert McClinton viert zijn coming-of-age muzikale helden en invloeden met zijn 27e studioalbum, Outdated Emotion (Hot Shot Records/Thirty Tigers), dat op 13 mei 2022 verschijnt. De 16-track collectie bevat Hank Williams, Jimmy Reed, Ray Charles en Little Richard-normen, evenals vijf originele nummers geschreven of medegeschreven door McClinton.

Delbert heeft een groot deel van de COVID-isolatie doorgebracht in Kevin McKendree’s Rock House Studio in Nashville. Dit nieuwe album brengt zijn muziek terug naar waar het begon. Outdated Emotion is een eerbetoon aan McClintons vroegste invloeden, Hank Williams en Jimmy Reed, met een groet aan Ray Charles en Little Richard, evenals vijf van zijn eigen composities, beïnvloed door de klanken van zijn helden.

Samen met Kevin en zijn zoon, muzikaal wonderkind Yates McKendree, heeft Delbert het album gemaakt waarvan hij vaak heeft gedroomd.

“Ik heb altijd al een album willen maken met de nummers die me het meest hebben beïnvloed. Hank Williams-nummers, Jimmy Reed-nummers en liedjes waar ik van hou. En dit was het perfecte moment om het te doen. Het is belangrijke muziek uit een andere tijd. Het is muziek die mensen opnieuw of voor het eerst moeten horen. Velen weten weinig van hen, of ze zijn vergeten. Er is een hele generatie, misschien twee generaties nu, die deze muziek niet kent. Mijn hele idee hier was om ze te laten zien hoe het was en hoe we hier toe kwamen. Hank Williams, Jimmy Reed, Lloyd Price, Ray Charles. Deze liedjes nemen me mee naar mijn jeugd. Ze zijn nu goed, zo niet beter dan toen, en ze waren toen al geweldig. Het zijn liedjes die mensen gewoon moeten horen.”

Rolling Stone noemt Delbert McClinton de ‘Godfather of Americana Music’. In een carrière die meer dan zes decennia omvat, hebben zijn honkytonk-bluesgeluid en kenmerkende soepele stem een ​​soundtrack voor de Amerikaanse muziekgeschiedenis opgeleverd. Hij is een viervoudig Grammy-winnaar (Traditional Blues Album in 2020 voor Tall, Dark, and Handsome; Contemporary Blues Album in 2006 voor Cost of Living en 2002 voor Nothing Personal; en Rock Performance by a Duo or Group with Vocal in 1992 voor “Good Man, Good Woman”), en ontving in 2019 de Americana Lifetime Achievement Award.

Door op te groeien in Lubbock en Fort Worth, Texas, kreeg Delbert McClinton al vroeg waardering voor het beste van de 20e-eeuwse Amerikaanse muziek, met liedjes van het naoorlogse Amerika, honkytonk country en zuidelijke blues. Delbert herinnert zich waar hij was toen hij zijn eerste Hank Williams-nummer hoorde. En hij wist dat hij muziek wilde maken toen hij Jimmy Reed voor het eerst hoorde.

Als leider van de huisband in de gedesegregeerde wegrestaurants aan de rand van Fort Worth, steunde Delbert Jimmy Reed, Muddy Waters, Bo Diddley en andere blueslegendes, terwijl hij naam maakte als regionale speler in de geboorte van rock-‘n-roll, openingsshows voor Little Richard, Jerry Lee Lewis en andere pioniers van het nieuwe geluid; en zelfs hoofdacts in Groot-Brittannië met Bruce Channel (“Hey Baby”), met een weinig bekend Liverpool-kwartet. The Beatles als openingsact.

In het begin van de jaren zeventig, zoals zijn “Two More Bottles of Wine” weerspiegelt, ging Delbert “naar het westen met een brandend verlangen om de westkust voor zich te winnen ….” Hij werkte samen met Glen Clark voor de Delbert en Glen-sessies (Clean Records) en bracht twee veelgeprezen albums uit voordat hij terugkeerde naar Texas toen de progressieve country/blues-ontwakende beweging begon te ontstaan ​​in Austin. Hippies en cowboys dromden samen op dansvloeren van zaagsel en keken naar de geschiedenis in wording terwijl Delbert, Doug Sahm, Jimmie en Stevie Ray Vaughan, Freda and the Firedogs en Asleep at the Wheel het toneel vormden voor een nieuw geluid uit Texas. Daar begon Delbert zijn kenmerkende geluid, gemengde rockende blues en hardcore country te ontwikkelen om de unieke stijl te creëren die hem de afgelopen halve eeuw goed heeft gediend.

Om zijn geluid verder te versterken, ging Delbert de beroemde Muscle Shoals-studio in Alabama in en deed hij een beroep op de Muscle Shoals Horns, die met iedereen hadden opgenomen, van Jimi Hendrix tot Elton John. Ze voegden zich bij zijn oude band om zijn volgende album te maken. Dat kenmerkende hoorngeluid is een steunpilaar gebleven in de muziek van Delbert.

Toen de Texassound de rage werd in New York City, diende een muziekcentrum genaamd het Lone Star Café als hoofdstad van Texas chic. Austin-muzikant Cleve Hatttersley was de manager van de Lone Star. Hij zei: “Iedereen die iemand was, kwam op een willekeurige avond door de deur: Mick Jagger, Johnny Paycheck, Tommy Tune. Jerry Garcia… en Delbert waren de grootste ster van het stel. Delbert is het absolute hart en de ziel van Texas Rhythm & Blues. We hadden James Brown, George Strait, Elvis Costello… maar degene die alle andere sterren kwamen zien was Delbert.’

Delbert was erin geslaagd zijn eigen genre te creëren, een smeltkroes van Amerikaanse muziek, en men kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Vanaf die vroege dagen in de roadhouses van Fort Worth tot de recente COVID-crisis die tourshows stopte, hebben Delbert en zijn band het land doorkruist om op festivals, in theaters en iconische muziekinstellingen te spelen. Van Farm Aid tot Carnegie Hall groeide zijn populariteit, en Delbert gaat door als een ‘musicusmuzikant’ en beïnvloedt onderweg vele artiesten.
Delbert bracht in 2019 Tall, Dark & ​​Handsome, (Hot Shot Records/Thirty Tigers) uit om zijn 79e verjaardag te vieren. Het album leverde Delbert zijn vierde Grammy® op voor Best Traditional Blues Album. Hij ontving ook de Lifetime Achievement Award van de Americana Music Association en was meerdere keren te zien in de reeks live-optredens, programma’s en podcasts van de Country Music Hall of Fame.

In mei 2021 kondigde Delbert aan dat hij stopt met toeren. Fans en muziekjournalisten speculeerden over wat hij hierna zou gaan doen. Dit zou de eerste keer in 64 jaar zijn dat hij niet op snelwegen en binnenwegen reed, volgens een strak schema.

Met Outdated Emotion maakt Delbert McClinton de cirkel rond met nummers waar het allemaal mee begon.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE