The Pineapple Thief – Give It Back

‘Give It Back’ is een album met nieuw opgenomen bewerkte klassieke nummers uit hun indrukwekkende repertoire, nu met Gavin Harrison.

The Pineapple Thief is een van de leidende bands van Europa’s experimentele rockdomein, geleid door post-progressief meesterbrein Bruce Soord en versterkt door Gavin Harrison (King Crimson) op drums.

In de aanloop naar hun uitgebreide aanstaande Europese en Amerikaanse tournee in 2022 (23 februari tot en met juni) ter ondersteuning van hun nieuwste studioalbum ‘Versions Of The Truth’, presenteert The Pineapple Thief ‘Give It Back’, dat op 13 mei uitkomt via Kscope.

‘Give It Back’ is een nieuw album met 12 nieuwe versies van eerder werk, waaronder nummers van het albums ‘Little Man’, ‘All The Wars’, ‘Tightly Unwound’. De band heeft alle nummers volledig opnieuw opgenomen als aanvulling op de gloednieuwe Gavin Harrison-drumpartijen en nieuwe songarrangementen. Het resultaat van dit proces is een unieke release van bewerkte nummers die de evolutie van The Pineapple Thief laten zien. Bruce Soord legt het idee achter het album uit: “Gavin heeft de hele TPT-catalogus doorgenomen en een aantal nummers uitgekozen waarvan hij dacht dat we ze opnieuw konden bekijken. Zodra ik hoorde wat Gavin aan het doen was, inspireerde het me om ook de nummers volledig te hervormen. Gavin zou voorstellen om nieuwe delen toe te voegen, stukjes er uit halen, extra verzen in te brengen en ik stond er volledig voor open. Ik heb het verhaal ook tekstueel ‘afgesloten’ op veel van de nummers waarvan ik vond dat ze te open waren gelaten. Het was erg leuk om te doen, ook al voelde het soms een beetje vreemd om terug in de tijd te gaan.”

Gavin Harrison merkt op: “Toen ik voor het eerst met The Pineapple Thief begon te werken, had ik alleen op het album “Your Wilderness” gespeeld, dus toen het tijd was om live te spelen, moest ik natuurlijk een flink aantal nummers benaderen die ik niet kende en niet eerder had gespeeld. Na enkele jaren in King Crimson te hebben doorgebracht (waar deze uitdaging mij vaak werd voorgelegd), stelde Robert Fripp voor om elk nummer te benaderen alsof het nieuw was, ongeacht wanneer het werd geschreven. Dus met de zegen van The Pineapple Thief ontwikkelde ik mijn eigen kijk op een deel van het eerdere materiaal. Naarmate de tours vorderden, werd ik nieuwsgierig naar hun enorme catalogus en merkte ik dat ik het ‘oude nummer/nieuwe nummer’-proces beluisterde en toepaste en me voorstelde hoe ik ze (soms radicaal) zou kunnen bewerken – aanvankelijk alleen vanwege de mogelijkheid om live te spelen. Bruce moedigde me echter aan om zo ver te gaan als ik wilde (inclusief het schrijven van hele nieuwe secties) – het origineel bestond immers al – dus waarom zou je deze vroegere nummers niet nieuw leven inblazen? Dit is geen compilatiealbum of een geselecteerde ‘best of’-plaat – maar eerder de deuntjes die me inspiratie gaven om te herschikken, opnieuw te bewerken en opnieuw te benaderen.’

Het titelnummer van het album is de eerste single die op 22 februari uitkomt. Bruce legt uit: “Een van de eerste nummers die Gavin uit de back-catalogus koos, was Give it Back. We hebben het hele stuk opnieuw opgenomen en herschreven. Het voelt als een compleet nieuw nummer en het maakt al deel uit van onze liveset.”

Het ontwerp van de albumcover is gemaakt door Carl Glover.

‘Give It Back’ zal worden uitgebracht als een 2-disc CD & Blu-ray (Audio – Hi-res Stereo/DTS-HD MA 5.1/Dolby Atmos), CD, zwart vinyl LP en digitaal.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE