Michael McDermott – St. Paul’s Boulevard

Muziek maakt een diepe verbinding wanneer die de gevoelige snaar raakt die het persoonlijke van het universele scheidt. Als de luisteraar de liedjes als spiegel voor hun innerlijk kan gebruiken, dan is de muzikant erin geslaagd zijn kunst over te brengen. De in Chicago gevestigde singer/songwriter Michael McDermott heeft tientallen jaren doorgebracht met het zoeken naar die artistieke balans, en hij doet het opnieuw met frisse kracht op St. Paul’s Boulevard.

St. Paul’s Boulevard is een soort conceptalbum. Het verzamelt zijn creatieve impuls door vergeten en nieuwe personages, rijk en arm, jong en oud en velen die worstelen om te overleven in een fictieve straat die overal zou kunnen bestaan. St. Paul’s Boulevard, opgenomen van augustus 2021 tot februari 2022 in Transient Sound en Pauper Sky Studios in Chicago, is de sonische visie van McDermott en co-producer Steven Gillis. Gillis is ook te horen op drums en speelt met collega-muzikanten Matt Thompson op akoestische en elektrische bas, Grant Tye op gitaar, Heather Lynne Horton op viool en zang en Vijay Tellis Nayak op piano en orgel. Andere muzikanten op St. Paul’s Boulevard zijn Will Kimbrough op gitaar, banjo en mandoline, John Deaderick op piano, orgel en keyboards, Danny Mitchell op piano en keyboards en David Grissom op gitaar.

McDermott, die ook gitaar en piano speelde op deze reeks persoonlijke nummers, is het meest gepassioneerd in uitgelezen stukken: ‘Our Little Secret’, dat is een stuwende folkrocker die speelt als de soundtrack voor rusteloze dagen en lustvolle nachten en ‘Sick of This Town’, met zijn voort dobberende folk-country beat, is een louterende ode om te ontsnappen uit de buurt waarin we ons opsluiten. ‘Marlowe’ brengt een eerbetoon aan Raymond Chandlers Phillip Marlowe-personage in een anthemische rocker uit het hart van het land. En ‘New Year’s Day’ is een van die broeierige deuntjes die onder de huid kruipt en de zintuigen prikkelen.

“Iedereen heeft zijn eigen St. Paul’s Boulevard, de plaats waar we stukjes van ons hart achterlieten, onze onschuld, waar we liefdesverdriet leden, schaamte leerden kennen, waar we worstelden om onze plek in deze wereld te vinden”, zegt McDermott. “Het is een plek waar we worstelden om liefde en licht te koesteren in een verduisterde wereld. Het is waar sommigen van ons permanent worden geremd in onze ontwikkeling en onze sociale en emotionele intelligentie.”

photo by Darin Back

McDermott weet het een en ander over liefdesverdriet en vastgelopen persoonlijke ontwikkeling. In het begin van de jaren ’90 was McDermott de nieuwe toetje van de grote label-opname-industrie met zijn debuutalbum, 620 W. Surf. Maar in de typische stijl van herkauwen en uitspugen was McDermott tegen het einde van dat decennium schijnbaar aan de kant gezet. Hij zette echter door en bouwde een carrière op die werd versterkt door meer dan een dozijn studioalbums en lovende kritieken van Rolling Stone, The New York Times, CNN en The Washington Post, om er maar een paar te noemen. Zelfs Stephen King, de meester van het bestverkochte horror-roman genre, noemde McDermott ‘misschien wel het grootste onontdekte rock-‘n-roll talent van de afgelopen 20 jaar’.

Maar deze heartland-rocker blijft muziek maken op zijn eigen voorwaarden. Hij is de ultieme overlevende van de zielverpletterende wereld van geldhongerige executives en uitgehongerde singer-songwriters die snakken naar het sterrendom. Dat is precies waarom St. Paul’s Boulevard even persoonlijk als universeel is. McDermott leefde die liedjes, die plek en die verbrijzelde hoop.

“Die dagen zijn nu slechts een waas van dromen over personages, die dronken en door drugs gevoede nachten door de stad dwalen op zoek naar een slechte oplossing, gedreven door liefde, lust, verlangen of verbinding”, zegt hij. “Ik heb veel mensen verloren op St. Paul’s Boulevard. Velen zijn er nooit uitgekomen, maar ik heb geluk. Het is een plek die ons beste en ons slechtste in gelijke mate naar boven haalt. Het is het landschap waar de hardnekkigheid van de geest uitstijgt boven de grimmige realiteit die ons omringt.”

Label: Pauper Sky Records
Release: 1 juli 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE