David Newbould – Power Up!

Power Up! is de nieuwe release van rock and roll singer-songwriter, David Newbould. Het vervolg op de veelgeprezen Sin & Redemption (Rock Ridge Music) uit 2019, met zijn 10 originele nummers, waarin hij dieper dan ooit in de ups en downs van een volwassenheid op het podium en onderweg duikt, gefilterd door luide telecasters en de geforceerde herkalibratie van de huidige eindtijden. Het vierde volledige album en de achtste algemene release van een artiest wiens werk de Euro/US Americana-hitlijsten heeft gesierd is opgenomen in tal van tv-shows en films, Power Up!’s boodschap van volharding en onwankelbare overleving zijn onmiskenbaar, voortgestuwd door de vette, gritty en gitaargedreven swagger van rock and roll. Ze worden aangevuld met “Ready For The Times To Get Better”, zijn broeierige interpretatie van de Crystal Gayle-hit uit 1976, eerder als single uitgebracht in de zomer van 2021.

Photo: Ryan Knaack

David Newbould is niet gewend stil te zitten. Geboren in Toronto, verhuisde hij als tiener naar New York City, reserveerde tijd in de vruchtbare muziekscene van Austin, vestigde zich uiteindelijk in Nashville en vond een gemeenschap die net zo divers is als zijn eigen geschiedenis. Power Up!, opgenomen gedurende de winter van ’20-’21 in de geïmproviseerde garagestudio van producer Scot Sax in Nashville, vond de twee gescheiden door een ruit, waarbij ze de meeste instrumenten zelf bespeelden, maar voor een paar met hulp van vrienden als Dylan Sevey (Aaron Lee Tasjan), Bee Taylor en AMA-bekroonde violist Kristin Weber (Margo Price). “Het is een kelderrecord”, zegt hij. “We houden allebei van albums uit de jaren ’70, waar artiesten totale vrijheid hadden in de studio en grenzen verlegden, plezier hadden en hebben het niet te kostbaar gemaakt.” Newbould wist zelfs niet eens zeker of hij het zou uitbrengen toen hij aan het werk ging. “Ik wilde gewoon blijven werken.” Dit is een album voor het nu, ontstaan ​​als een middel om de verbijsterende downtime en alles wat daarbij kwam kijken te documenteren.

Die middelen bestrijken een verrassend sonisch gebied, van de caleidoscoop ogende blues van “Home Depot Glasses” (opgedragen aan de nagedachtenis van John Prine) tot de keelklanken riff-ready shake van het titelnummer, een nummer “gedeeltelijk over een oude tv die niet zou werken, en deels over gewoon in het niets staren tijdens de leegte van de pandemie.” “Peeler Park” ontvouwt zich als een interne dialoog in mineur. Steve Earle ontmoet Nick Cave’s Grinderman-groove. Er zit een politiek getinte woede in “Blood On My Hands”, het rauwe verhaal van verborgen familiegeheimen, “The Lawn”, en de voorzichtig optimistische folky draai in de laatste twee nummers, “Sunrise Surprise” en “Diggin’ In”. “Ik wilde zeker eindigen met te zeggen: dit is waar ik aan vasthoud (familie) en dit is wat we proberen te doen (doorzetten). Er zijn een miljoen albums hierover. De enige manier waarop je met iemand in contact kunt komen, is door jezelf te zijn.” Missie volbracht.

David Newbould gaat in september en oktober 2022 op tournee door Europa.

LABEL: Blackbird Record Label
RELEASE: Friday, June 10th, 2022
FORMAT: Digital | CD | Vinyl
FILED UNDER: Indie| Americana

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE