Kaurna Cronin – Harsh Beauty

Meermaals bekroonde folkrockartiest Kaurna Cronin heeft zijn humeurige nieuwe single en video “Never Said” aangekondigd, een nummer dat reflecteert op artistieke strijd en de uitdagingen waarmee creatievelingen worden geconfronteerd in een kapitaalsysteem dat het kapitalisme en corporatisme ten goede komt, in plaats van cultuur. Cronin blijft zijn kunstenaarschap in songwriting en productie ontwikkelen, naast 10 jaar toeren op elke straathoeken richting festivals, met meer dan 600 shows in het VK, Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden voordat hij zich in zijn thuisland Australië settelde. Kaurna keert in de zomer van 2022 terug naar Europa om een ​​reeks exclusieve shows op te voeren ter ere van zijn langverwachte album “Harsh Beauty”. Tijdens zijn tour zullen hij en zijn band concerten geven in heel Duitsland, Zweden, Estland, Polen, Letland, Denemarken en Finland.

Onlangs genomineerd voor ‘Best Solo Artist’ bij de Australian Folk Music Awards, valt Kaurna’s rijke beeldspraak en charisma in zijn songwriting-ambacht hard op zijn nieuwe single “Never Said”. Met de kenmerkende folkrockmix van Cronin als basis, brengen Cronin en zijn muzikanten wat meer pit met dit nummer, waarbij ze een gelijktijdige percussieve hoekige esthetiek en een zwevende sfeer combineren, alsof ze de constante strijd zijn tussen liefde en frustratie, die gewoonlijk verankerd is in een creatieve geest. “Never Said” doet denken aan folkgrootheden Neil Young en Paul Simon, met een eigentijds randje, en is een prachtige mix van rauw en edgy met weelderige ondertonen die Kaurna’s unieke zang perfect omhult.

Sprekend over de inspiratie achter het nummer, reflecteert Kaurna: “‘Never Said’ is een observatie van de strijd waarmee artiesten te maken hebben in een kapitaalmaatschappij waar bedrijven enorm profiteren van creatievelingen en kunst, maar waar artistieke vrijheid vaak buitenspel wordt gezet voor winst, het spreekt over het algemeen over het kruispunt waar kapitalisme kunst ontmoet en hoe kunstenaars zwaar worden beïnvloed door dit kruispunt”.

De meeslepende videoclip voor “Never Said” speelt zich af in het Australische binnenland en spreekt tot het verraderlijke terrein en de strijd waarmee artiesten worden geconfronteerd bij het navigeren door een leven in de kunst, echter constant omringd door schoonheid. Cronin zwerft rond in een rijk blauw, artistiek gestileerd kledingstuk dat vrijheid uitstraalt, maar niet zonder strijd, terwijl hij vecht tegen de barre omgeving die wordt beïnvloed door zijn omgeving. Op zijn reis geniet hij van momenten van artistieke vreugde en inspiratie, maar raakt steeds meer uitgeput, en door de strijd in de wereld waarin hij ronddoolt.

“Ik ben benieuwd hoe muziek en kunst worden begrepen en beleefd in verschillende culturen. We kunnen de perspectieven en intriges over het leven die grote kunst ons kan bieden vaak als vanzelfsprekend beschouwen. We hebben gezien hoe integraal kunst is voor evoluerende samenlevingen, in het reflecteren op en begrijpen van onszelf en ook in het verenigen van mensen. De laatste jaren hebben ons laten zien dat het leven volkomen saai zou zijn zonder kunst, dus het is belangrijk om degenen die het maken te koesteren”.

Na 2 jaar vast te hebben gezeten in een pandemische wereld, waar hij normaal gesproken de hele wereld zou doorkruisen om op te treden, keert Cronin terug met een nieuwe single als de boeiende en steeds evoluerende artiest die hij ook als zodanig viert.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE