Arlo McKinley – This Mess We’re In

Vandaag kondigdt Arlo McKinley de release (15 juli 2022) aan van This Mess We’re In: een nieuw album, een lange blik in de spiegel en een intern kompas dat het volgende hoofdstuk van zijn legendarische leven en ontluikende carrière navigeert.

Uit 15 juli op Oh Boy Records, de opvolger van 2020’s veelgeprezen Die Midwestern maakt een overtuigend argument dat slechte dagen echt beter worden, dat liefde nog steeds leeft. Op de 11 tracks, opgenomen in de beroemde Sam Phillips Recording Service in Memphis en geproduceerd door Matt Ross-Spang (Margo Price, Jason Isbell, St. Paul & The Broken Bones), duikt de songwriter uit Cincinnati op uit de sombere, emotionele mist over zijn afgelopen twee jaar hing. Van het overlijden van zijn moeder en beste vriend tot meerdere anderen die door de duivels van verslaving werden meegenomen, trok McKinley naar binnen voor troost, waarbij hij de muziek gebruikte als een manier om zich te oriënteren in een onzekere wereld.

Op de eerste single ‘Stealing Dark From The Night Sky’, die nu uit is, vertelt Arlo McKinley een levendig verhaal over zowel een inzinking als een veranderaar, die probeert de zonsopgang te ontlopen met een minnaar die de pijn misschien een beetje beter kan maken . Bekijk de video prachtig geanimeerd en geregisseerd door Matt Reynolds (Adult Swim).

Gesteund door een topband met drummer Ken Coomer, gitarist Will Sexton en toetsenist Rick Steff – evenals de nieuwe toevoeging van filmische strijkersarrangementen, die Arlo McKinley’s gevoel voor de romantische melancholie van inspiraties als Nick Cave, Nick Drake en Wes Anderson laten zien – de nummers op This Mess We’re In nemen de tijd om hun geheimen prijs te geven. Door de warme, eikenhouten stem en het lyrische talent dat John Prine in 2019 op High Watt in Nashville voor zich wist te winnen, bezit Arlo McKinley een speciaal vermogen om zijn luisteraars zich gezien en erkend te laten voelen.

Foto: Emma Delevante

Hij verzamelt vergelijkingen met Tyler Childers, Jason Isbell, Sturgill Simpson en meer en heeft te horen gekregen dat zijn muziek fans heeft geholpen tijdens verschillende tours in Afghanistan met gevechten tegen hersenkanker. Terwijl hij deze persoonlijke connecties toeschrijft aan de onwankelbare waarheid die hij in zijn songwriting brengt, legt hij op This Mess We’re In uit:

“Ik ben erg op mijn privé gesteld met veel dingen die ik doormaak, maar in mijn liedjes ben ik eerlijk over alles. Dus begon ik te schrijven als een manier om dingen eruit te kunnen gooien. Voor mij is This Mess We’re In een groeiplaat. Ik navigeerde door een behoorlijk slechte tijd, maar er was ook het besef dat het tijd is om echt te veranderen. Mijn laatste album was dat ik aan het uitzoeken was of ik moest blijven of weggaan vanaf een zeer verwarde plek in mijn leven. Ik probeer mezelf te verbeteren – als muzikant, als mens, als vriend. Ik hoop dat luisteraars zich kunnen identificeren met de dingen waar ze zich te zeer voor schamen om over te praten of te voelen. Er is zo’n stigma dat samengaat met zaken als verslaving en geestelijke gezondheid. Ik wil gewoon dat ze weten dat ik dat ook allemaal meemaak. In ieder geval voor de 47 minuten van het album kun je jezelf van de wereld los zijn en alles even laten verdwijnen.”

Tussen het opgroeien met zingen en gitaarspelen in een baptistenkerk, zijn tanden stuk bijtend op de midwestelijke doe-het-zelf- en punkrockcircuits en het bezorgen van smokings tijdens de lange ritten tussen Cincinnati en Detroit, heeft Arlo McKinley zich altijd het meest comfortabel gevoeld op de weg, schrijven en het uitvoeren van zijn eigen muziek.

Oh Boy Records, opgericht door wijlen John Prine, kondigt UK & EU Tour aan, “Oh Boy Goes To Europe”. Op de tour zullen de briljante Arlo McKinley, Emily Scott Robinson en Kelsey Waldon aanwezig zijn. Ze zullen van 14 – 22 juni stoppen in Londen, Manchester, Glasgow, Dublin, Hamburg en Amsterdam en zullen John’s vrouw Fiona Prine op geselecteerde avonden als gastvrouw zien. Alle drie de artiesten zullen sets met nieuwe muziek uitvoeren – elke avond wordt afgesloten met een groepsoptreden van een John Prine-klassieker. De Hamburg-date zal ook een zeer speciale en zeldzame extra uitvoering zien van Oh Boy’s langst ondertekende artiest Dan Reeder.

De Oh Boy Records-tour vindt plaats op de volgende data:
14 juni, Germany – Hamburg, Nochtwache
15 juni, Netherlands – Amsterdam, Tuinzaal (Paradiso Noord)
16 juni, UK – London, St Pancras Old Church
18 juni, UK – London, Old Blue Last
19 juni, UK – Manchester, Gullivers
21 juni, UK – Glasgow, Oran Mor
22 juni, Ireland – Dublin, The Workman’s Club

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE