Barry Oreck – Leap Year

Barry Oreck is een in Brooklyn wonende singer-songwriter die bekend staat om zijn suggestieve verhalen, ritmische en stilistische variatie en liedjes die ontroeren en motiveren. Hij onderzoekt een scala aan onderwerpen, van persoonlijke tot politieke, maatschappelijke en ecologische kwesties, evenals de gevaren van veroudering en lang vergeten liefde. Zijn aangrijpende stem en soulvolle gitaarspel nemen luisteraars mee op een muzikale rit van intrigerende ideeën, ontwapenende humor en diepe gevoelens.

Oreck verfijnde zijn vak omringd door de rijke folk- en bluestradities van zijn geboorteland Chicago. Hij studeerde bij folkgrootheden als Frank Hamilton en Steve Goodman aan de befaamde Old Town School Of Folk Music en dompelde zich onder in de exploderende bluesscene. Zijn muziek past niet netjes in één folkstijl of genre; belangrijke muzikale invloeden zijn onder meer Steve Goodman, Stephen Sondheim, Odetta, Tom Waits en Tim O’Brien.

Oreck heeft tot nu toe 4 albums uitgebracht. Zijn titelloze release uit 2016 bevat 10 kunstig gemaakte originele nummers die door collega-muzikant Trudy Williams worden beschreven als ‘een unieke verzameling nummers vol wrange, tot nadenken stemmende teksten, zoete harmonieën, met een bevredigend vleugje funk’. Zijn opvolger uit 2018, “How The Bright Earth Spun”, is een verzameling nieuwe en oude nummers die de volkstraditie overspannen met ingewikkeld gitaarspel, strakke vocale harmonieën en opzwepende viool. Zijn derde release, “We Fit Together”, die in mei 2020 de negende plaats bereikte in de hitparades van de folk radio, was geïnspireerd op ‘de politieke schokken van 2016’, zegt Oreck. ‘In een land en een wereld waar zovelen zich hebben teruggetrokken in de marge van wantrouwen en isolement van stammen, werd het idee dat we bij elkaar passen en kunnen passen, wij allemaal, over de hele wereld, van vitaal belang voor mij’.

“Leap Year”, 2022, presenteert nieuwe liedjes die tijdens de pandemie zijn geschreven. Oreck noemt “Leap Year” een integratie, een catharsis, een reddingslijn naar verleden en toekomst, een erkenning waarvan we geen idee hebben wat er gaat komen. Zijn doorgewinterde muzikale medewerkers, Barry Oreck & Friends, weerspiegelen een breed scala aan muzikale invloeden uit de jazz , rock, klassiek en wereldmuziek. Hun in elkaar grijpende instrumentale arrangementen en 3-stemmige harmonieën bieden een bevredigende en originele kijk op liedjes van Oreck en van andere hedendaagse songwriters. De groep presenteert ook traditionele liedjes in nieuwe arrangementen die het publiek uitnodigen om samen te zingen.

Naast zijn carrière als songschrijver heeft Oreck tientallen jaren in New York doorgebracht als performer en choreograaf in dans en theater. Hij heeft veel gewerkt in de kunsteducatie en heeft talloze artikelen en onderzoeksrapporten gepubliceerd over de impact van kunst op leren en onderwijzen en de aard van artistiek talent. Hij heeft uitgebreid lesgegeven over de hele wereld en blijft werken met leraren en scholen in New York en elders.

Oreck treedt solo en ook met zijn band op en gelooft dat muziek die collectief wordt benaderd, tot actie kan leiden. Op zijn best ondersteunt muziek beweging en verandering. Het raakt emotionele akkoorden waardoor we ons leven en onze relaties met anderen opnieuw onder de loep nemen. Het kan ons veranderen’.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE