Chicken Grass – Chicken Grass

FRONT_3K_RC3

Finlands best bewaarde geheim Chicken Grass brengt hun langverwachte Selftitled debuutalbum uit.

Chicken Grass speelt al 25 jaar samen en heeft door de jaren heen een uniek geluid ontwikkeld dat ze swamp soul noemen. De band haalt inspiratie uit verschillende stijlen van Afro-Amerikaanse ritmemuziek: funk, soul, hiphop en jazz. Je hoort invloeden van de roots maar ook van de moderne muziek van nu.

De band bestaat uit enkele van de beste muzikanten van Finland. De leden zijn: Tapio Wiik (voc, toetsen), Janne Valppu (bas), Mikko Räisänen (gitaar), Olli Tuomainen (sax, fluit) en Janne Mathlin (drums). De sensationele zangeres Princess Shaw uit New Orleans speelt op twee nummers.

Het album is live opgenomen in de Philophon studio in Berlijn met de met Grammy bekroonde producer Max Weissenfeldt (Poets Of The Rhythm / Dr.John) en geluidstechnicus / producer Stibbo Spitzmuller. De opnamen zijn gemaakt met vintage gear, wat het album een ​​retro maar toch fris gevoel geeft. Chicken Grass wilde een album maken dat klonk als de oude klassiekers van de jaren ’60 en ’70, wat betekende dat het live werd opgenomen zonder loops of samples. Geen “fakin the funk”!

Twee albumtracks werden voor het eerst uitgebracht door Tramp Records als een 45-toeren plaat in 2021: “Snakebites feat. Princess Shaw” / “Trading Bullets” kreeg veel positieve feedback van muziekliefhebbers over de hele wereld. Radioshows zoals de Craig Charles Funk & Soul-show op BBC Radio 6 Music hebben de single ondersteund, en een Finse radio-dj ging zelfs zo ver om te zeggen: “Deze band zal de toekomst van de Finse muziek zijn”.

Elk nummer op het album is uniek en staat op zichzelf. Je hoort het hele spectrum van funk en soul in het album. Er zijn vibes van James Brown en Jimmy Castor Bunch (“Have A Break), Curtis Mayfield-achtige gospelsoul (“Sister Rosetta’s Train”), door P-Funk geïnspireerde moderne funk (“Woman”), Blue-Eyed Soul (“Street Haze”), Isaac Hayes en psychedelische soul (“Right Face”), Dubby Blues (“Jailbird”) en Afrikaanse disco-funk (“Pyroclastic”). De band richtte zich ook op de kwaliteit van de teksten.

Al met al is het album een ​​perfecte combinatie van stijlen en genres, oud en nieuw, hifi en lofi, maar het geluid is nog steeds uniek Chicken Grass. Hoe meer je naar het album luistert, hoe meer het in je nestelt. Bij elke playthrough hoor je de diepte van de nummers en de ervaring van de band.

Label: Cattrack Records
Release: 01 juli 2022
Genre: soul / funk / swamp soul

Plaats een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE