Fireside Collective – Across The Divide

“Toen de wereld stilviel en de muziekindustrie tot stilstand kwam”, herinnert Fireside Collective-zanger en mandolinist Jesse Laquinto zich, “besloten we om naar een hut in de Smoky Mountains te gaan. We wisten niet wanneer we weer op pad zouden zijn, of hoe touren eruit zou zien, maar we wisten dat als we muziek zouden blijven maken, dit de beste manier zou zijn om ervoor te zorgen dat we weer muziek konden gaan spelen. In de loop van drie dagen begonnen we de nummers te arrangeren die een onderdeel zouden worden van ons vierde studioalbum.”

Vandaag culmineert dat proces in de aankondiging van Across The Divide, het tweede full-length van het in Asheville, NC gevestigde kwintet voor Mountain Home Music Company. Het project, dat op 5 augustus uitkomt, is, zegt Laquinto, “een viering van de reis van de vertrouwde wereld naar het onbekende, en terug naar herkenbaar terrein, maar met een nieuw begrip. De liedjes spreken over liefde, verlies, angst en het comfort van thuis. De dagen in de studio waren evenzeer een uitstorting van emoties tijdens het opnameproject. We gingen de grens over en verkenden nieuw terrein, zonder de weg te vergeten die ons leidde naar waar we nu zijn.”

Met de bekroonde songwriter Jon Weisberger (Billy Strings, Infamous Stringdusters, Travelin’ McCourys) die het album produceerde, gitarist/zanger Joe Cicero, Alex Genova (banjo, zang), resonatorgitarist en zanger Tommy Maher en Carson White (bas , zang) is Across The Divide in drie sessies gedurende bijna een jaar opgenomen en tussendoor twee hit-singles (“And The Rain Came Down” en “Blue Is My Condition”) uitgebracht. Met elke sessie kwamen de uiteindelijke thema’s en muzikale contouren van het project duidelijker in beeld.

“Ons tweede album, Life Between the Lines, was de poging van de band om de grenzen van bluegrass te vinden en de taal te leren spreken”, merkt Laquinto op. “In Across the Divide willen we dat begrip als onze basis gebruiken, terwijl we gebieden buiten de grenzen van bluegrass verkennen. Van funk, tot country, tot blues en meer, de wortels van waar we zijn geweest, effenen de weg naar waar we naartoe gaan. We eren altijd de weg die ons hier heeft gebracht, we proberen deze te integreren met de kennis die we elk jaar opdoen, en onze muzikale reis samensmelten tot een vertrouwde maar constant evoluerende ervaring.”

De zorg en creativiteit die aan het proces is besteed, is te horen in elk van de nummers van de set, van de ingewikkelde, energieke opener van “When You Fall” tot het bluesy van “Let It Ride” tot het krachtige klassiek bluegrass high-lead trio van ” House Into A Home’ tot de verrassende piano met countrysmaak van ‘Not Today’ tot de kolkende groove van ‘Your Song Goes On’. Across The Divide fungeert als een muzikale caleidoscoop – elke draai van de kijker biedt een andere scène, maar toch met allemaal een combinatie van kunstzinnige constructie tot geïnspireerde improvisatie en boeiende teksten.

“Dit album was een genot om te maken”, zegt Joe Cicero. “Iedereen bracht echt interessante nummers op tafel, wat een grote uitdaging was om ze tijdens het arrangeren tot leven te brengen. Het eindresultaat is zeer de moeite waard om te horen. We hebben echt veel van onze invloeden samengesmolten op deze en als gevolg daarvan denk ik dat dit het meest ‘Fireside’-ding is dat we ooit hebben gedaan.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE