Lonesome River Band – Heyday

Er zijn maar weinig bluegrass-groepen die al veertig jaar bestaan, en nog minder zijn populairder, breder bewonderd of invloedrijker geweest zo lang als artiesten van Mountain Home Music Company, de Lonesome River Band. Tegen het begin van de jaren negentig wonnen ze belangrijke prijzen en stonden ze bovenaan de hitlijsten, en hoewel leden kwamen en gingen, is de reputatie van het kwintet voor het maken van essentiële, archetypische bluegrass alleen maar gegroeid met elk voorbijgaand jaar.

Nu brengt de bluegrass-krachtpatser een nieuw album uit, Heyday, met daarop vier hitsingles met een reeks nummers die zowel dienen om nieuwe leden te introduceren als om de invloedrijke erfenis van de groep nog verder uit te breiden. Het album is nu beschikbaar voor pre-order, toevoegen of opslaan voorafgaand aan de release op 22 juli.

De kennismaking met het project is de eerste single van de groep – en de eerste # 1 – van 2022, “Mary Ann Is A Pistol.” Gezongen door nieuw lid Adam Miller (mandoline), het lied, geschreven door de oude Nashville Songwriters Hall of Famer Dennis Linde, is een sluwe ondermijning van stereotypen die meer dan een kwart eeuw geleden voor het eerst werden opgenomen en teruggevonden uit de platencollectie van bandleider en bekroonde banjospeler Sammy Shelor.

Miller deelt de leadzang met Jesse Smathers, een ervaren mandolinist die gitarist is geworden, die vorig jaar de leiding had over “Cumberland River Shore” (een nummer dat doordrenkt was met de geest en het geluid van wijlen en legendarische John Hartford). De line-up wordt gecompleteerd door Shelor, iconische violist Mike Hartgrove en nieuwe bassist Kameron Keller, en combineert tot in de perfectie het kenmerkende “bluegrass met een rock-‘n-roll-attitude”- geluid van de groep met frisse energie en nieuwe invloeden.

Het resultaat is een collectie die sterk neigt naar nieuwe nummers – banjo-legende Jimmy Arnold’s hervertelling van “Jesse James” en Jim & Jesse’s zelfgemaakte “Tell Her Lies and Feed Her Candy” zijn de enige covers hier – die levendige schetsen bieden die nostalgie omvatten (zoals de titel track en volgende radiosingle “Heyday”), wrange blikken op liefde (“Love Songs”), ouderwets ravotten (“Come On Down From The Mountain Top”), strenge apocalyptische waarschuwingen (“Gabriel’s Already Standing”) en, van natuurlijk, veel liefdesverdriet en geklets (“Waitin’ on a Train”, “Bye Bye Love”, “Headed North”). Lonesome River Band bereikt misschien de middelbare leeftijd, maar met Heyday lijkt om te zeggen dat ze in sommige opzichten nog maar net zijn begonnen.

“Heyday is een presentatie van de Lonesome River Band in de overgang van vele jaren met Brandon Rickman en Barry Reed in de band naar de introductie van Adam Miller en Kameron Keeler als de nieuwste leden”, zegt Shelor. “Na 40 jaar in het vak kijkt LRB uit naar nog vele jaren spelen om nieuwe muziek te brengen aan onze geweldige vrienden in het hele land. We hopen dat je geniet van dit album!”

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE